Ο Μακρόν στην Κίνα για μπίζνες και στρατηγική συνεργασία -Το δώρο στον ομόλογό του [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Μακρόν στην Κίνα για μπίζνες και στρατηγική συνεργασία -Το δώρο στον ομόλογό του [εικόνες]

Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας ποζάρει δίπλα στον φημισμένο «Πήλινο Στρατό» στο Σιάν της Κίνας (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την πόλη Σιάν, αφετηρία του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, ξεκίνησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, η σύζυγός του Μπριζίτ και η συνοδεία τους επισκέφθηκαν τον φημισμένο στρατό από τερακότα (ή πήλινο στρατό) στο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ του 3ου π.Χ. αι. - κίνηση καλής θέλησης προς τον οικοδεσπότη πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και το φιλόδοξο όραμά του για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού, που σκοπεύει να συνδέσει την Ασία και την Ευρώπη μέσω ενός ενός νέου δικτύου δρόμων και σιδηροδρόμων καθώς και θαλάσσιων οδών μέσω του Ινδικού Ωκεανού και της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο Μακρόν στην Κίνα για μπίζνες και στρατηγική συνεργασία -Το δώρο στον ομόλογό του [εικόνες]  | iefimerida.gr 0
Ο Μακρόν στην Κίνα για μπίζνες και στρατηγική συνεργασία -Το δώρο στον ομόλογό του [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Το μέλλον των σινο-γαλλικών σχέσεων

Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ασία αφότου ανέλαβε τα ηνία της Γαλλίας και στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη στο Πεκίνο, μετά τη 19η Εθνική Διάσκεψη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το περασμένο φθινόπωρο, ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει μια στρατηγική συνεργασία με τον Σι όσον αφορά στο βορειοκορεατικό και την κλιματική αλλαγή θέλοντας να καταστήσει το Πεκίνο σύμμαχο στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Η Γαλλία και η Κίνα μπορούν να επιλέξουν την έναρξη μιας «μακράς πορείας» για την υλοποίηση ενός οράματος οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, καθώς οι δύο χώρες έχουν ιστορία ως «προς την ανάληψη ρόλων εξυπηρέτησης ιδανικών παγκόσμιας απήχησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Γκοσέ, αναλυτής σε θέματα διεθνών σχέσεων και ιδρυτής του Φόρουμ Ευρώπης-Κίνας, στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Μακρόν στην Κίνα για μπίζνες και στρατηγική συνεργασία -Το δώρο στον ομόλογό του [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Μετά το Σιάν ο Μακρόν θα ταξιδέψει στο Πεκίνο με την συνοδεία του, η οποία απαρτίζεται από περίπου 60 στελέχη επιχειρήσεων και εκπροσώπους των κορυφαίων γαλλικών εταιρειών, περιλαμβανομένης της Airbus και της αλυσίδας σούπερμαρκετ Auchan.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά οικονομικών συμφωνιών ειδικά στους τομείς της αεροπλοϊας και της πυρηνικής ενέργειας. Ο Μακρόν αναμένεται να ασκήσει πίεση για να μεγαλύτερη πρόσβαση των γαλλικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των 36 δισ δολαρίων της Γαλλίας έναντι της Κίνας.

Ο Μακρόν θα χαρίσει στον Σι ένα άλογο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς

Παράλληλα ο Μακρόν θα προσφέρει ως δώρο στον Κινέζο ομόλογό του ένα άλογο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, «σε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κίνηση», όπως σχολίασε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι το 2014 συνόδευσαν τον Σι ως το Μέγαρο των Ηλυσίων 104 ιππείς της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και ο Κινέζος πρόεδρος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για το κάλλος και την ακρίβειά τους.

«Επιθυμώντας να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας με τους ξένους ηγέτες (…) ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να κάνει μια διπλωματική κίνηση», επεσήμανε το γραφείο της γαλλικής προεδρίας.

Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία προσφέρει ένα από τα άλογα της επίλεκτης φρουράς του προέδρου σε κάποιον ξένο ηγέτη. Πρόκειται για ένα άλογο 8 ετών με το όνομα «Βεζούβιος της Μπρέκα», το οποίο εντάχθηκε στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά το 2012.

Η κίνηση αυτή απαντά στη «διπλωματία των πάντα» που ακολουθεί η Κίνα, βάσει της οποίας το Πεκίνο δάνεισε στο Παρίσι ένα ζευγάρι πάντα, το μωρό των οποίων «βαφτίστηκε» τον Νοέμβριο από τη Μπριζίτ Μακρόν.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η μεταγραφή στα μανδαρινικά του προέδρου Μακρόν είναι «Makelong», που σημαίνει: «το άλογο νικά τον δράκο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ