Νίμιτς: Μη ρεαλιστική λύση ονομασία χωρίς τον όρο «Μακεδονία» - iefimerida.gr

Νίμιτς: Μη ρεαλιστική λύση ονομασία χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό.

Σε αυτή συμμετείχαν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο τελευταίος κατέθεσε μία δέσμη ιδεών, με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο. «Τα δύο μέρη μόλις έλαβαν την πρόταση και έχουν κάποια σχόλια και ερωτήσεις και την πάνε πίσω στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν», πρόσθεσε ο Νίμιτς, που εξέφρασε αισιοδοξία ότι αυτή η διαδικασία κινείται σε μια θετικά κατεύθυνση, ότι οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις που θέλουν πραγματικά λύση και εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, προσθέτοντας πως θα είναι καλό για τις δύο χώρες και για την περιοχή.

Πάντως, υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως είναι ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», με κάποια μορφή, στην ονομασία της ΠΓΔΜ. «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και δεν ανέφερε λεπτομέρειες, δήλωσε ότι οι ιδέες του- ως σύνολο- είναι νέες, επειδή είναι ένας νέος συνδυασμός απόψεων και τόνισε πως όταν γίνονται συνομιλίες για ένα ζήτημα, μια διαφορά για 25 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μια καλή περίοδος για να γίνει μια ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η διαδικασία αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι προτάσεις του θα οδηγήσουν τις δύο κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για τη λύση. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, είπε πως ελπίζει να λάβουν μια δημιουργική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς τους σημαντικούς εταίρους στην πολιτική ζωή, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τον έχουν προσκαλέσει να τις επισκεφτεί και συμπλήρωσε: «Θα βρεθεί ο σωστός χρόνος τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφτώ και στις δύο πρωτεύουσες και να δω πώς σκέφτονται και αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό εξαρτάται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών».

Τέλος, σε ερώτηση για τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ο κ. Νίμιτς είπε πως είναι δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις απόψεις τους και υπογράμμισε πως δεν θα είναι ελπιδοφόρο για τους νέους ανθρώπους να μην βρεθεί λύση.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βασιλακη-Ναουμοφσκι, υπό τον Μαθιου Νιμιτς στα Ηνωμενα Έθνη pic.twitter.com/t21JtqCRks

Σειρά προτάσεων κ ιδεών κατέθεσε στις δυο πλευρές ο Μαθιου Νιμιτς, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το περιεχόμενο τους «είμαι αισιόδοξος ότι η διαδικασία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση» @ERTsocial pic.twitter.com/9aAY4s4obb

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Ισως πρέπει να αφήσουμε για μια πιο κατάλληλη στιγμή το όνομα

O Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, συχνά περιγράφει τον εαυτό του ως «προσεκτικά αισιόδοξο».

Σε αντίθεση με άλλα μέλη της κυβέρνησης των Σκοπίων που έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι η λύση για το όνομα επίκειται, ο Ντιμιτρόφ αναγνωρίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί το θέμα να περιμένει για μια πιο κατάλληλη στιγμή. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα δυναμική.

Αυτό σημειώνει η ιστοσελίδα Balkaninsight στην οποία ο σκοπιανός ΥΠΕΞ παραχώρησε συνέντευξη.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε- τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα- για να αδράξουμε τη στιγμή», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. «Εχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι- ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις. Επειτα από αυτό, θα εμπλακούμε πιο ευθέως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα είμαστε επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Ο Ντιμιτρόφ αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο», είπε.

Σημείωσε όμως ότι παρά την αισιοδοξία «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει». Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητη μία λύση, «για να συγκεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

Πάντως, επιμένει πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

«Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο... οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα. Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα ''Μακεδονία'' και την περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ''Μακεδονία''. Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά», δήλωσε.

Αν βρεθεί συμβιβασμός, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Στην ερώτηση αν τον τρομάζει το δημοψήφισμα, απάντησε: «Είναι περίεργο αν σκεφτείτε το πώς οι μεγαλύτεροι ''υπερασπιστές'' του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τόσο βολικά τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα, σχεδόν σαν να συνεργάζονται», αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς είναι η λύση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία λύση που δεν την στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Βέβαια, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Και εμείς θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλά», τόνισε.

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ακόμη ότι είναι κρίσιμης σημασίας η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως και να είναι γνήσιες οι προσπάθειες να ξεπεραστεί το ζήτημα.

Απευθύνει εξάλλου έκκληση στην ΕΕ να ξεμπλοκάρει το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.

«Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε [σ.σ. στην ΠΓΔΜ] τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΙΜΙΤΣ ονομασία Μακεδονία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ