Γιούνκερ: «Είμαι αισιόδοξος για τις προσπάθειες της Ελλάδας» - iefimerida.gr

Γιούνκερ: «Είμαι αισιόδοξος για τις προσπάθειες της Ελλάδας»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα «αισιόδοξος» για τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης κι υποσχέθηκε ευρωπαϊκά μέτρα για να ενθαρρύνει μια επιστροφή της ανάπτυξης.

«Είμαι αισιόδοξος γιατί έχω την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου παίρνει πολύ στα σοβαρά τις ευθύνες της», δήλωσε με την ευκαιρία της συνάντησής του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Στράλσουντ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συναντηθούν την προσεχή εβδομάδα, πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, για να εξετάσουν τα μέτρα που προβλέπονται για την Ελλάδα, έτσι ώστε το δεύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των 130 δισ ευρώ να μπορέσει να ενεργοποιηθεί, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

«Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη και είναι πάνω απ' όλα καθήκον των κρατών (...), όμως τα κίνητρα για την ανάπτυξη πρέπει να επικεντρωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς τα αδύναμα κράτη», σημείωσε.
«Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα ανορθωθεί γρήγορα, αλλά ούτε κανείς πρέπει να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει χωρίς την αλληλεγγύη μας και χωρίς οργανωμένη πολιτική ανάπτυξης. Εμείς θα φροντίσουμε», κατέληξε.

«Θα συζητήσουμε κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή (στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ) για το πώς μπορούμε να τονώσουμε την ανάπτυξη στην Ευρώπη», επιβεβαίωσε από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωναν στο Γερμανικό Πρακτορείο πως οι ηγέτες της ευρωζώνης προγραμματίζεται «να παραμείνουν στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να διαπραγματευτούν σχετικά με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών Ταμείων». Ανέφεραν ότι «προγραμματίζεται ένα γεύμα εργασίας στις Βρυξέλλες των ηγετών της ευρωζώνης, την 2α Μαρτίου το μεσημέρι».

«Θα δούμε τι μπορούμε να πράξουμε, ώστε να ικανοποιήσουμε την (γενική διευθύντρια του ΔΝΤ) κυρία Λαγκάρντ και τους Αμερικανούς, οι οποίοι δείχνουν μια επιμονή», σχολίασε στις Βρυξέλλες σήμερα υψηλά ιστάμενη διπλωματική πηγή της Ευρωζώνης, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της. «Όπως έχουν τώρα παρουσιάζονται τα πράγματα, δεν βάζω στοίχημα, το αντίθετο», πρόσθεσε.
Η πηγή αυτή αναφερόταν στις δηλώσεις Λαγκάρντ ότι η συνεισφορά του ΔΝΤ στο δεύτερο δάνειο για την Ελλάδα, αλλά και η διεύρυνση των δανειακών διευκολύνσεών του, «εξαρτάται» από την αντίστοιχη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης. Η πηγή αναφερόταν επίσης στην εναντίωση της γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στην ενίσχυση των πόρων των Ταμείων, με αποστολή τους να δανείζουν κονδύλια στα μέλη της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.
Η ίδια διπλωματική πηγή προέβλεψε ότι «από το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τη Δευτέρα στην Μπούντεσταγκ (για το δεύτερο δάνειο στην Αθήνα) θα εξαρτηθεί σε ποιο βαθμό το Βερολίνο θα απαλύνει την έως τώρα στάση του στο θέμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup Ελλάδα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ