Μάριαμ Κατσβάνι: Η νέα γυναικεία φωνή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου - iefimerida.gr

Μάριαμ Κατσβάνι: Η νέα γυναικεία φωνή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Μάριαμ Κατσβάνι από τη Γεωργία με το «Dede» (στη διάλεκτο Svanesh σημαίνει «μαμά»), μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού αλλά βαθιάς ειλικρίνειας και συγκίνησης, βραβεύτηκε στο διαγωνιστικό τμήμα «East of the West» του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και θεωρείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γυναικείες φωνές του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Γεννήθηκε μόλις το 1986, όμως η ευαίσθητη ματιά της πάνω στη θέση της γυναίκας, αλλά και ο ουσιαστικός διάλογος που αναπτύσσει στην ταινία της σχετικά με την έννοια της παράδοσης, δείχνει πως η νεαρή σκηνοθέτης έχει πολλά να πει. Εμείς τη συναντήσαμε στην Αθήνα, όπου βρέθηκε για την ελληνική πρεμιέρα της και μιλήσαμε μαζί της.
Το Dede αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που συγκρούστηκε με την ανδροκρατούμενη κοινωνία, διεκδικώντας στην αρχή έναν έρωτα και στη συνέχεια το δικαίωμα να ορίζει τον εαυτό της. Εμπνευσμένη από την ζωή της γιαγιάς της, η Κατσβάνι δημιουργεί μια γυναίκα γενναία, που σίγουρα θα σας εμπνεύσει.

Γιατί κάνατε το «Dede»;
Ηθελα να κάνω μια ταινία για την πατρίδα μου, την παράδοσή μας και τη διαφορετική ζωή, που όντως ζουν οι άνθρωποι στο Svaneti (το χωριό όπου έγιναν τα γυρίσματα και αποτελεί και δεύτερη πατρίδα της σκηνοθέτιδος). Ξέρετε εδώ η ζωή είναι πολύ δύσκολη, αλλά το Svaneti μοιάζει με τον παράδεισο, γιατί είναι το πιο όμορφο μέρος του κόσμου.

Διαβάστε όλητ η συνέντευξη της Μάριαμ Κατσβάνι στο Bovary.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μαριαμ κατσβανι συνέντευξη bovary
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ