Δολοφόνησαν κορυφαίο Σέρβο πολιτικό στο Κόσοβο [εικόνες] - iefimerida.gr

Δολοφόνησαν κορυφαίο Σέρβο πολιτικό στο Κόσοβο [εικόνες]

O Όλιβερ Ιβάνοβιτς δολοφονήθηκε μπροστά στα γραφεία του κόμματός του (Φωτογραφία: ΑΡ/αρχείο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θύμα δολοφονίας έπεσε ο θεωρούμενος ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές τον 64χρονο πολιτικό μπροστά από τα γραφεία του κόμματός του, «Πρωτοβουλία των Πολιτών - Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» (SDP) , στο σερβικό τομέα της Μιτρόβιτσα, όπως μετέδωσε η σερβική κρατική τηλεόραση. Η αστυνομία αναζητεί τον δολοφόνο.

Δολοφόνησαν κορυφαίο Σέρβο πολιτικό στο Κόσοβο [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

«Εύχομαι να μην είναι αλήθεια, αλλά οι γιατροί κήρυξαν τον Όλιβερ νεκρό στις 09:30 το πρωί», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος, Νεμπόισα Βλάτζιτς στο AP.

Δολοφόνησαν κορυφαίο Σέρβο πολιτικό στο Κόσοβο [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς θεωρείτο από τους μετριοπαθέστερους ηγέτες της σερβικής μειονότητας στο βόρειο Κόσοβο, όπου το κλίμα παραμένει τεταμένο δέκα χρόνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία.

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Ιβάνοβιτς είχε καταδικαστεί σε εννέα χρόνια φυλάκισης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν το 1999 στη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου, αλλά τον Φεβρουάριο του 2017 εφετείο ανέτρεψε την απόφαση και διέταξε νέα δίκη.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου καταδίκασε τη δολοφονία του Σέρβου πολιτικού κάνοντας λόγο για «πρόκληση στην έννομη τάξη».

Βούτσιτς: «Θα βρούμε τους δολοφόνους του Ιβάνοβιτς»

Μετά τη δολοφονία του Ιβάνοβιτς σερβική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες αποχώρησε από συνάντηση με εκπροσώπους της Πρίστινα, όπως αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.

Μετά το πέρας του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε «τρομοκρατική πράξη» τη δολοφονία του Ιβάνοβιτς και δήλωσε ότι οι δράστες άφησαν ίχνη πίσω τους, που αξιοποιούνται και θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. «Δεν μπορώ ακόμη να μιλήσω για τα στοιχεία που έχουν οι δικές μας υπηρεσίες για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, αλλά υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που καταδεικνύουν τους πιθανούς δράστες», ανέφερε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σερβίας, αν και δεν έχει αρμοδιότητες στο Κόσοβο, θα αποκαλύψει τους ενόχους. «Στο Κόσοβο κυριαρχούν οι Αλβανοί και οι ξένοι, κι αν δεν μπορέσουν αυτοί να βρουν τους δολοφόνους θα τους βρούμε εμείς. Προσφέραμε την βοήθειά μας στις αρχές του Κοσόβου, αλλά διεξάγουμε και ανεξάρτητα δικές μας έρευνες και σίγουρα θα ανακαλύψουμε ποιος ή ποιοι είναι οι δράστες», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς για να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ