«Οχι» από το κόμμα της Μέρκελ στις βελτιώσεις που ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες - iefimerida.gr

«Οχι» από το κόμμα της Μέρκελ στις βελτιώσεις που ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες

Ο Μάρτιν Σουλτς ξεκινά «εκστρατεία πειθούς» στο SPD ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου της Κυριακής (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ούτε κουβέντα δεν θέλουν να ακούσουν οι συντηρητικοί στη Γερμανία για τις βελτιώσεις που ζητούν ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών στην επί της αρχής συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διερευνητικές επαφές.

«Σ’ αυτό που παρουσιάστηκε ως συναίνεση στην κοινή γνώμη δεν υπάρχει τίποτε να αλλάξει», δήλωσε κατηγορηματικά στην εφημερίδα Bild ο Φόλκερ Κάουντερ επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ.

Η απόφαση για το αν θα γίνουν επίσημες διαβουλεύσεις για την συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών θα ληφθεί την ερχόμενη Κυριακή στο έκτακτο συνέδριο των τελευταίων στη Βόννη και από σήμερα ο Μάρτιν Σουλτς και άλλα ηγετικά στελέχη του SPD ξεκινούν μια «εκστρατεία πειθούς», ώστε να άρουν τις ενστάσεις τους η νεολαία, η αριστερή πτέρυγα του κόμματος και μεγάλο μέρος της βάσης.

Αρκετά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσαν ότι κάποια σημεία της συμφωνίας δεν θα μπορέσουν να περάσουν, και ζητούν βελτιώσεις αναφορικά με το προσφυγικό, τη φορολόγηση, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Όποιος νομίζει ότι το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών συνιστά αυτόματα την τελική συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό, πλανάται», δήλωσε ένας εκ των αντιπροέδρων του SPD, ο Τόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ, ενώ η συνάδελφός του, Νατάσα Κόνεν, προειδοποίησε: «Αν μας δώσει το συνέδριο του SPD την εντολή θα ξεκινήσουμε επίσημες διαβουλεύσεις για συνασπισμό, θα διαπραγματευτούμε πολύ σκληρά.»

Αλλά οι συντηρητικοί δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι για παραχωρήσεις: «Και για μας ήταν δύσκολο, όχι μόνο για το SPD. Πέτυχαν πολλά και γι’ αυτά πρέπει να συζητήσουν τώρα», είπε ο Κάουντερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος τόσο η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Θέλουμε να σχηματίσουμε μια σταθερή κυβέρνηση κι αυτό ξεκινά από αξιόπιστες συμφωνίες», όσο και ο ΓΓ των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Αντρέας Σόιερ: «Εμμένουμε στο κείμενο της επί της αρχής συμφωνίας, δεν θα κάνουμε το λάθος να επαναδιαπραγματευτούμε τα συμφωνηθέντα», είπε στη Bild.

Ο δρόμος για τον μεγάλο συνασπισμό είναι ακόμη μακρύς. Εφόσον το συνέδριο του SPD δώσει το πράσινο φως, τότε προβλέπεται μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων η διεξαγωγή κομματικού δημοψηφίσματος, όπου τα μέλη θα αποφανθούν αν αποδέχονται ή απορρίπτουν τη συμφωνία...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ