Σεντένο: Σπάνια οι συνθήκες ήταν τόσο ευνοϊκές για τις μεταρρυθμίσες στην Ευρωζώνη - iefimerida.gr

Σεντένο: Σπάνια οι συνθήκες ήταν τόσο ευνοϊκές για τις μεταρρυθμίσες στην Ευρωζώνη

Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη/ Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, σκοπεύει να προχωρήσει ήδη από τον Ιούνιο σε μια πρώτη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Τον Ιούνιο θα πρέπει να είμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις», αφού «θα έχουμε αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων» μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αναμένεται τον Μάρτιο, δήλωσε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Σπάνια οι συνήκες ήταν τόσο ευνοϊκές

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες «σπάνια ήταν τόσο ευνοϊκές» για την επίτευξη ταχείας προόδου, καθώς «σημαντικά ευρωπαϊκά κράτη βγαίνουν από εκλογές και νέες κοινοβουλευτικές θητείες ξεκινούν, η οικονομία αναπτύσσεται σε όλες τις χώρες και τα δημοσιονομικά ελλείμματα υποχωρούν».

Θετικά σημάδια για την ευρωπαϊκή πολιτική από την κυβερνητική συμφωνία στη Γερμανία

Ο Σεντένο, ο οποίος εξελέγη τον Δεκέμβριο για μια θητεία δυόμισι ετών επικεφαλής του Eurogroup, εκτιμά ότι η πρόσφατη κυβερνητική συμφωνία στη Γερμανία περιέχει «θετικά σημάδια για την ευρωπαϊκή πολιτική», έστω κι αν παραμένει αόριστη και αμφισβητείται ήδη από ένα μέρος των σοσιαλδημοκρατών.

Καθώς η Ιταλία ψηφίζει με τη σειρά της τον Μάρτιο και παρά τη γενική προώθηση λαϊκιστικών σχηματισμών στην Ευρώπη, ο Πορτογάλος οικονομολόγος διαβεβαιώνει «πως η υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένει αυξημένη μεταξύ των πολιτών», κάτι που δημιουργεί μια «μοναδική ευκαιρία» από την οποία πρέπει «να επωφεληθούμε».

Η πρόταση-κλειδί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

Ανάμεσα στα θέματα που συζητούνται περισσότερο είναι η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, μια πρόταση-κλειδί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Προς το παρόν, ένα μέρος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup έχουν ταχθεί υπέρ ενός «σταθεροποιητικού εργαλείου» σε περίπτωση οικονομικού «σοκ». Όμως για τον Σεντένο, ένας τέτοιος προϋπολογισμός μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως «επενδυτικό εργαλείο» και μπορεί να «εξαρτάται» από εθνικές μεταρρυθμίσεις -- άλλα δύο σημεία που εξακολουθούν να συζητούνται.

Δεν υπάρχει θέμα μόνιμων μεταβιβάσεων προς τα ταμεία ενός κράτους μέλους

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ζήτημα «μόνιμων μεταβιβάσεων» προς τα ταμεία ενός κράτους μέλους, υποσχέθηκε, απαντώντας κυρίως στις γερμανικές ανησυχίες.

Εως τον Ιούνιο η συμφωνία για την ευρωπαϊκή εγγύση καταθέσεων

Ο Μάριο Σεντένο επιθυμεί επίσης να υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο για την ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, τρίτο και τελευταίο πυλώνα της τραπεζικής μεταρρύθμισης που έχει στόχο να καθησυχάσει τους πελάτες των τραπεζών, όμως και γι' αυτήν αποτελούν τροχοπέδη οι επιφυλάξεις της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σεντένο Ευρωζώνη μεταρρυθμίσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ