Η Μόσχα... προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην ανακατευτούν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές - iefimerida.gr

Η Μόσχα... προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην ανακατευτούν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου προκάλεσαν οι αμερικανικές αντιδράσεις για την απαγόρευση συμμετοχής του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.

«Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είμαι σίγουρη ότι δεν θα είναι η τελευταία, συνιστά άμεση ανάμειξη στην εκλογική διαδικασία και τις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ομόλογός της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει νωρίτερα ανησυχία για τους «περιορισμούς στις ανεξάρτητες φωνές» μετά την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας να μην επιτρέψει στον σφοδρό επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2018 εξαιτίας προηγούμενης δικαστικής καταδίκης του.

Η Μόσχα... προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην ανακατευτούν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές  | iefimerida.gr 0

Ο Αλεξέι Ναβάλνι

«Το αστείο είναι ότι αυτή η ανακοίνωση εκδόθηκε από τους ίδιους ανθρώπους που έβαλαν την ταμπέλα ξένου πράκτορα στο [ρωσικό δίκτυο] RT και το Sputnik, κυνηγούν τα ρωσικά ΜΜΕ παγκοσμίως και επενδύουν τεράστια ποσά για την ‘αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας’», είπε η Ζαχάροβα.

Μετά την αιφνίδια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είπαν ότι η Ρωσία ενεπλάκη για να στηρίξει τον υποψήφιο της αρεσκείας της. Σε εξέλιξη είναι αρκετές έρευνες στις ΗΠΑ για την καταγγελλόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις εκλογές, ενώ μία εξ’ αυτών ερευνά κατά πόσον υπήρξε συμπαιγνία μεταξύ μελών της προεκλογικής καμπάνιας του Ρεπουμπλικανού προέδρου και της Ρωσίας.

Μετά το μπλόκο στην υποψηφιότητά του ο Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, δηλώνοντας ότι ο Πούτιν «έχει τρομάξει πολύ και φοβάται να αναμετρηθεί μαζί μου στις κάλπες».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμτρι Πεσκόφ είπε ότι οι Αρχές θα πρέπει να μελετήσουν αν οι εκκλήσεις του Ναβάλνι για μποϋκοτάζ των εκλογών συνιστούν παραβίαση του νόμου.

Υποστηρικτές του Ναβάλνι λένε ότι οι καταδίκες του, που χρησιμοποιούνται ως πρόφαση για να μην μπορεί να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές, δεν είναι τίποτε άλλο παρά πολιτικά αντίποινα για την εκστρατεία που έχει κηρύξει κατά της διαφθοράς. Ενώ οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι η απόρριψη της υποψηφιότητας του Ναβάλνι ίσως εντάσσεται στο πλαίσιο διώξεων κατά αντιφρονούντων στη Ρωσία.

Η Ε.Ε. εξέφρασε χθες την ανησυχία της για το κατά πόσο θα είναι δίκαιες οι εκλογές του Μαρτίου στη Ρωσία δηλώνοντας διά στόματος εκπροσώπου των υπηρεσιών εξωτερικών υποθέσεων ότι το μπλόκο στην υποψηφιότητα Ναβάλνι «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό» στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ