Οι συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη «δείχνουν» προληπτική γραμμή στήριξης - iefimerida.gr

Οι συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη «δείχνουν» προληπτική γραμμή στήριξης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμφιβολία για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι διασφαλισμένη έναντι των αγορών μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο φαίνεται πως εκφράζουν τα στελέχη της ΕΚΤ και του SSM προκρίνοντας ένα είδος προληπτικής γραμμής στήριξης.

Στη συνάντηση που είχαν χθες οι Ελληνες τραπεζίτες με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτυπώθηκε ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο μιας αρνητικής αντίδρασης των αγορών μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες Μπενουά Κερέ, Ντανιέλ Νουί και Γενς Βάιντμαν, στις χθεσινές, διαδοχικές, συναντήσεις που είχαν με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών επεσήμαναν ότι η διατήρηση του waiver που διασφαλίζει φθηνή ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία για την υβριδική λύση που θα παρέχει ομπρέλα προστασίας στη χώρα μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Ιδιαίτερα κρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα θεωρείται το επόμενο τρίμηνο, καθώς θα βγει ο «λογαριασμός» για τα «κόκκινα δάνεια», οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του λογιστικού προτύπου «IFRS9» για τα εποπτικά Κεφάλαια και τα stress test.

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις έγιναν μετά από συμφωνία μεταξύ των κ.κ. Βάιντμαν και Στουρνάρα, με την ευκαιρία της ενημερωτικής ημερίδας που είχε οργανωθεί στην Φρανκφούρτη μεταξύ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του SSM για να συζητηθούν τα πλαίσια του νέου stress test με την κ. Νουί.

Στο γεύμα εργασίας στα γραφεία της Bundesbank με τον πρόεδρό της Γενς Βάιτμαν, παρουσία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και ελληνική οικονομία και οι συνθήκες λειτουργίας των τραπεζικών τους συστημάτων.

Παρουσιάστηκαν επίσης το βελτιούμενο οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, προσαρμογών και σημαντικών θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών.

Εκτός από τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών στις συναντήσεις συμμετείχαν από τον ΣΕΒ ο Θ. Φέσσας, ο Ε. Μυτιληναίος και ο Μ. Στασινόπουλος. Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τον Γ. Ρέτσο, και τον Ε. Βασιλάκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ waiver προληπτικό πρόγραμμα ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ