Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο - iefimerida.gr

Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο

Στο ΕΣΡ όσα κανάλια διεκδικούν τηλεοπτική άδεια / EUROKINISSI: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξι τελικά οι εταιρείες που κατέθεσαν σήμερα φάκελο στο ΕΣΡ, εντός της προθεσμίας, για τη διεκδίκηση τηλεοπτικών αδειών. Η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων έληξε στις 15:00, το απόγευμα της Πέμπτης.

Αίτηση για άδεια κατέθεσαν ο ΣΚΑΪ, το Star, ο Alpha, ο ΑΝΤ1, το Ε και η εταιρεία Ελληνική Τηλεοπτική ΑΕ (την οποία εκπροσώπησε ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς).

Περίπου στις 17:30 θα γίνουν επισήμως γνωστά τα ονόματα των υποψηφίων που διεκδικούν μία τηλεοπτική άδεια γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας.

Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στα γραφεία του ΕΣΡ από χθες.

Μόλις ολοκληρωθεί η προθεσμία της κατάθεσης, η Ολομέλεια του ΕΣΡ θα συσκεφθεί, και αφού αρχικά πραγματοποιηθεί ο πρώτος τυπικός έλεγχος των δικαιολογητικών, θα ανακοινώσει τη λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων που θα περάσουν στη διαδικασία της αποσφράγισης.

Η κατάθεση αιτήσεων από μόλις 6 κανάλια σημαίνει πως η μία επιπλέον άδεια ή περισσότερες στην περίπτωση που ο φάκελος κάποιων καναλιών δεν εγκριθεί, τότε αυτές οι άδειες υποχρεούται το ΕΣΡ να τις επαναπροκηρύξει Σύμφωνα με το Αρθρο 1.8 της προκήρυξης «σε περίπτωση που με την ολοκλήρωση της παρούσας διαγωνιστικής διαδικασίας κάποιες από τις προκηρυσσόμενες άδειες παραμείνουν αδιάθετες, το ΕΣΡ υποχρεούται να τις επαναπροκηρύξει με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία παρόχων περιεχομένου και για δεκαετή διάρκεια, εφόσον μέχρι την δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο ΕΣΡ σχετικής αίτησης που θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή ύψους τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (€ 3.500.000) ευρώ. Η ως άνω εγγυητική επιστολή θα καταπίπτει σε περίπτωση μη παραδεκτής συμμετοχής του υποψηφίου στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, άλλως θα επέχει θέση εγγυητικής επιστολής συμμετοχής κατά τους όρους της παρούσας. Σε περίπτωση που το παραπάνω χρονικό όριο παρέλθει άπρακτο, οι όποιες εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται αυτοδικαίως για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου».

Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 0

Η διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων, στην οποία παρόντες θα είναι οι εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων, θα ξεκινήσει την Δευτέρα στις 9:00 το πρωί.

Μετά την ολοκλήρωση της αποσφράγισης και μέσα σε διάστημα δέκα ημερών θα πρέπει να υποβληθούν οι ενστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν.

Όσα κανάλια λειτουργούν μέχρι τώρα, αλλά δεν θα καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό, θα αναγκαστούν να διακόψουν την εκπομπή τους.

Όπως ορίζει ο νόμος, τρεις μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού διακόπτεται το σήμα σε όσους δεν διεκδικούν τηλεοπτική άδεια.

Τυπικά, αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να διακόψει την εκπομπή του.

Ποια κανάλια διεκδικούν άδεια - «Εκτός» το MEGA

Οριστικά εκτός αδειών, άρα αντιμέτωπο πλέον με το λουκέτο, είναι το Mega, καθώς οι μέτοχοί του δεν κατέθεσαν, όπως είχαν ενημερώσει άλλωστε, φάκελο υποψηφιότητας.

Επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που ήθελαν τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη να κατεβαίνει σε συνεργασία με κάποια εταιρεία στην κούρσα της διεκδίκησης των τηλεοπτικών αδειών.

Πώς έγινε η διαδικασία

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης κατατέθηκε στο ΕΣΡ ο πρώτος φάκελος για τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, από τον Γενικό Διευθυντή του Σταθμού Star, Κάρολο Αλκαλάϊ.

Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 2

Δύο ώρες αργότερα έφτασε και η αντιπροσωπεία του τηλεοπτικού καναλιού Aplha που επίσης κατέθεσε τα δικά της δικαιολογητικά.

Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 3
Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 4
Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 5

Γύρω στη μία το μεσημέρι ο Στρατής Λιαρέλης κατέθεσε τον φάκελο για τον Ant1.

Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 6
Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 7

Τέταρτος φάκελος που κατατέθηκε την Πέμπτη, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ήταν αυτός του καναλιού «Ε» δια χειρός του οικονομικού διευθυντή, Δημήτρη Δημαρέλη.

Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 8

«Καταθέσαμε τον φάκελο του καναλιού «Ε» για την αδειοδότηση σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και είμαστε βέβαιοι για την αίσια έκβασή της. Όπως γνωρίζετε το κανάλι έχει μπει σε μια νέα εποχή. Ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένας νέος ισχυρός παίκτης στην τηλεοπτική αγορά» δήλωσε ο Δημήτρης Δημαρέλης, διευθύνων σύμβουλος του Ε μετά την κατάθεση του φακέλου.

Ποιά είναι η εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική που διεκδικεί άδεια καναλιού

Μισή ώρα αργότερα, η εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική κατέθεσε τον δικό της φάκελο. Την εκπροσωπούσε ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς

Εξερχόμενος του κτιρίου του ΕΣΡ ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς εκπρόσωπος της Ελληνικής Τηλεοπτικής ΑΕ υποστήριξε πως κατέθεσε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το χρηματικό ποσό καθώς και την εγγυητική επιστολή. Ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο πρόσωπο κρύβεται πίσω από την εταιρεία Ελληνική Τηλεοπτική ΑΕ.

«Υπάρχει μία μετοχική σύνθεση σε αυτή την εταιρίας ο ένας μέτοχος είναι κυπριακής εταιρείας και πίσω από αυτήν βρίσκεται ένας άλλος μέτοχος κυπριακή εταιρείας και πίσω από αυτόν υπάρχει και ένα πρόσωπο», ανέφερε ο κ.Γιομπαζολιάς.

Ήδη από την Τρίτη έχει κατατεθεί ο φάκελος του ΣΚΑΪ.

Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 9
Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 10
Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 11
Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 12
Μόνο έξι κανάλια ζήτησαν άδεια -Εξελίξεις και παρασκήνιο  | iefimerida.gr 13

Νίκος Παππάς: Το ΕΣΡ έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια και συμπαγή

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η τηλεοπτική αγορά και το τηλεοπτικό τοπίο να κάνουν τα βήματα για το μέλλον, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: «Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και φαίνεται ότι είναι θετικές. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λοιπόν, η τηλεοπτική αγορά, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά».

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ

«Στο Ε.Σ.Ρ. κατετέθησαν έξι αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:

Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΙ)
Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)
Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
Antenna TV Α.Ε. (Ant1)
Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)
Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Ν. 4339/2015 όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του Ν. 4496/2017, προβλέπει για την εναπομένουσα άδεια:

«5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο.».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΡ τηλεοπτικές άδειες κανάλια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ