Γνωστός σεφ συμβουλεύει: 5 κανόνες για να μην ντροπιαστείτε σε ένα sushi bar - iefimerida.gr

Γνωστός σεφ συμβουλεύει: 5 κανόνες για να μην ντροπιαστείτε σε ένα sushi bar

Τι δεν πρέπει να κάνετε σε ένα sushi bar. Φωτογραφία: Pexels
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εάν υπάρχει ένα είδος εστιατορίου όπου οι κανόνες έχουν σημασία, αυτό είναι ένα sushi bar.

Σκεφτείτε το θρυλικό Sukiyabashi Jiro στο Τόκιο. Στο διάσημο εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin, οι σεφ εκπαιδεύονται για τουλάχιστον μία δεκαετία προτού γίνουν ειδικοί στο χειρισμό του ψαριού και προτού τους δοθεί η άδεια για να πιάσουν μαχαίρι και να κόψουν το ψάρι.

Ο Νταϊσούκ Νακαζάβα εργάστηκε στο Jiro επί 11 χρόνια. Στη συνέχεια, άνοιξε το δικό του εστιατόριο, το Sushi Nakazawa στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης. Εκεί αστειεύεται με τους πελάτες του και χαίρεται που αλληλεπιδρά μαζί τους.

Αν και λιγότερο αυστηρός, εξακολουθεί να έχει κανόνες, οι οποίοι είναι πολύ αυστηροί.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sushi Nakazawa (@sushinakazawa) στις 12 Μάρ, 2017 στις 8:45 μμ PDT

Ας δούμε όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, τους πέντε πιο σημαντικούς ώστε να δείχνετε ότι γνωρίζετε από την ιαπωνική κουζίνα και να μην ντροπιαστείτε ποτέ σε ένα sushi bar.

1. Να είστε στην ώρα σας. Σοβαρά, όμως
Όλα τα εστιατόρια ενοχλούνται με τις καθυστερημένες αφίξεις. Αλλά σε ένα ελίτ sushi bar, όπου όλοι εξυπηρετούνται ταυτόχρονα, το να εμφανιστείτε μετά την προγραμματισμένη κράτησή σας, πραγματικά μπερδεύει τα πράγματα. Να είστε σίγουροι πως ο σεφ δε θα ξαναφτιάξει το πιάτο που εσείς χάσατε. Κι αν καθυστερήσετε περισσότερο από 30 λεπτά, δε θα καθίσετε καν.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sushi Nakazawa (@sushinakazawa) στις 2 Φεβ, 2017 στις 8:40 μμ PST

2. Μη ζητήσετε σάλτσα wasabi ή σόγιας
Το να καθυστερήσετε να φτάσετε στο εστιατόριο είναι μεγάλο θέμα, αλλά αν πραγματικά θέλετε να εξοργίσετε τον σεφ, αυτό που θα πρέπει να αποφύγετε είναι να βουτήξετε το wasabi σας στη σάλτσα σόγιας. Σε ένα καλό sushi bar, κάθε κομμάτι συνθέτετε αποκλειστικά από το σεφ. Όχι μόνο προσβάλλετε τον σεφ με το να βουτήξετε το φαγητό σας στη σάλτσα σόγιας, αλλά «αναστατώνεται τη λεπτή ισορροπία της γεύσης ενός ψαριού που μπορεί αν έχετε ακριβοπληρώσει. Αν βέβαια επιμείνετε να το κάνετε, γιατί έτσι σας αρέσει, όταν θα ζητήσετε σάλτσα σόγιας, προσπαθήστε να είστε όσο πιο ευγενικοί γίνετε.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sushi Nakazawa (@sushinakazawa) στις 18 Νοέ, 2015 στις 4:44 μμ PST

3. Προβλέψτε τυχόν ανεπιθύμητες επιλογές
Παρόλο που είναι προφανές πως άτομα με αλλεργίες σε ωμά θαλασσινά δε θα έπρεπε να συχνάζουν σε sushi bars, ο Νακαζάβα λέει ότι μερικές φορές κάποιοι κάνουν κρατήσεις στο εστιατόριό του και ζητούν μενού με μαγειρεμένα θαλασσινά. Μερικές φορές είναι θέμα γεύσης: Δεν πας στο Νακαζάβα απλά για να φας τόνο και σολομό και είναι ένας από τους λόγους που ο σεφ βρίσκεται πίσω από τον πάγκο για να σας συστήσει το διάσημο κόψιμο του ψαριού που δεν ξέρατε καν ότι υπάρχει.
Θέλει όμως και οι πελάτες του να είναι ευχαριστημένοι. Αν πραγματικά δε θέλετε να δοκιμάσετε ζωντανό χτένι ή δεν έχετε αλλάξει τις απόψεις σας για το ωμό ψάρι, καλό είναι να το πείτε, προτού φτάσει το σούσι μπροστά σας.

4. Να συνοδεύσετε το σούσι σας με σαμπάνια

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sushi Nakazawa (@sushinakazawa) στις 13 Απρ, 2016 στις 9:35 μμ PDT


Ο Γκάρετ Σμιθ, ο υπεύθυνος για τα ποτά στο Sushi Nakazawa, προσφέρει μαι λίστα με συνοδευτικά σάκε για το μενού σας, με τιμές που κυμαίνονται από τα 45 δολάρια μέχρι και τα 2.500 δολάρια για το εκλεπτυσμένο Niizawa Super 8, για όσους έχουν και θέλουν να ξοδέψουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο και η σαμπάνια πάει εκπληκτικά καλά με το σούσι, καθώς λειτουργεί και ως φυσικό καθαριστικό του ουρανίσκου.

5. Συζητήστε με τον σεφ- αλλά μην προσφερθείτε να τον κεράσετε ποτό
Όταν ο Νακαζάβα βγαίνει για φαγητό σε άλλα sushi bar ακολουθεί την τακτική του σεφ που βρίσκεται πίσω από τον πάγκο – αν λέει αστεία, τότε και ο ίδιος θα αστειευτεί. Στο δικό του μαγαζί, ο Νακαζάβα ακούει τους πελάτες του, τόσο που οι γνώμες τους έχουν επηρεάσει το μενού του. Μάλιστα, κάποια στιγμή ένας πελάτης του έφερε λάιμ και του άρεσε τόσο πολύ το ζουμερό εσπεριδοειδές που το πρόσθεσε στο σούσι γαρίδας. Και συνήθως αρνείται να δεχτεί ποτό από τους εκλεπτυσμένους επισκέπτες του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ sushi bar wasabe ωμό ψάρι σεφ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ