ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ

Διχάζει τους δικαστές το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση

Συνέντευξη Τύπου δίνει την Πέμπτη ο Στ. Κοντονής για την διαμεσολάβηση -Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συνέντευξη Τύπου δίνει την Πέμπτη ο Στ. Κοντονής για την διαμεσολάβηση -Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απάντηση στις αιτιάσεις του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το σχέδιο νόμου που αφορά στις μεταρρυθμίσεις του θεσμού της διαμεσολάβησης, έδωσε ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αρεοπαγίτης Χρήστος Μαχαίρας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ στην επιστολή του, σχολιάζοντας τις νέες διατάξεις, είχε κάνει λόγο για επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Δικαιοςύνης και της δημιουργίας "παραδικαστηρίων", τα οποία ουδόλως εξυπηρετούν τον αδύναμο οικονομικά πολίτη. Αιχμή του δόρατος, το γεγονός ότι στο νέο νόμο, καθήκοντα διαμεσολαβητή θα έχουν ιδιώτες και όχι οι δικαστές, όπως είχαν προτείνει τα μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, πριν από λίγους μήνες, με έκθεση που είχαν παραδώσει στο υπουργείο Δικαιοςύνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η δικαστική διαμεσολάβηση, παρά την νομοθετική της θέσπιση τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ωστόσο οι νέες ρυθμίσεις, δεν αμφισβητούν το κύρος του δικαστή, ούτε θέτουν θέμα ανταγωνισμού των δύο διαδικαςίων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαχαίρα, "η διαμεσολάβηση δεν αντικαθιστά τη δικαστική κρίση, ούτε υποχρεώνει σε λύση κάποια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Ο διαμεσολαβητής, επιχειρεί να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να βρουν μία κοινώς αποδεκτή λύση ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή στο δικαστήριο. Η υποχρεωτικότητα για παραπομπή ορισμένων διαφορών στη διαμεσολάβηση, όπως αυτή καθιερώνεται με τον νέο νόμο, αφορά αποκλειστικά και μόνο την υποχρέωση των μερών να επιχειρήσουν να επιλύσουν φιλικά τη διαφορά τους, προτού ασκήσουν το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να προσφύγουν στο Δικαστήριο, δικαίωμα το οποίο ουδόλως θίγεται".

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.