Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν στα μέτωπα ελικοφόρα μαχητικά – Σαν αυτά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου [βίντεο] - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν στα μέτωπα ελικοφόρα μαχητικά – Σαν αυτά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου [βίντεο]

Ένα A-29 Super Tucano εν πτήσει (Φωτογραφία: Wikipedia)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι πριν από δέκα χρόνια στο αμερικανικό Πεντάγωνο: να επιστρατεύονται μικρά ελικοφόρα μαχητικά αεροσκάφη σε επιχειρήσεις κατά ανταρτών με στόχο τη μείωση του κόστους.

Και τώρα η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να κάνει τις σχετικές δοκιμές σε συνθήκες μάχης.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν στα μέτωπα ελικοφόρα μαχητικά – Σαν αυτά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου [βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Τα A-29 Super Tucano χρησιμοποιούνται σε αποστολές στη Λιβύη (Φωτογραφία: US Airforce)

Το σχέδιο προβλέπει την αποστολή ελαφρών μαχητικών,πολύ φθηνότερων από τα F-35 και τα A-10 Warthogs, αλλά ικανών να φέρουν σε πέρας αποστολές παρακολούθησης και να πλήττουν στόχους. Τα δύο υποψήφια αεροσκάφη – βγαλμένα θαρρείς από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα βρετανικά Spitfire και τα γερμανικά Messerschmidt κυριαρχούσαν στους αιθέρες- είναι το A-29 Super Tucano, που κατασκευάζει η Embraer S.A. με έδρα στη Βραζιλία και η Sierra Nevada Corp. με έδρα στις ΗΠΑ το AT-6 Wolverine, που κατασκευάζει η αμερικανική Textron Inc.

Το A-29 Super Tucano

Η βασική ιδέα πίσω από το όλο εγχείρημα είναι ότι όταν άλλα αεροσκάφη είναι πολύ ακριβά για μια αποστολή ή ακατάλληλα, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τα ελικοφόρα αεροσκάφη που θα φέρουν ορισμένα οπλικά συστήματα. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ετοιμάζεται να δοκιμάσει τα χαμηλού κόστους αεροσκάφη σε συνθήκες μάχης μέσα στο 2018.

Ρίψη βόμβας από ένα A-29 Super Tucano (Φωτογραφία: Wikipedia)

Μια ώρα πτήσης ενός A-10 στοιχίζει περί τα 18.000 δολάρια, ενός F-15 περίπου 34.000 δολάρια, ενώ στα μικρά ελικοφόρα μαχητικά το κόστος χρήσης μειώνεται κατακόρυφα στα 430-500 δολάρια την ώρα!

Το AT-6 Wolverine

Στα πλεονεκτήματα των ελικοφόρων μαχητικών περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι μπορούν να απογειωθούν από δρόμους και χωράφια. Τους στόχους στο έδαφος δεν τους πλήττουν από μακριά με πανάκριβους τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, αλλά με πολυβόλα, βόμβες και ρουκέτες, ενώ η ικανότητα ελιγμών και συγκριτικά αργών πτήσεων τους επιτρέπει να υποστηρίζουν μονάδες του πεζικού στις επιχειρήσεις τους.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν στα μέτωπα ελικοφόρα μαχητικά – Σαν αυτά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου [βίντεο]  | iefimerida.gr 2

Ένα AT-6 Wolverine εν πτήσει (Φωτογραφία: Wikipedia)

Τα Super Tucano και τα Wolverine δεν ενδείκνυνται, βέβαια, για χώρες που διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας, γι’ αυτό και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ