Η παρουσίαση, 10 χρόνια πριν από τον Steve Jobs, που άλλαξε για πάντα τα laptops - iefimerida.gr

Η παρουσίαση, 10 χρόνια πριν από τον Steve Jobs, που άλλαξε για πάντα τα laptops

O Steve Jobs
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είναι ο λεπτότερος φορητός υπολογιστής στον κόσμο», δήλωσε ο Steve Jobs παρουσιάζοντας το MacBook Air πριν από 10 χρόνια.

Στο Macworld 2008 της Apple, το οποίο έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας εκδήλωσης «Consumer Electronics». Ο Jobs παρουσίασε το MacBook Air βγάζοντάς τον από ένα μικρό, χάρτινο φάκελο γραφείου. Το πλήθος ξαφνιάστηκε από το πόσο μικρό και λεπτό ήταν. «Δεν είχαμε δει ποτέ φορητό υπολογιστή σαν κι αυτόν. Αλλάζει το μέλλον των φορητών υπολογιστών εκείνη τη στιγμή».

Την ίδια περίοδο, αντίπαλες εταιρείες είχαν στην αγορά λεπτούς και ελαφρείς φορητούς υπολογιστές, πάχους περίπου 3 εκατοστών, ζύγιζαν 3 κιλά και είχαν οθόνες 8 ή 11 ιντσών. Οι περισσότεροι δεν είχαν καν πληκτρολόγια πλήρους μεγέθους, αλλά η Apple κατόρθωσε να δημιουργήσει το MacBook Air, με σχήμα «σφήνας», έτσι ώστε το παχύτερο μέρος να ήταν ακόμα πιο λεπτό από το λεπτότερο μέρος της σειράς Sony TZ - ένας από τους λεπτότερους φορητούς υπολογιστές του 2008. Ήταν ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα της μηχανικής, και σήμανε μια νέα εποχή για τους φορητούς υπολογιστές.

Η παρουσίαση, 10 χρόνια πριν από τον Steve Jobs, που άλλαξε για πάντα τα laptops | iefimerida.gr 0

Το αρχικό MacBook Air της Apple είχε μόνο μία θύρα USB. Η Apple εισήγαγε ένα trackpad πολλαπλής αφής και χώρο αποθήκευσης SSD. Υπήρχε μια μόνο θύρα USB 2.0, μια θύρα micro-DVI και υποδοχή ακουστικών. Το σχέδιο ήταν μίνιμαλ, όχι όμως και η τιμή. Το Apple MacBook Air ξεκινούσε τότε από 1.799 δολάρια την εποχή εκείνη, τιμή ακριβή για φορητό υπολογιστή ακόμα και για τα σημαερινά δεδομένα.

Χρειάστηκαν χρόνια από τους κατασκευαστές υπολογιστών Windows για να συμβαδίσουν με το MacBook Air, ενώ ο φορητός υπολογιστής της Apple συνέχισε να κερδίζει επαίνους. Μόνο πριν από λίγα χρόνια οι αντίπαλοι κατάφεραν να ξεπεράσουν το φορητό υπολογιστή της Apple και να εισαγάγουν ανώτερα σχέδια με καλύτερες οθόνες, προδιαγραφές και αντίστοιχα trackpad.

Η Apple έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επανασχεδιάσει το MacBook Air για να ανταγωνιστεί το Surface Laptop, το XPS 13 της Dell και άλλους αντιπάλους.

Το MacBook 12 ιντσών που σχεδιάσε, άλλωστε, δεν είχε την ίδια επιτυχία στον κλάδο με τον MacBook Air. Το υπάρχον MacBook Air δεν έχει αναβαθμιστεί για σχεδόν τρία χρόνια, και σίγουρα μοιάζει να ζει τώρα τις τελευταίες μέρες του, κάθως κάποιο νέο μοντέλο θα το αντικαταστήσει...

Η παρουσίαση, 10 χρόνια πριν από τον Steve Jobs, που άλλαξε για πάντα τα laptops | iefimerida.gr 1


Πηγή: CNBC

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ