Σε συμφωνία για ναυτιλιακά, σιδηροδρομική σύνδεση και πολιτισμό, κατέληξαν Τζεντιλόνι-Μακρόν - iefimerida.gr

Σε συμφωνία για ναυτιλιακά, σιδηροδρομική σύνδεση και πολιτισμό, κατέληξαν Τζεντιλόνι-Μακρόν

«Επισημοποιούμε την συνεργασία μας με στόχο το μέλλον»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όπως προέκυψε από την συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα στην Ρώμη, μέσα στο 2018 πρόκειται να υπογραφεί από τις δυο χώρες συμφωνία ενισχυμένης συνεργασίας.

«Στην Ευρώπη πρέπει να γίνονται βήματα προόδου, κατά τις περιόδους στις οποίες η οικονομία στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

«Επισημοποιούμε την συνεργασία μας με στόχο το μέλλον. Είναι ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, ίσως και ιστορικού περιεχομένου. Η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, μαζί με άλλες χώρες, πρέπει να προάξουν μια πιο φιλόδοξη Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μια συνεργασία η οποία να είναι δομημένη πιο αποτελεσματικά», είπε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία μας θα επισημοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες και θα τις συμπεριλάβει σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Πρόκειται για τον ναυτιλιακό τομέα, για την σιδηροδρομική σύνδεση Τορίνο-Λυών, αλλά και για την οικοδόμηση νέων φιλοδοξιών στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα.

«Πιστεύουμε στην χρησιμότητα μιας ανοικτής ευρωπαϊκής πρωτοπορίας από κάποιους εταίρους που θα εκδηλώσουν μεγαλύτερη φιλοδοξία. Χρειάζεται μια Ευρώπη η οποία να επιταχύνει την πορεία της, διότι η Ευρώπη, εκ των πραγμάτων, χαρακτηρίζεται από μια σειρά ταχυτήτων», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα τόνισε ότι η Ευρώπη ήταν τυχερή που τους τελευταίους μήνες, μπόρεσε να συνεργασθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Αναφερόμενος επίσης στην επικείμενη ενίσχυση της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας, ο Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όταν οι δυο αυτές χώρες δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν, η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει βήματα προόδου», αλλά συμπλήρωσε πως «οι πρωτοβουλίες που συνδέουν την Ιταλία με την Γαλλία δεν είναι κατώτερου επιπέδου και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ανταγωνιστικά».

«Το 2018 θα πρέπει να είναι ένα χρήσιμο έτος για την επανίδρυση της Ευρώπης, η οποία εξέρχεται της οικονομικής κρίσης έπειτα από δέκα χρόνια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Και για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε,τέλος,«χρειάζεται μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην καρδιά της Ευρώπης, ανοικτή σε όσους θα θελήσουν να μας ακολουθήσουν».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ