Φωτογράφος απαθανατίζει εικόνες μολυσμένων θαλασσών [εικόνες] - iefimerida.gr

Φωτογράφος απαθανατίζει εικόνες μολυσμένων θαλασσών [εικόνες]

Φωτογραφία της Janeanne Gilchrist από τη συλλογή «Above
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν η καταδύτρια Janeanne Gilchrist διαπίστωσε αύξηση της ποσότητας των απορριμμάτων που ξεβράζονται στις ακτές των αγαπημένων της καταδυτικών περιοχών, αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο απέναντι στο πρόβλημα, δημιούργησε μια συλλογή εικόνων που κόβουν την ανάσα, μετατρέποντας τα σε τέχνη.

Φωτογράφος απαθανατίζει εικόνες μολυσμένων θαλασσών [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η Gilchrist, η οποία κάνει καταδύσεις χωρίς εξοπλισμό αναπνοής από την ακτή της Σκωτίας, άρχισε να τραβά φωτογραφίες από τα συντρίμμια στο βυθό πριν από ένα χρόνο. Έκτοτε έχει φωτογραφίσει πλαστικές σακούλες, απορρίμματα, καπέλα ψαράδων και σχοινιά ψαράδων, που έχουν συσσωρευτεί, παρουσιάζοντάς τα κάτω από όμορφο φωτισμό.


Φωτογραφία της Janeanne Gilchrist από τη συλλογή «Above, Below, Beyond»

«Δεν ήθελα να αποτυπώσω ένα κομμάτι πλαστικό στο νερό. Υπάρχουν πολλές εικόνες ήδη διαθέσιμες στον κόσμο, όμως δεν είναι αρκετές για να τον κάνουν να προσέξει», εξηγεί η Gilchrist. «Οι εικόνες είναι κατασκευασμένες από τεχνητά συντρίμμια, τα οποία δεν πρέπει να είναι εκεί, φαίνονται μεγαλοπρεπή και κάνουν τους ανθρώπους να πούν «ουάου, αυτό είναι εκπληκτικό, τι είναι αυτό;»

Η φωτογράφος από το Εδιμβούργο φωτογραφίζει υποβρύχια για πάνω από 10 χρόνια. «Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχω δει αύξηση των συντριμμιών στο νερό, ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν υπάρχει μόνο στα ανοικτά της Σκωτίας, αλλά αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα» εξηγεί.

Φωτογράφος απαθανατίζει εικόνες μολυσμένων θαλασσών [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η Gilchrist, η οποία κάνει καταδύσεις πάνω από 15 χρόνια, έπρεπε να επανεκπαιδευτεί για να φωτογραφίσει υποβρύχια. Λέει ότι οι συνθήκες γύρω από τη Σκωτία μπορεί να είναι πολύ προκλητικές και τα ρεύματα «παίζουν μαζί μου και με τα αντικείμενα συνεχώς». Στο τέλος, όμως, τονίζει πως η διαδικασία αξίζει τον κόπο.


Από τη συλλογή «Above, Below, Beyond»

«Οι εικόνες είναι μοναδικές, δεν μπορώ να αναπαραγάγω αυτό το έργο, που έχει αλιευθεί σε μια στιγμή του χρόνου και σε μια θέση που απλά δεν μπορεί να ξαναδημιουργηθεί ξανά», επισημαίνει.

Η ελεύθερη κατάδυση είναι όταν οι δύτες κολυμπούν χωρίς δεξαμενή αέρα ή αναπνευστήρα, κρατώντας την αναπνοή τους υποβρύχια. Η Gilchrist προτιμά αυτή τη μέθοδο, καθώς της επιτρέπει να κινείται πιο ελεύθερα.

«Η δουλειά αυτή δεν είναι για τους αδύναμους, καθώς βρίσκεσαι σε κρύο νερό κρατώντας την αναπνοή σου και ταυτόχρονα πρέπει να σιγουρευτείς ότι θα έχεις την εικόνα την κατάλληλη στιγμή», συμπληρώνει.

Ο κύριος στόχος της Gilchrist με το έργο της είναι να «προκαλέσει τα συναισθήματα και να ξυπνήσει τη φαντασία», εμπνέοντας συνομιλίες για το παγκόσμιο πρόβλημα της ρύπανσης και της αλλαγής του κλίματος.

«Η ειρωνεία της δουλειάς μου είναι ότι χρησιμοποιώ απορρίμματα που δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί», λέει η Gilchrist. «Όλοι πρέπει να έρθουμε μαζί και να βρούμε μια λύση, διότι από τη στιγμή που το πλαστικό και τα σκουπίδια εισέρχονται στο νερό, η ζημιά έχει ήδη γίνει».

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θάλασσα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ