Αποκλεισμένοι στο χιόνι 13.000 τουρίστες στην Ελβετία, στο χειμερινό θέρετρο Τσερμάτ - iefimerida.gr

Αποκλεισμένοι στο χιόνι 13.000 τουρίστες στην Ελβετία, στο χειμερινό θέρετρο Τσερμάτ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο χειμερινό θέρετρο Τσερμάτ στην Ελβετία έχουν αποκλειστεί 13.000 τουρίστες λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Αποκλεισμένοι στο χιόνι 13.000 τουρίστες στην Ελβετία, στο χειμερινό θέρετρο Τσερμάτ  | iefimerida.gr 0

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν «περίπου 13.000 τουρίστες στην Τσερμάτ», που βρίσκεται στο καντόνι Βαλέ (νοτιοδυτικά), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του σταθμού, η Ζανίν Ιμές.

«Οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις δεν είναι δυνατές προς το παρόν» και μπορεί να σημειωθούν «διακοπές ρεύματος», εξηγεί στην ιστοσελίδα του το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο.

Αποκλεισμένοι στο χιόνι 13.000 τουρίστες στην Ελβετία, στο χειμερινό θέρετρο Τσερμάτ  | iefimerida.gr 1

Ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στο χειμερινό θέρετρο παραμένει κλειστός από τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας. «Και το τρένο σταμάτησε από τις 17:30 χθες βράδυ» διευκρίνισε η Ιμές.

Το χωριό του Τσερμάτ διαθέτει συνολικά 13.400 τουριστικές κλίνες, οι 7.200 από τις οποίες στα ξενοδοχεία και υπόλοιπες 6.200 σε διαμερίσματα. Ο πληθυσμός της κοινότητας ανέρχεται σε περίπου 5.500 κατοίκους.

Ξενοδόχοι της περιοχής είπαν ότι έχουν επαρκή αποθέματα στην ελβετική εφημερίδα Blick, που δημοσιεύει και εντυπωσιακές εικόνες από την περιοχή.

«Δεν μπορεί κανείς να κάνει σκι ή να περπατήσει, αλλά είναι ήσυχα, λίγο ρομαντικά. Δεν επικρατεί πανικός», σχολίασε η Ιμές.

Προβλέπεται μια πτήση αναγνώρισης πάνω από την περιοχή προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχεια.

Το Τσερμάτ και στο βάθος η περίφημη κορυφή Μάτερχορν, σε υψόμετρο 4.478 μέτρων:

Αποκλεισμένοι στο χιόνι 13.000 τουρίστες στην Ελβετία, στο χειμερινό θέρετρο Τσερμάτ  | iefimerida.gr 2

Κατολισθήσεις στο καντόνι του Βαλέ στην Ελβετία

Κατολισθήσεις λάσπης, βράχων και ο κίνδυνος χιονοστιβάδας είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλοί δρόμοι στο καντόνι Βαλέ, σύμφωνα με τα ελβετικά ΜΜΕ.

Για την περιοχή αυτή ο κίνδυνος χιονοστιβάδας είναι στην πιο υψηλή βαθμίδα, 5, σύμφωνα με την αστυνομία, που διευκρινίζει πως από απόψε η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί καθώς οι πτώσεις βράχων θα σταματήσουν. Ωστόσο κατολισθήσεις εδάφους ή χιονοστιβάδες εξακολουθούν να είναι πιθανές.

Σε κλοιό χιονιά τρία διοικητικά διαμερίσματα στη Γαλλία

Στη Γαλλία, καταγράφηκε χιονόπτωση ύψους 40 έως 90 εκατοστών μέσα σε 24 ώρες τη Δευτέρα και το χιόνι αναμένεται να φθάσει έως και τα δύο μέτρα. Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, μια τέτοια χιονόπτωση σημειώνεται κατά μέσο όρο «μία φορά στα 30 χρόνια». Τρία διαμερίσματα έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό για χιονοστιβάδες.

Οι χιονοπτώσεις οφείλονται στο λεγόμενο φαινόμενο «επιστροφής από την Ανατολή», το οποίο οφείλεται στην υγρασία στην κοιλάδα του Πάδου στη βόρεια Ιταλία, που συμπυκνώνεται στην επαφή με τις Άλπεις και πέφτει με τη μορφή χιονιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ