Times: Διαχειρίσιμοι οι πολιτικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη το 2018 -Ποιοι είναι - iefimerida.gr

Times: Διαχειρίσιμοι οι πολιτικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη το 2018 -Ποιοι είναι

Ενα χαοτικό brexit αποτελεί κίνηδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2018/ Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης εμφανίζονται οι οικονομικοί αναλυτές για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι Times.

Αυτό, σύμφωνα με τους Times, «ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, με δεδομένο το πόσο λανθασμένα είχαν τοποθετηθεί αναφορικά με την ανάκαμψη του 2017».

Πριν από ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε προβλέψει αύξηση για το περασμένο έτος κατά 1,7%, ενώ οι ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές συμφωνούσαν στο 1,3% .

Ωστόσο, η ΕΚΤ εκτιμά τώρα ότι η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά 2,4% το 2017. Με δεδομένο ότι επρόκειτο για το τέταρτο κατά σειρά έτος οικονομικής ανάπτυξης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ επιμένει ότι αυτό δεν θα πρέπει πλέον να ονομάζεται ανάκαμψη, αλλά επέκταση.

Κάποιοι το αποκαλούν ακόμη και οικονομική έκρηξη (boom), σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Όπως επισημαίνουν οι Times, οι οικονομολόγοι της Eυρωζώνης δεν ήταν οι μόνοι που υποτίμησαν την ανάπτυξη για το έτος 2017, κάνοντας το σφάλμα να υποθέσουν ότι η περσινή χρονιά θα είναι παρόμοια με το 2016.

Λόγω της έντονης πολιτικής ατζέντας που υπήρχε το 2017, ήταν εύλογο να υποθέσει κανείς ότι θα υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα, παρατηρεί η εφημερίδα.

Οι πολιτικές ανησυχίες

Ωστόσο, όπως εκτιμά, «λίγες είναι οι πολιτικές ανησυχίες που σκιάζουν τις προβλέψεις αυτού του έτους».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τους Times, σχετίζεται με τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάρτιο, ενώ άλλες προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η Ευρωζώνη είναι οι εντάσεις στην Καταλονία, το ενδεχόμενο νέων εκλογών στη Γερμανία, η έλλειψη προόδου αναφορικά με τις περαιτέρω αλλαγές στην Ευρωζώνη και φυσικά ένα «χαοτικό» Brexit.

«Αλλά καμία από αυτές δεν αντιπροσωπεύει την υπαρξιακή απειλή την οποία έπρεπε να διαχειριστεί η Ευρωζώνη τα προηγούμενα χρόνια» καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωζώνη Times ανησυχίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ