Οι εκδότες μιλούν για τα βιβλία της χρονιάς: Οι επιλογές των εκδόσεων Μεταίχμιο [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι εκδότες μιλούν για τα βιβλία της χρονιάς: Οι επιλογές των εκδόσεων Μεταίχμιο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρωτήσαμε τον εκδότη Νώντα Παπαγεωργίου για τα βιβλία που ξεχώρισε το 2017.

Ποιο ήταν το best seller του εκδοτικού σας οίκου μέσα στο 2017; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;

«Το απόλυτο μπεστ σέλερ του 2017 ήταν «Η δίψα» του βασιλιά του αστυνομικού Jo Nesbo. Η επιστροφή του Χάρι Χόλε δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως. Ο Nesbo αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο. Διάσημος όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του βλέπει τις πωλήσεις των βιβλίων του να σημειώνουν μοναδικά ρεκόρ (πάνω από 36 εκατομμύρια αντίτυπα), και ούτε και ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει την επιτυχία του που σε μεγάλο μέρος οφείλεται στον ήρωά του. Οι Έλληνες Nesbomaniacs πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσαν από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του βιβλίου στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας».

Οι εκδότες μιλούν για τα βιβλία της χρονιάς: Οι επιλογές των εκδόσεων Μεταίχμιο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ποιο βιβλίο αγαπήσατε φέτος; Ποιο από τα βιβλία που εκδώσατε μέσα στο 2017 ξεχωρίσατε εσείς προσωπικά και για ποιο λόγο;

«Από τη φετινή εκδοτική παραγωγή μας δεν γίνεται να μην ξεχωρίσω το βιβλίο της Άλκης Ζέη με τον τίτλο (δανεισμένο από μια ερώτηση της εγγονής της) «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;». Για άλλη μια φορά η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Άλκη Ζέη, με την ολοζώντανη γραφή και το χιούμορ της, καταγράφει περιπέτειες και στιγμιότυπα που συνθέτουν μια πλούσια εκ των έσω εικόνα του 20ού αιώνα. Για άλλη μια φορά έχει να μας αφηγηθεί ανατρεπτικές ιστορίες με έντονο το βιωματικό στοιχείο και με τη σύγχρονη ψύχραιμη ματιά της, κι εμείς να κρεμόμαστε από τα χείλη της ή μάλλον από το μολύβι της για να τις διαβάσουμε».

Οι εκδότες μιλούν για τα βιβλία της χρονιάς: Οι επιλογές των εκδόσεων Μεταίχμιο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Κυκλοφόρησε κάποιο βιβλίο την τελευταία χρονιά που σας άρεσε αλλά δεν άρεσε το ίδιο πολύ και στους αναγνώστες; Ποιο βιβλίο ήταν αυτό;

«Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε το βιβλίο της Νιγηριανής Chimamanda Ngozi Adichie με τίτλο «Ας είμαστε όλοι φεμινιστές». Το συγκεκριμένο βιβλίο βασίζεται στη μισής ώρας διάλεξή της στο TEDxEuston –διάλεξη η οποία, μόνο στο κανάλι του TED, στο youtube, έχει προβληθεί τουλάχιστον 3.400.000 φορές από τον Απρίλιο του 2013. Με το βιβλίο αυτό η Adichie προσφέρει στους αναγνώστες έναν μοναδικό ορισμό του φεμινισμού στον 21ο αιώνα, έναν ορισμό που βασίζεται στην αποδοχή και την ευαισθητοποίηση. Αντλώντας από τις εμπειρίες της και τη βαθιά της κατανόηση για τον συχνά συγκεκαλυμμένο έμφυλο χαρακτήρα κοινών πρακτικών, η Adichie μάς προσφέρει μια διεισδυτική διερεύνηση του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα. Η Νιγηριανή συγγραφέας έχαιρε της εκτίμησης του κοινού και των κριτικών ήδη πριν από τη μεγάλη επιτυχία του σπουδαιότερου, ως τώρα, μυθιστορήματός της, του «Americanah» (2013). Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αναδειχθεί και σε μια σημαντική δημόσια παρουσία· οι τοποθετήσεις της –και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον φεμινισμό–, σχολιάζονται και συζητιούνται ευρύτατα. Δυστυχώς, το βιβλίο δεν βρήκε το κοινό που αντιστοιχεί σε μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα».

Οι εκδότες μιλούν για τα βιβλία της χρονιάς: Οι επιλογές των εκδόσεων Μεταίχμιο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ποιο βιβλίο ζηλέψατε φέτος; Ποιο ήταν το βιβλίο εκείνο που θα θέλατε να βρίσκεται στον δικό σας εκδοτικό κατάλογο;

«Από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή διάβασα και ξεχώρισα το βιβλίο «Σκέψεις για τον εικοστό αιώνα» των Tony Judt και Timothy Snyder που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια σε μετάφραση της Ελένης Αστερίου. Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αποτυπώνει μια συζήτηση που έκαναν δύο από τους μεγαλύτερους ιστορικούς για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μια συζήτηση για τον εικοστό αιώνα που προεκτείνεται και αφορά ασφαλώς και τον εικοστό πρώτο αφού τα θέματα που καλύπτει συνεχίζουν να μας απασχολούν και να επηρεάζουν τις ζωές όλων μας».

Οι εκδότες μιλούν για τα βιβλία της χρονιάς: Οι επιλογές των εκδόσεων Μεταίχμιο [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Οι εκδότες μιλούν για τα βιβλία της χρονιάς: Οι επιλογές των εκδόσεων Μεταίχμιο [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μεταίχμιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ