«120 μέρες στα Σόδομα»: Το περίφημο χειρόγραφο του Ντε Σαντ μέσα από τη φυλακή [εικόνες] - iefimerida.gr

«120 μέρες στα Σόδομα»: Το περίφημο χειρόγραφο του Ντε Σαντ μέσα από τη φυλακή [εικόνες]

«Εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ ήταν ένας από τους εφτά έγκλειστους που απελευθερώθηκαν όταν, στις 14 Ιουλίου του 1789, πλήθος εξεγερμένων επιτέθηκε στη Βαστίλη, τη διαβόητη φυλακή.

Θα έπρεπε να είναι χαρούμενος, αλλά όχι. Τον τράβηξαν απ' το κελί πριν του δώσουν χρόνο να πάρει μαζί του το χειρόγραφο του μυθιστορήματος που έγραφε, όντας φυλακισμένος: τις «120 μέρες των Σοδόμων».

Αν και το χειρόγραφο (σε κομμάτια χαρτί που ο Μαρκήσιος κολλούσε το ένα με το άλλο, για να αποφύγει τη λογοκρισία στη φυλακή) εντοπίστηκε αργότερα στους τοίχους του κελιού, χρειάστηκε να φτάσουμε στον 20ο αιώνα για να εκδοθεί το μυθιστόρημα.
Και να φτάσουμε στον 21ο αιώνα, για να υποστηρίξει θετικά η επίσημη Γαλλία τη μεγάλη ιδέα που είχε ο Μαρκήσιος για τη λογοτεχνική του πένα.

«120 μέρες στα Σόδομα»: Το περίφημο χειρόγραφο του Ντε Σαντ μέσα από τη φυλακή [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το χειρόγραφο αυτού του για πολλούς τόσο αμφιλεγόμενου λογοτεχνήματος - όσοι δεν το έχουν ξεφυλλίσει ίσως θυμούνται την ταινία του Πιερ Πάολο Παζολίνι - χαρακτηρίστηκε «εθνικός θησαυρός» από την κυβέρνηση της Γαλλίας και απαγορεύτηκε η έξοδός του από τη χώρα.

Ακριβώς τη στιγμή που θα έμπαινε σε δημοπράτηση στον οίκο δημοπρασιών Aguttes.

«120 μέρες στα Σόδομα»: Το περίφημο χειρόγραφο του Ντε Σαντ μέσα από τη φυλακή [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η δημοπράτηση του χειρογράφου θα ήταν μέρος μιας τεράστιας πώλησης ιστορικών ντοκουμέντων που ανήκαν στη γαλλική επενδυτική εταιρεία Aristophil. Στην οποία οι αρχές, πριν δύο χρόνια, έβαλαν λουκέτο μετά από ένα σκάνδαλο «πυραμίδας» που κόστισε στους επενδυτές 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

«120 μέρες στα Σόδομα»: Το περίφημο χειρόγραφο του Ντε Σαντ μέσα από τη φυλακή [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η Aristophil κόμπαζε ότι είχε συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή γαλλικών λογοτεχνικών και ιστορικών ντοκουμέντων στον κόσμο.

Ο ιδρυτής της, ο Ζεράρ Λεριτιέ, είχε αγοράσει το χειρόγραφο, το 2014, για 6,1 εκατομμύρια ευρώ, το πούλησε στην Aristophil για 12,5 εκατομμύρια ευρώ και επέμενε ότι σε δημοπρασία θα μπορούσε να πιάσει περίπου 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το χειρόγραφο δεν θα δημοπρατηθεί ποτέ. Το ίδιο θα συμβεί και με το χειρόγραφο του «Σουρεαλιστικού Μανιφέστου» το οποίο συνέγραψε ο «πατριάρχης» του σουρεαλισμού, ο Αντρέ Μπρετόν. Και τα δύο χειρόγραφα χαρακτηρίστηκαν «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
Ο ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών, ο Κλοντ Αγκίτ εκτιμούσε ότι το χειρόγραφο του ντε Σαντ θα μπορούσε, να πιάσει μέχρι και 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το χειρόγραφο του Αντρέ Μπρετόν γύρω στα 4 εκατομμύρια.
Είπε, επίσης, ότι το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού υποσχέθηκε να αγοράσει τα δύο χειρόγραφα «σε διεθνείς τιμές», όπως μας πληροφορεί ο «Γκάρντιαν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ