Ρωσική εταιρεία κερδίζει τη μάχη των δικαιωμάτων για τη διάσημη βότκα Stolichnaya - iefimerida.gr

Ρωσική εταιρεία κερδίζει τη μάχη των δικαιωμάτων για τη διάσημη βότκα Stolichnaya

Η διάσημη βότκα Stolichnaya είναι ρωσική. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διάσημη βότκα Stolichnaya είναι και με το νόμο ρωσική! Αυτό αποφάσισε εφετείο στην Ολλανδία που έδωσε τα δικαιώματα για το εικονικό σήμα της βότκας σε ρωσική κρατική εταιρεία.

Η απόφαση ήρθε μετά την εκδίκαση υπόθεσης από μια επιχείρηση στο Λουξεμβούργο που διεκδικούσε τα δικαιώματα για το όνομα της βότκας.

Η Stolichnaya είναι μία από τις παγκοσμίως γνωστές μάρκες που δημιουργήθηκε στην Σοβιετική Ένωση.

Ρωσική εταιρεία κερδίζει τη μάχη των δικαιωμάτων για τη διάσημη βότκα Stolichnaya | iefimerida.gr 0

Η ιδιοκτησία της Stolichnaya έχει αμφισβητηθεί για περισσότερα από 15 χρόνια. Το εμπορικό σήμα και η συνταγή είχαν εισαχθεί το 1938 και οι πωλήσεις της φημισμένης βότκας στις ΗΠΑ ξεκίνησαν το 1971. Το προϊόν αργότερα διανεμήθηκε στο εξωτερικό με το όνομα Stoli.

Όλα τα δικαιώματα της μάρκας ανήκαν προηγουμένως στον κρατικό παραγωγό Soyuzplodoimport, που μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία το 1991. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Σέφλερ, που είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Spirits International (SPI) με έδρα το Ολλανδία, φέρεται να αγόρασε το σήμα από την εταιρεία για $ 285.000 το 1997.

Ρωσική εταιρεία κερδίζει τη μάχη των δικαιωμάτων για τη διάσημη βότκα Stolichnaya | iefimerida.gr 1

Η SPI δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 αγορές, με περισσότερες από 380 μάρκες μα παράγονται, πωλούνται και διανέμονται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Η σειρά περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Stolichnaya και Moskovskaya.

Το 2001, ο Ρώσος ενάγων ξεκίνησε μια νομική μάχη για να αμφισβητήσει την ιδιοκτησία της SPI σε διεθνές επίπεδο, λίγο αφότου η κρατική επιχείρηση κέρδισε τα δικαιώματα για το σήμα της Stolichnaya μέσα στη Ρωσία.

Ρωσική εταιρεία κερδίζει τη μάχη των δικαιωμάτων για τη διάσημη βότκα Stolichnaya | iefimerida.gr 2

Η κρατική εταιρεία Soyuzplodoimport ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση ιδιωτικοποιήθηκε παρανόμως από τη διοίκησή της από το 1990 έως το 1992, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να πουλήσει τις μάρκες της στον Σέφλερ. Σύμφωνα με τον ενάγοντα, ο Σέφλερ εκφόβισε τους μετόχους προκειμένου να του πουλήσουν το εμπορικό σήμα.

Η πρόσφατη απόφαση, που διέπει μόνο τις πωλήσεις στις Κάτω Χώρες, αποτελεί εμπόδιο για την SPI. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις σχετικά με το εμπορικό σήμα σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων 13 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ stolichnaya βότκα ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ