Στη Ρώμη τα Θεοφάνεια ντύνονται μαγισσούλες και μοιράζουν ζαχαρωτά [εικόνες] - iefimerida.gr

Στη Ρώμη τα Θεοφάνεια ντύνονται μαγισσούλες και μοιράζουν ζαχαρωτά [εικόνες]

Για να εξιλεωθούν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε χρόνο ανήμερα των Θειοφανείων στην Ιταλία έχουν το δικό τους έθιμο. Πραγματοποιείται στην Πιάτσα Ναβόνα της Ρώμης ένα πανηγύρι, που θυμίζει πολύ τα αντίστοιχα δικά μας.

Είναι το επίκεντρο της γιορτής της Μπεφάνα, όπου κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις και οι πάγκοι των μικροπωλητών με παιγνίδια, ζαχαρωτά και γλυκά.

Στη Ρώμη τα Θεοφάνεια ντύνονται μαγισσούλες και μοιράζουν ζαχαρωτά [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οπως αναφέρει το sansimera σύμφωνα με την ιταλική παράδοση, η Μπεφάνα (η λέξη προέρχεται από την ελληνική Επιφάνεια) είναι μία κακάσχημη γριά, που τριγυρίζει πάνω σ’ ένα σκουπόξυλο και μοιράζει δώρα στα παιδιά για να επανορθώσει ένα λάθος της.

Στη Ρώμη τα Θεοφάνεια ντύνονται μαγισσούλες και μοιράζουν ζαχαρωτά [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο μύθος λέει ότι τη νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός, οι Τρεις Μάγοι επισκέφθηκαν τη Μπεφάνα στο σπίτι της, όπου τους φιλοξένησε. Όταν έφευγαν της πρότειναν να πάει μαζί τους για να προσκυνήσουν το Χριστό και να του δώσουν δώρα. Αυτή, όμως, αρνήθηκε. Μετά το μετάνιωσε κι ένιωσε τύψεις.

Στη Ρώμη τα Θεοφάνεια ντύνονται μαγισσούλες και μοιράζουν ζαχαρωτά [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Από τότε, κάθε χρόνο πετάει με τη σκούπα της και μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά, ελπίζοντας ότι κάποιο από αυτά είναι ο Χριστός. Γεμίζει τις κάλτσες των καλών παιδιών με δώρα, ενώ τις κάλτσες των «κακών» παιδιών με κάρβουνο, που στην πραγματικότητα είναι ένα γλυκό σε σχήμα κάρβουνου.

Στη Ρώμη τα Θεοφάνεια ντύνονται μαγισσούλες και μοιράζουν ζαχαρωτά [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Στη Ρώμη τα Θεοφάνεια ντύνονται μαγισσούλες και μοιράζουν ζαχαρωτά [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Φωτογραφίες: AP Images, wikipedia

Ο σπουδαίος ιταλός συνθέτης Οτορίνο Ρεσπίγκι (1879 - 1936) εμπνεύστηκε από το πανηγύρι της Πιάτσα Ναβόνα τη σύνθεση «La Befana» («H Μπεφάνα»), την οποία ενέταξε ως φινάλε στο συμφωνικό ποίημα «Feste Romane» («Ρωμαϊκές Γιορτές»), που ολοκλήρωσε το 1926.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπεφάνα Ρώμη Θεοφάνεια έθιμο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ