Προσοχή στις τιμές για το γιορτινό τραπέζι -Οι μεγάλες αποκλίσεις μπορεί να ανεβάσουν το κόστος - iefimerida.gr

Προσοχή στις τιμές για το γιορτινό τραπέζι -Οι μεγάλες αποκλίσεις μπορεί να ανεβάσουν το κόστος

Εως και 125% ακριβότερα μπορεί να κοστίσει το εορταστικό τραπέζι αν δεν γίνει έρευνα αγοράς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των εδεσμάτων για το εορταστικό τραπέζι διαπιστώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και εφιστά την προσοχή, καθώς το κόστος μπορεί να εκτοξευθεί έως 125%.

Κατά συνέπεια, η προσεκτική έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη, όπως επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ, το οποίο πραγματοποίησε έρευνα τιμών για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, στις 18-20 Δεκεμβρίου 2017. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε σε διάφορα καταστήματα τροφίμων στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι για οκτώ-δέκα άτομα, που περιλαμβάνει δύο κύρια πιάτα, τέσσερις σαλάτες, δύο γλυκά και πέντε είδη φρούτων, κόστιζε πέρυσι από 53,18 ευρώ έως 133,50 ευρώ.

Φέτος, θα στοιχίσει από 57,84 ευρώ έως 130,19 ευρώ, δηλαδή, ανάλογα με την τιμή αγοράς των εδεσμάτων, το φετινό τραπέζι θα κοστίσει είτε ακριβότερα κατά 8,76%, είτε φθηνότερα κατά 2,48% σε σχέση με πέρυσι.

«Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη-ανώτερη) διαφέρουν κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι με προϊόντα υψηλών τιμών είναι ακριβότερο κατά 125,11%, σε σχέση με ένα τραπέζι με τα ίδια προϊόντα και στις ίδιες ποσότητες, που όμως αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές.

Στην αγορά υπάρχουν και ακραίες τιμές (πχ μελομακάρονα 17,95 ευρώ το κιλό, κουραμπιέδες 19,95 ευρώ το κιλό, κρασί κόκκινο 30,46 ευρώ το λίτρο). Δεν χρησιμοποιήσαμε αυτές τις τιμές για το τραπέζι μας και συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα πανάκριβα τρόφιμα» υπογραμμίζει το ΚΕΠΚΑ.

Αντικαθιστώντας τη γαλοπούλα με κόκορα (ελληνικό έθιμο), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε το 2016 από 43,98 ευρώ έως 115,70 ευρώ, ενώ φέτος θα στοιχίσει από 45,84 ευρώ έως 115,39 ευρώ. «Αν επιλέξουμε κόκορα αντί γαλοπούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει έως 26,18% φθηνότερα» σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες (από τις οποίες εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές), το κόστος της εγχώριας γαλοπούλας κυμαίνεται φέτος από τα 6,40 έως τα 8,80 ευρώ/κιλό, του εγχώριου χοιρινού χωρίς κόκαλο, από 3,90 έως 6,50 ευρώ το κιλό, των μελομακάρονων από 6 έως 14,80 ευρώ/κιλό και των κουραμπιέδων από 6 έως 14,90 ευρώ/κιλό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εορταστικό τραπέζει τιμές ΚΕΠΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ