Αντιμέτωπος με τους βουλευτές ο Τσακαλώτος στην ΚΟ -Αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίσουν - iefimerida.gr

Αντιμέτωπος με τους βουλευτές ο Τσακαλώτος στην ΚΟ -Αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίσουν

Φωτογραφία: Eurokinissi

Για μεγάλη πολιτική νίκη εντός του 2019 έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την έξοδο από το πρόγραμμα με επιστροφή σε «αριστερές» πολιτικές που θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναπιάσει το νήμα με τις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν.
Την ίδια ώρα όμως δοκιμάζονται οι αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς οι βουλευτές έρχονται αντιμέτωποι με το τελευταίο «ποτήρι δηλητήριο» που αναγκάζονται να πιουν για να κλείσει η αξιολόγηση.

Χαρακτηριστικό της δυσκολίας είναι το γεγονός ότι κρίθηκε επιβεβλημένη η ενημέρωση της Κ.Ο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους άλλους υπουργούς για το νομοσχέδιο-σκούπα που έρχεται στη Βουλή με την συντριπτική πλειοψηφία των παραιτουμένων.

Ο υπουργός Οικονομικών, μετά και την τηλεδιάσκεψη με τις Βρυξέλλες θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους βουλευτές κάποιοι εκ των οποίων όμως του έχουν στήσει μπλόκο, καθώς με βάση την προηγούμενη απόφαση της Κ.Ο είχε ζητηθεί από το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει και να προτείνει λύσεις για την με νόμο οριζόντια προστασία της Α΄ κατοικίας. Άλλοι (και είναι αρκετοί) δεν αισθάνονται καθόλου ευχάριστα με δεσμεύσεις για άμεση εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν το 2019 και το 2020 σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι. Πόσο μάλλον που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δε θα ισχύσουν αν το ΔΝΤ δε μείνει στο πρόγραμμα, και μέχρι τώρα το Ταμείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Την ίδια ημέρα πάντως που ο Νίκος Κοτζιάς εξηγούσε στο υπουργικό τη «διαδρομή» και τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ δηλώνοντας ότι «Δεν έχουμε τώρα βαφτίσια» για τη γειτονική χώρα, η πολιτική του κίνηση το «ΠΡΑΤΤΩ» (δύο υπουργούς μετρά στην κυβέρνηση) έριξε ρουκέτα στο υπ.οικονομίας ζητώντας νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς. «Το ΠΡΑΤΤΩ άμεσα έως το Φεβρουάριο, θα ζητήσει από την Κυβέρνηση να φέρει νόμο σύμφωνα με τον οποίο δεν θα πλειστηριάζεται, για χρέη στις Τράπεζες και στο Δημόσιο, η πρώτη κατοικία μέχρι συγκεκριμένου χρηματικού ποσού» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κίνηση Κοτζιά και σήμερα αναμένεται η απάντηση Τσακαλώτου σε αυτή την προειδοποίηση.

«Αφωνία» Καμμένου
Δεν πέρασε απαρατήρητο πάντως ότι σε όλη τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, αν και ο Πάνος Καμένος ήταν ευδιάθετος άλλα και ομιλητικός κάνοντας χιούμορ σε κάποιες περιπτώσεις, στο ζήτημα των Σκοπίων δεν έβγαλε λέξη αν και ο Νίκος Κοτζιάς έφτασε σε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν τα διαπραγματευτικά στάδια και παράπλευρα ζητήματα, χωρίς ωστόσο να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της Κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εταίρος αλλά και συνολικά η κυβέρνηση έχουν επιλέξει να κορυφώσουν την αντιπαράθεση με τη ΝΔ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, προκειμένου να δημιουργήσουν ρήγμα καθώς εκτιμούν ότι γαλάζιοι βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα φλερτάρουν με μια πιο σκληρή στάση, από την θέση του Βουκουρεστίου. Πίσω από αυτές τις επιθέσεις ο κ.Καμένος κρύβει την αργή αλλά προσεκτική στροφή που ετοιμάζεται να κάνει, αφού έχει δεσμευτεί προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δε θα δημιουργήσει πρόβλημα συνοχής για την συγκυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟ βουλευτές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ