Στουρνάρας: Εξοδος με προληπτικό Μνημόνιο στήριξης - iefimerida.gr

Στουρνάρας: Εξοδος με προληπτικό Μνημόνιο στήριξης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την πορεία της χώρας, καθώς υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην τεθεί σε δοκιμασία η πορεία εξόδου της χώρας, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Στην ενδιάμεση έκθεσή της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει χωρίς καθυστερήσεις τα μέτρα του Μνημονίου, να ολοκληρώσει γρήγορα την επερχόμενη τέταρτη αξιολόγηση και να προβεί στην πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Επιπλέον θεωρεί ότι ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης θα δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι

Οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, γιατί θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια. Μετά από οκτώ χρόνια επώδυνης προσαρμογής, η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση που επιτρέπει θετικές προσδοκίες για το μέλλον σημειώνεται.

Για να υλοποιηθούν όμως οι προσδοκίες αυτές, πρέπει μέσα στους προσεχείς μήνες να σχεδιαστεί η ομαλή κατάληξη της “περιόδου των προγραμμάτων” και η επαναφορά στην ομαλότητα. Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σ’ αυτό το σύντομο διάστημα είναι:

• η διεύρυνση και εμπέδωση της εμπιστοσύνης, που θα επιτρέψει την επάνοδο στις χρηματοπιστωτικές αγορές με διατηρήσιμους όρους μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018,

• η υλοποίηση των μέτρων του προγράμματος χωρίς καθυστερήσεις,

• η καλή προετοιμασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος,

• οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους και για τους όρους της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος,

• η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (σε συνάρτηση με τη βελτίωση της οικονομίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης), η οποία θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και θα βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Καθυστερήσεις ή εμπλοκές στα παραπάνω ζητήματα θα δυσχεράνουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα θέσουν σε δοκιμασία την πορεία εξόδου από την κρίση και θα υπονομεύσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις.

Εξωτερικοί κίνδυνοι

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εξωτερικοί κίνδυνοι, οι οποίοι συνδέονται με:

• την πιθανή αύξηση της αποστροφής των επενδυτών προς τον κίνδυνο λόγω αναταράξεων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές,

• την εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία, καθώς και λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους όρους του Brexit,

• ευρύτερους γεωπολιτικούς παράγοντες (προσφυγική κρίση, Βόρειος Κορέα κ.λπ.).

Αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για ανάπτυξη

Η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής Νικ. Βούτση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σαφώς λιγότερο αισιόδοξη αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την περυσινή Έκθεση.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι εφέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστείς το 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρυσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.

Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα συντείνουν στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί τους ερχόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, της ανάκαμψης του διεθνούς εμπορίου και της χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών. Η άνοδος της εξωτερικής ζήτησης ενισχύει τη βιομηχανική παραγωγή και συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤτΕ ενδιάμεση έκθεση Στουρνάρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ