Ο Τραμπ απειλεί να κόψει την οικονομική βοήθεια σε όσους ψηφίσουν εναντίον του για την Ιερουσαλήμ - iefimerida.gr

Ο Τραμπ απειλεί να κόψει την οικονομική βοήθεια σε όσους ψηφίσουν εναντίον του για την Ιερουσαλήμ

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με περικοπή της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ τα μέλη του ΟΗΕ που θα ψηφίσουν κατά της απόφασής του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Όλες αυτές οι χώρες που παίρνουν τα χρήματά μας και μετά ψηφίζουν εναντίον μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πιθανώς στη Γενική Συνέλευση, παίρνουν εκατομμύρια κι ίσως δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Τις παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Και προειδοποίησε: «Ας ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλιτώσουμε πολλά. Δεν μας νοιάζει».

Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση της πρέσβεως των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλει, ότι «θα πάρει τα ονόματα» των χωρών που θα υπερψηφίσουν το σχέδιο ψηφίσματος που απορρίπτει την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η ψηφοφορία θα λάβει χώρα σήμερα Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση σε μια έκτακτη συνεδρίαση, που ζήτησαν να συγκληθεί η Τουρκία και η Υεμένη εκ μέρους των Αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης μετά το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα. Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Σ.Α. -ανάμεσά τους και σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία- ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που κατέθεσε η Αίγυπτος.

Δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση δεν υπάρχει.

Το νέο σχέδιο ψηφίσματος επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν έχει νομική ισχύ και πρέπει να ακυρωθεί.

Η απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγία Πόλη από το Τελ Αβίβ πυροδότησε κύμα οργής και διαδηλώσεων στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Το Ισραήλ κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ το 1967 και θεωρεί ολόκληρη την πόλη ως αδιαίρετη πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τον ανατολικό τομέα της ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι αποφασισμένη να πάρει το μέρος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, αλλά αμφισβητούν κατά πόσον οι ΗΠΑ θα κόψουν την οικονομική βοήθεια σε χώρες, όπως η Αίγυπτος, που είχε καταθέσει το σχέδιο ψηφίσματος της Δευτέρα. Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ θα εμφανιστούν και πάλι απομονωμένες, αυτή τη φορά στη Γενική Συνέλευση, καθώς η πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη αναμένεται να πει για άλλη μια φορά στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο ότι διαφωνεί με την απόφασή του για την Ιερουσαλήμ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ