ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Αγκυρα: Η ΕΕ δεν έχει εκταμιεύσει πλήρως τα κονδύλια για τους πρόσφυγες

Η Αγκυρα διαμαρτύρεται για τα κονδύλια της ΕΕ για τους πρόσφυγες (Φωτογραφία: AP/ Bilal Hussein)
Η Αγκυρα διαμαρτύρεται για τα κονδύλια της ΕΕ για τους πρόσφυγες (Φωτογραφία: AP/ Bilal Hussein)

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων που είχε υποσχεθεί στην Τουρκία η ΕΕ, για τους Σύρους πρόσφυγες, δεν έχει διατεθεί ακόμη.

Από τα 6 δισ. ευρώ που έχουν υπογραφεί στις δύο συμφωνίες με την Τουρκία, το 2015 και 2016, μόλις τα 1,78 δισ. έχουν αποδοθεί στα τουρκικά υπουργεία και στις διεθνείς οργανώσεις που ευθύνονται για την υλοποίηση των προγραμμάτων,  αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ.

«Ενώ η Τουρκία έχει διαθέσει πάνω από 30 δισ. δολάρια από τους εθνικούς της πόρους για τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται στο έδαφός της για περίπου επτά χρόνια, ένα σημαντικό μέρος από τα 3 δισ. ευρώ που η ΕΕ έταξε τον Νοέμβριο του 2015 ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς αυτούς», τονίζεται.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει ότι από τα 1,78 δισ. ευρώ, που έχουν διατεθεί έως σήμερα, το 1,3 δισ. έχει δοθεί στις διεθνείς οργανώσεις, 270 εκατ. στο υπουργείο Παιδείας, 120 εκατ. στο υπουργείο Υγείας και 12 εκατ. στο υπουργείο Εσωτερικών, και τονίζει πως οι παροχές αυτές δεν φθάνουν να ικανοποιήσουν τις πραγματικές ανάγκες των Σύρων προσφύγων.

«Δυστυχώς ο μηχανισμός εκταμίευσης των κονδυλίων της ΕΕ δεν λειτουργεί με ταχύτητα», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο.

Η Αγκυρα είχε ζητήσει στο παρελθόν να διατίθενται αυτά τα χρήματα απευθείας την κυβέρνηση, κάτι που έχει αποκλείσει η ΕΕ, που πάντα προωθεί τα κονδύλια σε εξειδικευμένες οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.