Οκτώ νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από την καταιγίδα «Φρειδερίκη» στην Ευρώπη [εικόνες] - iefimerida.gr

Οκτώ νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από την καταιγίδα «Φρειδερίκη» στην Ευρώπη [εικόνες]

Εκχιονιστικό σε πλήρη δράση σε δρόμο κοντά στη Φρανκφούρτη (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χιονοθύελλες και χάος στις μετακινήσεις προκαλεί στη βορειοδυτική Ευρώπη το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας που σάρωσε τα τελευταία 24ωρα τη Βρετανία.

Μέχρι στιγμής στους οκτώ ανέρχονται οι νεκροί από την καταιγίδα «Φρειδερίκη» που πλήττει από το πρωί την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Τέσσερις άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους στη Γερμανία. Πρόκειται για δυο οδηγούς αυτοκίνητων, έναν άνδρα που καταπλακώθηκε από δέντρο στον κήπο του σπιτιού του και έναν πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του σε επιχείρηση απεγκλωβισμού. Η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 200 χλμ./ώρα.

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ολλανδία από πτώσεις δέντρων, ενώ στο Βέλγιο, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της επίσης από πτώση δέντρου. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες παρέλυσαν τις μετακινήσεις. Στη Γερμανία ακυρώθηκαν όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.
Στο διεθνές αεροδρόμιο Σχίπολ του Άμστερνταμ ακυρώθηκαν 260 πρωινές πτήσεις, ενώ όλα τα υπόλοιπα δρομολόγια ανεστάλησαν για πολλές ώρες.
Ισχυροί άνεμοι έως και 110χλμ/ώρα καταγράφηκαν στη νοτιοανατολική Αγγλία γκρεμίζοντας δέντρα σε ράγες και προκαλώντας βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Οκτώ νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από την καταιγίδα «Φρειδερίκη» στην Ευρώπη [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η οδήγηση σε περιοχές της Σκωτίας, όπου οι Αρχές καλούν τους οδηγούς να μείνουν στα σπίτια τους λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, του παγετού και των θυελλωδών ανέμων.

Οι μετεωρολόγοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα ακραία φαινόμενα έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν.

Τρεις νεκροί από τη θεομηνία στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, την ίδια ώρα, θρηνούν τρία θύματα από την κακοκαιρία.

Οκτώ νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από την καταιγίδα «Φρειδερίκη» στην Ευρώπη [εικόνες]  | iefimerida.gr 1
Οκτώ νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από την καταιγίδα «Φρειδερίκη» στην Ευρώπη [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Άνεμοι ταχύτητας 140 χλμ/ώρα ξερίζωσαν δέντρα στην Ολλανδία

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώση δέντρων ή μπάζων σε ξεχωριστά περιστατικά. Eκατοντάδες πτήσεις και δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν, ενώ οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. Ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM αναγκάστηκε να ματαιώσει πάνω από 200 πτήσεις, ενώ καθηλώθηκαν στο έδαφος μέχρι νεωτέρας τα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Schiphol, καθώς πνέουν άνεμοι ταχύτητας 140χλμ/ώρα.

Σφοδρή ανεμοθύελλα σαρώνει και το λιμάνι του Hook, ενώ ξεριζώθηκαν δέντρα και ανετράπησαν φορτηγά, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν θύματα, μέχρι στιγμής .Στο Ρότερνταμ, κοντέινερ ανατράπηκαν και ολόκληρες στέγες ξεριζώθηκαν από σπίτια, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα.

Μία νεκρή στο Βέλγιο
Ανάλογες σκηνές και στο Βέλγιο, όπου οι Αρχές σήμαναν πορτοκαλί συναγερμό – το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο- στα βόρεια. Μία οδηγός σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο αυτοκίνητό της γύρω στις 10:30 τοπική ώρα σε δρόμο που διασχίζει ένα δάσος στην κοινότητα Γκρεζ-Ντουασό, περίπου 35 χλμ. νότια των Βρυξελλών.

Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε εκατοντάδες φορές στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να επέμβει για πτώσεις δέντρων, κεραμίδια που ξεκόλλησαν από στέγες ή ηλεκτρικά καλώδια που έπεσαν στο έδαφος, καθώς η ταχύτητα των ανέμων άρχισε να ξεπερνά τα 100 χλμ. την ώρα.

Λόγω των ισχυρών ανέμων έκλεισε το λιμάνι της Γάνδης, ενώ με δυσκολία πραγματοποιούνται τα δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς στις Βρυξέλλες, όπου έκλεισαν αρκετά πάρκα για τον φόβο τραυματισμού περαστικών από κλαδιά.

Στη Γαλλία, η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας Thalys που συνδέουν το Παρίσι με τη Γερμανία διακόπηκε «έως τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) τουλάχιστον» μετά τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η εταιρία, προειδοποιώντας πως «η κατάσταση μπορεί να παραμείνει προβληματική καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Η "Friederike" σαρώνει τη Γερμανία

Οκτώ νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από την καταιγίδα «Φρειδερίκη» στην Ευρώπη [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Ένας νεκρός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της καταιγίδας «Φρειδερίκη», στην κεντρική και δυτική Γερμανία.

Οκτώ νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από την καταιγίδα «Φρειδερίκη» στην Ευρώπη [εικόνες]  | iefimerida.gr 4
Οκτώ νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από την καταιγίδα «Φρειδερίκη» στην Ευρώπη [εικόνες]  | iefimerida.gr 5

Πρόκειται για έναν 59χρονο άνδρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από δέντρο στο Έμεριχ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ενώ ήδη αναφέρονται πολλοί τραυματισμοί από πτώσεις δέντρων και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων σε όλη τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στην Κάτω Σαξονία και στη Ρηνανία-Παλατινάτο.

Οκτώ νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από την καταιγίδα «Φρειδερίκη» στην Ευρώπη [εικόνες]  | iefimerida.gr 6

Σε πολλές περιοχές της Γερμανίας τα σχολεία παρέμειναν κλειστά , ενώ οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Λόγω του ολισθηρού οδοστρώματος καταγράφηκαν πολλά τροχαία , ενώ έκλεισαν προληπτικά κάποια αεροδρόμια. Η Lufthansa ακύρωσε εσωτερικές πτήσεις μεταξύ Μονάχου, Βερολίνου, Ντίσελντορφ, Αμβούργου και Κολωνίας.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας (DWD) η καταιγίδα αναμένεται να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Σφοδρή κακοκαιρία στη Ρουμανία

Στο έλεος σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκεται, όμως, και η Ρουμανία, όπου έκλεισαν σχολεία, δρόμοι και τρία λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και χιλιάδες νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι καθώς οι ισχυροί άνεμοι γκρέμισαν πυλώνες ηλεκτροδότησης.

Με δυσκολία διεξάγονται οι μετακινήσεις στην πόλη Τουλτσεα

32.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ οι διασώστες απεγκλώβισαν από τα χιόνια ένα λεωφορείο με 22 επιβάτες στην περιοχή του Γαλατσίου στα ανατολικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ