Οι τρομοκράτες πυροβόλησαν κατά του φύλακα στο Εφετείο -Βρέθηκε κάλυκας - iefimerida.gr

Οι τρομοκράτες πυροβόλησαν κατά του φύλακα στο Εφετείο -Βρέθηκε κάλυκας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας κάλυκας που βρέθηκε έξω από το Εφετείο αποδεικνύει πως οι τρομοκράτες στο Εφετείο πυροβόλησαν εναντίον του αστυνομικού φρουρού.

Συγκεκριμένα όταν οι δύο από τους βομβιστές άφηναν το σακίδιο βόμβα στην είσοδο του Εφετείου έγιναν αντιληπτοί από τον φύλακα. Ωστόσο τον αστυνομικό είδε και ο συνεργάτης των τρομοκρατών που ήταν στο πίσω μέρος του βαν. Τότε πυροβόλησε μία φορά εναντίον του φρουρού.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε αστυνομικός φρουρός που βρισκόταν μέσα στο χώρο του Εφετείου, σταμάτησε έξω από το κτίριο ένα κλειστό φορτηγάκι από το οποίο κατέβηκαν δύο άτομα τα οποία τοποθέτησαν τη βόμβα στην είσοδο του Εφετείου.
Ενα ακόμη άτομο περίμενε στο πίσω μέρος του οχήματος και σίγουρα υπήρχε και κάποιος οδηγός. Η αντιτρομοκρατική εκτιμά έτσι ότι συμμετείχαν τέσσερα άτομα, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να βρίσκεται και ο κατασκευαστής της βόμβας.

Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για μια βόμβα-σακίδιο, κατασκευασμένη από αμμωνιοδυναμίτιδα ή αλλιώς anfo, η οποία τοποθετήθηκε ακριβώς στην είσοδο του Εφετείου, ένα χώρο κλειστό. Αυτός είναι και ο λόγος που προκλήθηκαν τόσο μεγάλες καταστροφές, λόγω του ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε.

Κοντονής: Πυροβόλησαν κατά του φρουρού οι τρομοκράτες

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αποκάλυψε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί κατά του φρουρού του Εφετείου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κοντονής είπε ότι «η βόμβα είναι μια πράξη απολύτως καταδικαστέα γιατί είναι αποτρόπαιη». Και πρόσθεσε: «Δεν στόχευαν μόνο στην πρόκληση ζημιών αλλά και στην ανθρώπινη ζωή, στη ζωή του φύλακα. Υπήρξε πυροβολισμός ή πυροβολισμοί εναντίον του φύλακα. Πυροβολήθηκε ο άνθρωπος με σκοπό να τον σκοτώσουν. Αυτό το λέω για να μην υποτιμούμε το γεγονός. Ο φρουρός δέχθηκε αυτή την άνανδρη και άθλια επίθεση».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικός είπε ότι άκουσε κάτι σαν πυροβολισμό όταν οι τρομοκράτες έφευγαν από το Εφετείο, μετά την τοποθέτηση της βόμβας.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Την 03:25 σήμερα (Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017), σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, στην είσοδο του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών, επί της οδού Κ. Λουκάρεως 14, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα και ενημερωτική ιστοσελίδα.

Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμου.

Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, συνεργός των δραστών που ανέμενε σε όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.

Κάλυκας που βρέθηκε στο σημείο έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Το εν λόγω όχημα λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η προανάκριση για το περιστατικό ενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.
Δείτε το βίντεο του iefimerida:

Ποια οργάνωση βλέπει η Αντιτρομοκρατική

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής πίσω από αυτό το βομβιστικό χτύπημα κρύβεται είτε ο ΟΛΑ, είτε η Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας.

Περισσότερες πιθανότητες, πάντως, συγκεντρώνει ο ΟΛΑ καθώς συνήθως η Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό και χειροβομβίδες.

Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από ασύλληπτα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και άτομα με γνώση στην κατασκευή βομβών.

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι τρομοκράτες πήγαν με το φορτηγάκι σε ένα τόσο καλά φυλασσόμενο σημείο.

Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και η έκρηξη

Στις 2:50 είχαν πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα αγνώστου στα γραφεία 2 ιστοσελίδων και σε μια εφημερίδα. Ο άγνωστος ανέφερε ότι σε 40 λεπτά θα σκάσει βόμβα στο Εφετείο.

Αμέσως άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εκκένωσαν την περιοχή.

Και όντως, ο εκρηκτικός μηχανισμός, πυροδοτήθηκε στις 03.25.

Στο σημείο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε το Τμήμα Εξουδετέρωνσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

ΣΥΡΙΖΑ: Απερίφραστη η καταδίκη μας


«Είναι απερίφραστη η καταδίκη μας για την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο. Τέτοιες ενέργειες, που αντικειμενικά τροφοδοτούν την τρομολαγνεία και την ατζέντα της καταστολής, βρίσκουν απέναντι τους όλους τους δημοκρατικούς πολίτες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Παππάς: Η δημοκρατία μας δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους δικαστές

«Η δημοκρατία μας δεν έχει ανάγκη ούτε από αυτόκλητους δικαστές ούτε από πράξεις που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων σε κάποιον δημόσιο φορέα», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και καταδίκασε με απόλυτο τρόπο την επίθεση και έκρηξη στο Εφετείο.

«Η Βουλή προσυπογράφει το σχόλιό σας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εφετείο βόμβα τρομοκρατική επίθεση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ