Τσίπρας: Εταξε για πολύτεκνους & απεργίες για να περάσει το πολυνομοσχέδιο - iefimerida.gr

Τσίπρας: Εταξε για πολύτεκνους & απεργίες για να περάσει το πολυνομοσχέδιο

Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Στις 16:30 αναμένεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλή, με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Η ΝΔ θα καταψηφίσει, επί της αρχής, το πολυνομοσχέδιο.

Τσίπρας: Βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος των μνημονίων

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης».
Για να προσθέσει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επίθεση στην αντιπολίτευση


«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (...) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η αριστέρα δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα».

«Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει»: Τη φράση αυτή υπογράμμισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, αφού προγουμένως είχε παραθέσει σειρά εκτιμήσεων της ηγεσίας της ΝΔ που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως είπε (οικονομικοί δείκτες και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες).
«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.

Στο κεφάλαιο της ομιλίας του για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στις αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
«...Παρά την αντίθεσή σας», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, «καταφέραμε να βάλουμε και μια τάξη και να θεσπίσουμε κανόνες για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Μετά απο 30 χρόνια ανομίας. Όσο και αν πολεμήσατε και πολεμάτε αυτή την σημαντική προσπάθεια, η ανομία πλέον τελειώνει», ανέφερε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις μειώσεις που θα υποστούν στα επιδόματα οι τρίτεκνοι, ο πρωθυπουργός είπε «πώς μέσα στο 2018 θα αντιμετωπίσουμε τις αδικίες». Παράλληλα σχολίασε ότι το οικογενειακό επίδομα έγινε αντικείμενο ακραίας στρέβλωσης και έκανε λόγο για εξορθολογισμό του.
«Ο εξορθλογισμός του οικογενειακού επιδόματος, αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία απέναντι στις οικογένειες με δύο και τρία παιδιά» σημείωσε.

Πολύτεκνοι: Παραδέχτηκε τις μειώσεις, έταξε αυξήσεις!

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα 100.000 τρίτεκνοι και πολύτεχνοι θα δουν ενισχύσεις, ενώ παραδέχτηκε ότι μια μικρή κατηγορία οικογενειών θα δει μειώσεις και διαβεβαίωσε ότι «στους επόμενους μήνες θα προβούμε σε ρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί η διαφορά».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, θύμισε ότι το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκε κατά 260 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο-δεύτερο παιδί.

Ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αλλάζουν οι συντελεστές για το τρίτο παιδί και άνω, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους 100.000 τριτέκνους -πολυτέκνους να δουν αυξήσεις επίσης.

«Για μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις, είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

«Δεν απειλείται η απεργία»


Για το ζήτημα της απεργίας επιτέθηκε σφοδρά στην ΓΣΕΕ λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία στήριξη «όταν δίναμε τη μάχη, στη διαπραγμάτευση πετύχαμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
«Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία ενεργά απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικών παραβιάσεων» διαβεβαίωσε.
Τόνισε ότι η διάταξη που έμεινε λέει ότι για απόφαση για απεργία πρέπει να παρίστανται (όχι να ψηφίζουν) 50% + 1 των ενεργών μελών του σωματείου. Αυτή η διάταξη δεν αλλάζει, απαιτείται πάντοτε σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ