Ισραήλ: Οι Αφρικανοί πρόσφυγες να φύγουν οικειοθελώς από τη χώρα ή θα φυλακιστούν - iefimerida.gr

Ισραήλ: Οι Αφρικανοί πρόσφυγες να φύγουν οικειοθελώς από τη χώρα ή θα φυλακιστούν

Φωτογραφία: ΑΡ/αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προθεσμία μέχρι το τέλος Μαρτίου να εγκαταλείψουν το Ισραήλ ειδάλλως θα φυλακιστούν έδωσε η κυβέρνηση Νετανιάχου στους 40.000 Αφρικανούς πρόσφυγες, που δεν είναι Εβραίοι.

Οι περισσότεροι εξ’ αυτών προέρχονται από την Ερυθραία, μια χώρα που έχει το πιο στυγνό στρατιωτικό καθεστώς στον κόσμο. Γι αυτό ακριβώς το λόγο στις περισσότερες χώρες οι αιτήσεις αυτών των ανθρώπων για άσυλο γίνονται δεκτές. Όχι όμως στο Ισραήλ.

Στα χέρια των δουλεμπόρων

Η περίπτωση του 27χρονου Χαμπέν από την Ερυθραία είναι χαρακτηριστική. Πριν από έξι χρόνια δραπέτευσε από τη χώρα του. Στο Σουδάν τον απήγαγαν σωματέμποροι και τον πούλησαν σε Βεδουίνους στη χερσόνησο του Σινά. Επί τρεις μήνες υπέστη τα χειρότερα βασανιστήρια, μέχρις ότου η οικογένειά του στην Ερυθραία πλήρωσε λύτρα ύψους 30.000 δολαρίων. Οι βασανιστές του τον ελευθέρωσαν και τον οδήγησαν στα σύνορα με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης ο Χαμπέν κι άλλοι 40.000 πρόσφυγες πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τέλος Μαρτίου. Όποιος το κάνει οικειοθελώς θα πάρει 2.800 ευρώ και ένα δωρεάν εισιτήριο αεροπλάνου. Όποιος αρνηθεί, φυλακίζεται.

«Κάθε χώρα οφείλει να προστατεύσει τα σύνορά της» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Οι παρείσακτοι δεν έχουν άλλη επιλογή. Μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας και να φύγουν οικειοθελώς, ανθρώπινα, νόμιμα και με σεβασμό, ειδάλλως θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Για τον Νετανιάχου οι άνθρωποι από την Ερυθραία και το Σουδάν είναι παρείσακτοι, έρχονται στη χώρα του για οικονομικούς λόγους και δεν είναι πρόσφυγες. Ωστόσο και η εθνικιστική ισραηλινή κυβέρνηση δεν πολυθέλει να στέλνει πρόσφυγες πίσω στις συγκεκριμένες χώρες λόγω των άθλιων συνθηκών εκεί και έχει άλλο σχέδιο. Ζητά από αφρικανικές χώρες να τους δεχθούν. Ποιες είναι αυτές, είναι άγνωστο, δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Με το βλέμμα στην εκλογική βάση

Λέγεται μάλιστα ότι το Ισραήλ προσφέρει 5000 δολάρια ανά κεφάλι. Εκπρόσωποι οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εξοργισμένοι. «Θα είναι απαράδεκτο εάν ισχύει η πληροφορία», λέει η Ζαγκλ Ταμάρ Νιούμαν, από την οργάνωση Γραμμή Βοήθειας για πρόσφυγες και μετανάστες. «Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στο Ισραήλ εδώ και πέντε με δέκα χρόνια. Η χώρα δεν έχει πρόβλημα να τους δεχθεί και να τους προσφέρει στέγη. 60 εκ. πρόσφυγες υπάρχουν στον κόσμο».

Δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη. Στις νότιες συνοικίες του Τελ Αβίβ που ζουν πολλοί πρόσφυγες από την Ερυθραία η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί, το πρόσωπο της περιοχής έχει αλλάξει και πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι οι πόροι για τους πρόσφυγες θα πρέπει να διατεθούν σε Εβραίους πρόσφυγες από όλον τον κόσμο που βρίσκουν καταφύγιο στο Ισραήλ από πράξεις αντισημιτισμού. «Καθήκον μας είναι να δώσουμε τις νότιες συνοικίες του Τελ Αβίβ και πάλι στους πολίτες του Ισραήλ», είπε πέρυσι ο πρωθυπουργός Νετανγιάχου. Και τέτοιες δηλώσεις ακούγονται πολύ ευχάριστα από τους ψηφοφόρους του κόμματός του.

Πληροφορίες: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ