Βενεζουέλα: Νεκρός ο πρώην αστυνομικός που ήθελε να ανατρέψει τον Μαδούρο - iefimerida.gr

Βενεζουέλα: Νεκρός ο πρώην αστυνομικός που ήθελε να ανατρέψει τον Μαδούρο

O Όσκαρ Πέρεζ σκοτώθηκε σε έφοδο των ειδικών δυνάμεων κοντά στο Καράκας (Φωτογραφία: ΑΡ/αρχείο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνες ολόκληρους προσπαθούσε ο Όσκαρ Πέρεζ να ανατρέψει την αριστερή κυβέρνηση στη χειμαζόμενη από την πρωτοφανή οικονομική-κοινωνικοπολιτική κρίση Βενεζουέλα.

Ο Νικολάς Μαδούρο είχε κηρύξει «υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του κράτους» τον πρώην πιλότο ελικοπτέρων της αστυνομίας και αρχηγό των στασιαστών, που διέφευγε μέχρι χθες, όταν σκοτώθηκε σε έφοδο δυνάμεων του στρατού κοντά στο Καράκας.

Εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων και αστυνομικοί στρίμωξαν τους στασιαστές στην κοινότητα El Junquito και στη σφοδρή μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας , επτά αντάρτες κι άλλοι έξι συνελήφθησαν.

«Θέλουν να μας δολοφονήσουν»

Ο Πέρεζ, που ήταν παλαιότερα μέλος ειδικής μονάδας της αστυνομίας, έστελνε μέσα απ’ το λημέρι του μηνύματα μέσω των social media: «Δεν θέλουν να παραδοθούμε, θέλουν να μας δολοφονήσουν».

Σ’ ένα βίντεο που ανήρτησε, εμφανίστηκε αιμόφυρτος και βαριά οπλισμένος...

Ο πρώην αστυνομικός καλούσε συχνά τον κόσμο τους τελευταίους μήνες να εξεγερθεί για να ανατρέψει τον Μαδούρο, ο οποίος με τη σειρά του τον χαρακτήριζε «τρομοκράτη».

Μετά το τέλος της επιχείρησης ο αριστερός πρόεδρος συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας: «Καταφέραμε να εξαρθρώσουμε τον πυρήνα μιας απ’ αυτές τις ομάδες που σχεδίαζαν να ανατινάξουν αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά μπροστά από την πρεσβεία γνωστής χώρας», είπε. «Όποιος επιλέγει το δρόμο της τρομοκρατίας και στρέφει τα όπλα του κατά του λαού, θα λαμβάνει την απάντηση από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μην αμφιβάλλετε...»

Ποιος ήταν ο Πέρεζ

Το όνομα του Όσκαρ Πέρεζ έκανε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου τον γύρο του κόσμου όταν ως πιλότος της ειδικής μονάδας CICPC της αστυνομίας άρπαξε με συντρόφους του ένα ελικόπτερο και πέταξε χειροβομβίδες στο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Δεν υπήρξαν τραυματίες, αλλά ο Μαδούρο έκανε λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος και τρομοκρατική ενέργεια». Ο Πέρεζ κι οι σύντροφοί επιτέθηκαν επίσης σε στρατόπεδα και έκλεψαν όπλα. Σε μανιφέστο του χαρακτήριζε τους συντρόφους του «συνασπισμό στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτών».

Στην κορύφωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το περασμένο καλοκαίρι ο Πέρεζ εξευτέλισε τις δυνάμεις ασφαλείας εμφανιζόμενος σε μια πορεία στην καρδιά του Καράκας να δίνει συνεντεύξεις περιτριγυρισμένος από οπαδούς του. Θεωρούσε τον εαυτό του ως ηγέτη του κινήματος για την απελευθέρωση της Βενεζουέλας από την κυβέρνηση του Μαδούρο.




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ