Ο προπαππούς μου.... ο αυτοκράτορας! - iefimerida.gr

Ο προπαππούς μου.... ο αυτοκράτορας!

Αίγυπτος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι δυνατόν στις φλέβες εκατομμυρίων «κοινών θνητών» να κυλάει αίμα αυτοκρατορικό; Κι όμως πέρα από την Ιστορία, πολλοί αυτοκράτορες και βασιλείς επηρρέασαν και την ανθρώπινη εξέλιξη εξαναγκάζοντας εκατοντάδες γυναίκες να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους, υποστηρίζουν εξελικτικοί ανθρωπολόγοι.

Επειτα από συστηματική μελέτη των πρώτων έξι πολιτισμών – στη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Μεξικό και το Περού – και κυρίως πώς αυτοί διαμορφώθηκαν, η ιστορικός Λόρα Μπετζίγκ κατέληξε πως εποχή-ορόσημο είναι το πέρασμα από τις κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στις αγροτικές, δηλαδή πριν από 8.000 - 9.000 χρόνια. Εκείνη η περίοδος, τονίζει, σηματοδοτείται από την εμφάνιση αυτοκρατόρων και άλλων ηγετικών μορφών, που πήραν στα χέρια τους όλο τον πλούτο – συμπεριλαμβανομένων των νέων γυναικών. Επομένως, καταλήγει, αυτοί οι άνδρες απέκτησαν εκατοντάδες εκατομμύρια απογόνους, οι οποίοι με τη σειρά τους πιθανότατα κληρονόμησαν ηγετικά σύνδρομα.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως και στους έξι πολιτισμούς ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο ίδιος: οι αυτοκράτορες είχαν αναπτύξει ειδικά συστήματα προκειμένου να εντοπίζουν τις ωραιότερες νέες γυναίκες και στη συνέχεια να τις γονιμοποιούν.

«Στην Κίνα, το είχα αναγάγει σε επιστήμη. Είχαν ακόμη και εγχειρίδια του σεξ, τα οποία περιέγραφαν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στις γυναίκες που βρίσκονται στις γόνιμες μέρες τους. Αλλά και κανόνες, όπως ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να είναι κάτω των 30 ετών, ελκυστικές και να διαθέτουν συμμετρικό σώμα. Αυτό το σύστημα λειτουργούσε στην Κίνα για τουλάχιστον 2.000 χρόνια», υποστηρίζει η Μπετζίγκ.

Παρ7όμοια λειτουργούσε το σύστημα και σε άλλους πολιτισμούς. Γενετική έρευνα, για παράδειγμα, έχει δείξει πως σήμερα ζουν περίπου 16 εκατ. αρσενικοί απόγονοι του Τζένγκινς Χαν, του μογγόλου στρατιωτικού ηγέτη του 13ου αιώνα, γνωστού και για το ότι συνευρέθηκε με τις καλλονές όλων των επαρχιών που κατέκτησε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Μπετζίγκ, ισότητα υπήρχε μόνο στις ομάδες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, όπου άνδρες και γυναίκες είχαν το δικαίωμα να αποφασίσουν πόσα παιδιά θα αποκτήσουν. «Η ελευθερία τους ίσως πήγαζε από το γεγονός ότι ήταν τόσο κινητικοί. Εάν κάποιος ισχυρός προσπαθούσε να ελέγξει τον πλούτο τους, απλά θα έφευγαν», εξηγεί.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ