Δημοσκόπηση: Οι μισοί Γερμανοί αντιδρούν στην προοπτική νέου μεγάλου συνασπισμού - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση: Οι μισοί Γερμανοί αντιδρούν στην προοπτική νέου μεγάλου συνασπισμού

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι ηγεσίες των δυνητικών εταίρων του μεγάλου συνασπισμού να ξεπέρασαν το πρώτο εμπόδιο, αλλά ο δρόμος προς την κυβερνητική συμμαχία παραμένει σπαρμένος με αγκάθια.

Χθες Σάββατο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του τοπικού Συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Μάρτιν Σουλτς στο κρατιδίο της Σαξονίας-Ανχαλτ απέρριψαν την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το CDU της Άνγκελα Μέρκελ και το CSU του Χορστ Ζεεχόφερ. Ενώ και η πλειοψηφία των Γερμανών αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό της Κυριακάτικης Welt 52% των ερωτηθέντων θεωρούν ένα νέο μεγάλο συνασπισμό «λιγότερο καλή» έως «κακή» λύση. Μόνον το 3% τη θεωρεί «πολύ καλή» και το 37% «καλή»...

Πιο συγκεκριμένα οι ψηφοφόροι του SPD την απορρίπτουν σε ποσοστό 60% και την εγκρίνει το 37%, ενώ αντίθετα οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/ CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 67% και την απορρίπτει μόνο το 30%.

Στη βάση του SPD επικρατεί δυσθυμία και ειδικά στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, σύμφωνα με την οποία τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) στέκονται εμπόδιο σε μια πολιτική που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη δικαιοσύνη ενώ παρεμποδίζει τη χάραξη βιώσιμων στρατηγικών.

Την ερχόμενη Κυριακή, σε μια εβδομάδα από σήμερα, το έκτακτο συνέδριο του SPD στη Βόννη θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Κύκλοι της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών θεωρούν ότι έστω και με ισχνή πλειοψηφία τα κομματικά μέλη θα πουν το «Ναι». Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ, θα συναντηθεί με εκπροσώπους από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία όπου σημειώνονται μεγάλες αντιδράσεις για μια νέα συμμαχία με τη Μέρκελ.

Η ηγεσία του κόμματος ξεκίνησε ήδη το «μασάζ» με μπαράζ συνεντεύξεων στα ΜΜΕ υποστηρίζοντας πως το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τους συντηρητικούς συνιστά έναν «έντιμο» συμβιβασμό, πως οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να γίνουν δεκτά το 80% των αιτημάτων τους και πως επιτεύχθηκε μια «αλλαγή ρότας» προς την κατεύθυνση μιας «κοινωνικότερης Ευρώπης». Ενώ η εκστρατεία «πειθούς» μεταφέρεται σε κομματικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια.

Με πληροφορίες από Welt am Sonntag/Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ