Γιατί αναζωπυρώθηκε η βεντέτα Μαξίμου-Στουρνάρα για…τη μετά το Μνημόνιο εποχή - iefimerida.gr

Γιατί αναζωπυρώθηκε η βεντέτα Μαξίμου-Στουρνάρα για…τη μετά το Μνημόνιο εποχή

Γιατί αναζωπυρώθηκε η βεντέτα Μαξίμου-Στουρνάρα για…τη μετά το Μνημόνιο εποχή /Φωτογραφία: Intime News

Και... ξαφνικά, αναβίωσε η σύγκρουση της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, παραμονές Χριστουγέννων.

Η αντιπαράθεση αυτή τη φορά ήρθε μετά τον πάγο Στουρνάρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Και ειδικότερα, από την εισήγησή του στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ σύμφωνα με την οποία προκρίνεται η υπαγωγή της Ελλάδας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά το πέρας του μνημονίου. Με βασική εκτίμηση του κ. Στουρνάρα ότι αυτό θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και θα μειώσει την απόδοση των τιμών των ελληνικών ομολόγων που είναι βοηθητικά στοιχεία για την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» ήχησαν καμπάνες οργής. Καθότι ήταν μερικά εικοσιτετράωρα πριν, όταν ο κ. Τσίπρας -κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού- σήκωσε τη σημαία του «τέλους των μνημονίων» και της αυτοδύναμης εξόδου στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018. Και όλα αυτά διότι βασικό ζητούμενο για τον Πρωθυπουργό είναι η διεύευνση των βαθμών ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής. Η πρόταση Στουρνάρα όμως τείνει σε αντίθετη κατεύθυνση καθως μια πιστωτική γραμμή συνεπάγεται αναγκαστικά και νέο μνημόνιο αν και λιγότερο αυστηρό από το υπάρχον!

Και κατά πληροφορίες του iefimerida και οι δυο πλευρές δεν είναι διατεθειμένες το επόμενο διάστημα να συμφωνήσουν σε ανακωχή.

Τα εργαλεία του ESM

Σύμφωνα με το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπάρχουν δύο πιστοληπτικές γραμμές:

  • Η προληπτική γραμμή πίστωσης (PCCL) σύμφωνα με την οποία μπαίνει στην άκρη ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι με ταυτόχρονη υπογραφή μνημονίου. Αν η χώρα χρειαστεί να εκταμιεύσει τα χρήματ ενεργοποιρείται η διαδικασία μνημόνιο-αξιολόγηση-εκταμίευση.
  • Η δεύτερη λύση είναι η ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) η οποία συνίστατε σε ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι που προϋποθέτει υπογραφή μνημονίου συνεννόησης.  Στη συνέχεια, κάθε 3 μήνες ακολουθεί αξιολόγηση με μοναδικό ερώτημα αν θα ανανεωθεί η πιστοληπτική γραμμή. Και εφόσον υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις τότε προβλέπεται ανανέωση  της γραμμής. Επί της ουσίας πρόκειται για μια….πιο χαλαρή μορφή μνημονιακής επιτροπείας.

Πάντως οι μορφές αυτές στήριξης απο τον επίσημο τομέα (ESM) προβλέπονται ως εργαλεία για χώρες που κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση τους στις αγορές και όχι για εκείνες που επιστρέφουν.

Έτσι ένα από τα κύρια επιχείρηματα της κυβέρνησης -όπως λένε- είναι ότι η τοποθέτηση Στουρνάρα εκτός από τεχνικά λανθασμένη είναι και ευθέως υπονομευτική στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασης της στις αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιάννης Στουρνάρας Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ