Δικηγόροι κατά της διαμεσολάβησης: Είναι ακριβή για τους πολίτες, υπάρχει θέμα συνταγματικότητας - iefimerida.gr

Δικηγόροι κατά της διαμεσολάβησης: Είναι ακριβή για τους πολίτες, υπάρχει θέμα συνταγματικότητας

Δικηγόροι κατά της διαμεσολάβησης: Είναι ακριβή για τους πολίτης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιβεβλημένη υποστηρίζουν οι δικηγόροι ότι είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για την διαμεσολάβηση, δηλαδή την εναλλακτική επίλυση των διαφορών, σημειώνοντας μάλιστα ότι από κανένα έγγραφο δεν προκύπτει ότι είναι προαπαιτούμενο των θεσμών για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να πάρει θέση στο σχέδιο νόμο για την διαμεσολάβηση, εάν και όπως αναφέρει στηρίζει τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, εντούτοις τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας που προβλέπει, καθώς “αγγίζει” πολλές διαφορές και επιπλέον είναι ακριβή για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια κατέληξε στις παρακάτω θέσεις:

  • Ο χρόνος διαβούλευσης των τριών εργασίμων ημερών που δόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εν μέσω δικαστικών διακοπών, δεν εξασφαλίζει ουσιαστική διαβούλευση και παραβιάζει τον ν. 4046/2012 περί καλής νομοθέτησης.
  • Προκαλεί κατάπληξη η εισαγωγή του νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, παρότι δεν προκύπτει από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στην Ολομέλεια έγγραφα στοιχεία ότι, πρόκειται για προαπαιτούμενο των θεσμών στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης
  • Το δικηγορικό σώμα τάσσεται σταθερά υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ), όπως η διαμεσολάβηση, η δικαστική μεσολάβηση και η διαιτησία, που μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών.
  • Το δικηγορικό σώμα τάσσεται σταθερά κατά της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως εισάγεται με το προκείμενο νομοσχέδιο.
  • Εισάγεται σε αδικαιολόγητα εκτεταμένο εύρος διαφορών και μάλιστα προβλέπει αυξημένο κόστος για τους πολίτες. Για τους λόγους αυτούς παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο και δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς θέτει δυσανάλογο εμπόδιο για την πρόσβαση στον φυσικό δικαστή και την παροχή δικαστικής προστασίας
  • Η νομοθετική επιλογή της υποχρεωτικότητας αποκλίνει ουσιωδώς από όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά νομοθετικά πρότυπα, όπου η διαμεσολάβηση δεν είναι υποχρεωτική. Όπου υφίσταται υποχρεωτικότητα, αυτή αφορά αποκλειστικά στην ενημέρωση των μερών με ελάχιστο κόστος.

Κατόπιν αυτών, θεωρούμε επιβεβλημένη την απόσυρση του νομοσχεδίου με τη σημερινή του μορφή, άλλως την ουσιαστική του τροποποίηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δικηγόροι διαμεσολάβηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ