Τα μύδια κινδυνεύουν από ολοκληρωτική μόλυνση εξαιτίας των πλαστικών στο βυθό - iefimerida.gr

Τα μύδια κινδυνεύουν από ολοκληρωτική μόλυνση εξαιτίας των πλαστικών στο βυθό

(πηγή φωτογραφίας: naftemporiki)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μικρά σε μέγεθος, μεγάλα σε επιβάρυνση κομμάτια πλαστικού μολύνουν τα μύδια από την Αρκτική ως την Κίνα, αποτελώντας σημάδι της παγκόσμιας εξάπλωσης της ρύπανσης των ωκεανών που καταλήγει στην τροφική αλυσίδα.

Μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Υδάτινης Έρευνας έδειξε πως στα φαινομενικά παρθένα ύδατα της Αρκτικής, τα μύδια περιείχαν το περισσότερο πλαστικό από όλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν κατά μήκος των νορβηγικών ακτών.

«Τα πλαστικά εξαπλώνονται μέσω των ωκεανίων ρευμάτων και των ανέμων από την Ευρώπη και την Αμερική και καταλήγουν στον Αρκτικό Ωκεανό» δήλωσε η ερευνήτρια Έιμι Λάσερ, προσθέτοντας ότι έχουν βρεθεί μικροπλαστικά σε όλα τα δείγματα μυδιών που έχουν εξετάσει οι επιστήμονες. Παλαιότερες έρευνες, μάλιστα, έχουν ανακαλύψει μικροπλαστικά σε μύδια από χώρες όπως η Κίνα, η Χιλή, ο Καναδάς, η Μ. Βρετανία και το Βέλγιο.

Στις ακτές και τα ανοιχτά της Νορβηγίας, τα μύδια περιείχαν κατά μέσο όρο 1,8 κομμάτια μικροπλαστικών, με μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά. Στην Αρκτική τα μύδια περιείχαν κατά μέσο όρο 4,3 κομμάτια μικροπλαστικών.

Τα μύδια έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί ως ένας ανεπίσημος παγκόσμιος βιοδείκτης της μικροπλαστικής ρύπανσης, καθώς τα μαλάκια ζουν στον βυθό όπου καταλήγουν πολλά πλαστικά και, αντίθετα από τα ψάρια, παραμένουν στην ίδια θέση.

«Ο κίνδυνος από την κατανάλωση μολυσμένων μυδιών δεν είναι σοβαρός, καθώς απαιτούνται τεράστιες ποσότητες για να υπάρξει πρόβλημα υγείας στον άνθρωπο. Ωστόσο, η κατάσταση αποτελεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε την εισροή πλαστικού στον ωκεανό» αναφέρουν οι ερευνητές.

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι κορυφαίοι εκτροφείς μυδιών, σε μια παγκόσμια βιομηχανία αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: naftemporiki

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ