Εκθεση της ΤτΕ: Πάνω από τα 100 δισ. ευρώ παραμένουν τα προβληματικά δάνεια - iefimerida.gr

Εκθεση της ΤτΕ: Πάνω από τα 100 δισ. ευρώ παραμένουν τα προβληματικά δάνεια

Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Παρά το καλό κλίμα, τα ευχολόγια, τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τους Ευρωπαίους και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών και ειδικά αυτά που αφορούν στα "κόκκινα" δάνεια, δεν επιτρέπουν θριαμβολογίες.

Όπως προκύπτει από τη νέα Έκθεση της ΤτΕ, τα προβληματικά δάνεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, άνω των 100 δισ ευρώ, χωρίς σαφείς ενδείξεις ταχείας αποκλιμάκωσης, ενώ για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο "μαξιλάρι" των 27,4 δισ ευρώ που υπάρχει στον ESM, για ενδεχόμενη ανάγκη του τραπεζικού συστήματος.

Τα βασικότερα σημεία της Έκθεσης:

  • Είναι θετικό που υπάρχει ένα απόθεμα ασφαλείας, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για την ενδεχόμενη στήριξη του τραπεζικού τομέα εάν αυτή καταστεί αναγκαία
  • Παρά τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 στο επίπεδο του 44,6%, έναντι 44,8% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2016. (δηλαδή 100,5 δισ ευρώ). Εξαίρεση αποτελεί το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, το οποίο εμφανίζει την εν λόγω χρονική περίοδο αύξηση 1% στα ΜΕΑ
  • Το 51,6% των ΜΕΑ που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος του 2016 ανερχόταν σε 52,3%. Σημειώνεται, ότι ο εν λόγω δείκτης είναι υψηλότερος στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων (62,6%) με το 66,1% να έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας
  • Το σύνολο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων (Forborne) ανήλθε σε 51,1 δισεκ. ευρώ σημειώνοντας οριακή αύξηση το εννεάμηνο του 2017 κατά 0,8% σε σχέση με το τέλος του 2016, ενώ το 21,9% των ήδη ρυθμισμένων ανοιγμάτων εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 90 ήμερων
  • Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (77,9%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (56,4%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (69%), της μεταποίησης (46,5%) και των κατασκευών (52,2%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (4,9%), της δημόσιας διοίκησης (0,7%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (20,1%)
  • Ενδεχόμενη μείωση των τιμών των ακινήτων και των κινητών αξιών θα είχε πτωτική επίδραση και στην αξία των εξασφαλίσεων που διακρατούν οι τράπεζες ως ενέχυρο. Τυχόν μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων θα μπορούσε να δυσχεράνει την άντληση ρευστότητας εκ μέρους των τραπεζών με χρήση ενεχύρων υψηλής ποιότητας (καρφί εν όψει αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών)
  • Παρά το γεγονός ότι ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα παρουσιάζει αύξηση το τρέχον εξάμηνο, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε σε 1.828 ευρώ (-7%) συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα σε 1.986 ευρώ (- 7%). Η συνεχιζόμενη δυσχερής οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξακολουθεί να αποτυπώνεται και στους δείκτες της μέσης αξίας ανά συναλλαγή. Το α΄ εξάμηνο του 2017, η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε 84 ευρώ (-20%) σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2016. Για δε τις χρεωστικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή παρουσίασε μείωση στα 87 ευρώ (-21%).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προβληματικά δάνεια έκθεση ΤτΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ