«Κλειδί» για ανάπτυξη, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη» - iefimerida.gr

«Κλειδί» για ανάπτυξη, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη»

«Κλειδί» η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου εκτιμά ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και αναγνωρίζει την πολύ κακή κατάσταση της οικονομίας και υποστηρίζει «κλειδί» για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η εμπέδωση της βεβαιότητας ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, καθώς αυτό θα επιδράσει θετικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού μιλώντας στο «Το Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι «κόκκινη γραμμή του Πρωθυπουργού είναι η σωτηρία της χώρας» ενώ στο ερωτημα εάν σώθηκε η χώρα μετά την απόφαση του Eurogroup αναντά ότι «ξεπεράσαμε τον πρώτο μεγάλο σκόπελο. Δεν ήταν εύκολο για πολλούς ευρωπαίους εταίρους να αποδεχτούν ότι η συμμετοχή τους στην ευρωζώνη συνεπάγεται και την υποχρέωση να στηρίζουν υπερχρεωμένες χώρες και μάλιστα με τεράστια ποσά. Ούτε ήταν εύκολο για το ΔΝΤ να συμμετέχει σε μια διαπραγμάτευση που έμμεσα το πίεζε για ακόμη μεγαλύτερη μελλοντική χρηματοδότηση μιας σχετικά πλούσιας σε παγκόσμιο επίπεδο χώρας όπως η Ελλάδα».

Ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης δηλώνει ότι δεν αρκεί η διαγραφή μέρους του χρέους για τη διάσωση της οικονομίας καθώς «Φυσικά και η μερική διαγραφή του χρέους δεν αποτελεί πανάκεια. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι βαθύ, διαρθρωτικό και μεγάλο και έχει σωρευτεί στη διάρκεια δεκαετιών.

Η Ελλάδα αποφεύγει μεν τη χρεοκοπία και μειώνει την αβεβαιότητα του αύριο, αλλά πρέπει να συνεχίσει τον μαραθώνιο να χτίσει την πραγματική της οικονομία σε στέρεες βάσεις. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει ακολουθώντας μια λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική που θα είναι μεν τονωτική για την ανάπτυξη αλλά και συγχρόνως θα συνεχίσει να συντελεί στη διαρκή μείωση του δημόσιου χρέους».

Ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού τόνισε ότι «κόκκινη γραμμή του Πρωθυπουργού είναι η σωτηρία της χώρας. Και το καταφέρνουμε μειώνοντας στο ελάχιστο τις υφεσιακές παρενέργειες. Πρώτον, έπειτα από σκληρές ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έπειτα από συνεχείς τηλεφωνικές επαφές του ίδιου του Πρωθυπουργού με όλους τους σημαίνοντες αρχηγούς κρατών και όλους τους υψηλόβαθμους τεχνικούς στη διαπραγμάτευση, αποφύγαμε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, που αν γίνονταν τότε η ύφεση εφέτος ίσως και να άγγιζε διψήφιο νούμερο.

Δεύτερον, πετύχαμε - και έχω ίδια αντίληψη γι' αυτό - στο νέο μνημόνιο, σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο μνημόνιο, να υπάρχει αναφορά αποφυγής επιπλέον περιοριστικών μέτρων το 2013 αν η ύφεση είναι βαθύτερη ή διαρκέσει παραπάνω από αυτό που προβλέπεται στο οικονομικό πρόγραμμα. Τέλος, καταφέραμε η μείωση στις συντάξεις να ακουμπά μικρό ποσοστό του πληθυσμού των συνταξιούχων».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει εργαστεί στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και έχει διδάξει στο Columbia, όπου γνώρισε τον Πρωθυπουργό στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Αργότερα ετέθη επικεφαλής των τμημάτων έρευνας της Εθνικής (1995 - 2000) Τράπεζας και της Eurobank (2005 - 2011) και είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει στην κλειστή ομάδα χάραξης πολιτικής του Μεγάρου Μαξίμου, αφού την περίοδο 2000 - 2004 κατείχε την ίδια θέση δίπλα στον κ. Κ. Σημίτη. Ο κ. Χαρδούβελης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ