Οργή στην Ιταλία για τις βιοδιασπώμενες σακούλες που αντικατέστησαν τις πλαστικές στα σουπερμάρκετ - iefimerida.gr

Οργή στην Ιταλία για τις βιοδιασπώμενες σακούλες που αντικατέστησαν τις πλαστικές στα σουπερμάρκετ

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κύμα διαμαρτυρίας έχει προκαλέσει στην Ιταλία η απόφαση των Aρχών να μην πωλούνται πλαστικές σακούλες στα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ, αλλά βιοδιασπώμενες.

Με την εφαρμογή του μέτρου -βάσει κοινοτικής οδηγίας του 2015- από 1ης Ιανουαρίου οι φιλικές προς το περιβάλλον σακούλες -σε αντίθεση με τις πλαστικές που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν- πωλούνται από ένα έως τρία λεπτά, ενώ όσοι καταστηματάρχες δεν τις χρεώνουν στους πελάτες τους απειλούνται με πρόστιμο.

Οι διαμαρτυρίες δεν περιορίστηκαν μόνον στα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ της γειτονικής χώρας, αλλά εξαπλώθηκαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σ’ ένα σκίτσο που κυκλοφορεί ευρέως η Χιονάτη διαμαρτύρεται που η κακιά μάγισσα της προσφέρει το δηλητηριασμένο μήλο χωρίς σακούλα!

Άλλοι πρότειναν με χιούμορ ότι αντί να αγοράζουν τις νέες σακούλες οι Ιταλοί να ζυγίζουν μεμονωμένα τα προϊόντα τους (φρούτα και λαχανικά).

Οργή στην Ιταλία για τις βιοδιασπώμενες σακούλες που αντικατέστησαν τις πλαστικές στα σουπερμάρκετ  | iefimerida.gr 1

«Αν δεν χρησιμοποιείς τις σακούλες, δεν τις πληρώνεις», παρότρυνε ένα Tweet

Ορισμένα σουπερμάρκετ ανήρτησαν πινακίδες στις εισόδους τους ζητώντας συγνώμη από τους πελάτες για την -ελάχιστη, είναι αλήθεια- επιβάρυνση για τις σακούλες.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις ενόψει των εκλογών του Μαρτίου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι φορτώνει πρόσθετα βάρη στα νοικοκυριά.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα το υπουργείο Υγείας δέχθηκε να κουβαλούν οι καταναλωτές δικές τους βιοδιασπώμενες σακούλες από το σπίτι, αρκεί να μην τις έχουν ξαναχρησιμοποιήσει, αφού «υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από βακτηρίδια ».

Αλλά η πρόταση προκάλεσε νέες αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις, που επισημαίνουν ότι θα μπορούσαν οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ιταλικά ΜΜΕ υπολόγισαν ότι η ετήσια επιβάρυνση ανά νοικοκυριό από τις βιοδιασπώμενες σακούλες κυμαίνεται μεταξύ 4-12,5 ευρώ.

Το ειρωνικό στην όλη υπόθεση, σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ, είναι ότι οι διαμαρτυρίες για τα 1-2 σεντ για τις βιοδιασπώμενες σακούλες, είναι πολύ εντονότερες απ’ ό,τι εκείνες για τις αυξήσεις κατά 5% στους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και φυσικού αερίου, καθώς και στα διόδια...

«Δίνουμε το μισό μας εισόδημα σε φόρους και μετά ξεσπάμε επειδή μια σακούλα στοιχίζει ένα σεντ», σχολίασε με νόημα ο συντηρητικός δημοσιογράφος Βιτόρι Φέλτρι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ