Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Τσίπρας κάνει εκλογικά δώρα -Η επιτήρηση θα συνεχιστεί - iefimerida.gr

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Τσίπρας κάνει εκλογικά δώρα -Η επιτήρηση θα συνεχιστεί

Ο Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για τέλος της επιτροπείας, αλλά η Τρόικα δεν το βλέπει ακριβώς έτσι, σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ, που βάζουν στο μικροσκόπιο την ελληνική οικονομία, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Τόσο το Wirtschaftswoche όσο και η Handelsblatt επισημαίνουν ότι τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει ακόμη για τους Ελληνες. Μάλιστα, το πρώτο Μέσο κάνει λόγο για «εκλογικά δώρα» του Ελληνα πρωθυπουργού και σημειώνει την ανησυχία που υπάρχει ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα μετά το τέλος του μνημονίου.

«Δώρα Τσίπρα για να βελτιώσει τη δημοτικότητά του»

Κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού περί τέλους της επιτροπείας μετά τη λήξη του προγράμματος, το Wirtschaftswoche σχολιάζει ότι η Τρόικα δεν το βλέπει ακριβώς έτσι.

«Οι αρμόδιοι βλέπουν με ανησυχία ότι ο Τσίπρας θέλει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα τότε», σημειώνει και συμπληρώνει ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας θα διατηρήσει την πορεία του όταν χαλαρώσουν τα ηνία.

«Στον προϋπολογισμό για το 2018 υπάρχουν παραδείγματα εκλογικών δώρων, με τα οποία ο Τσίπρας προσπαθεί να βελτιώσει τη δημοτικότητά του. Άνεργοι μεταξύ 18 και 24 ετών πρόκειται να λάβουν μια εφάπαξ πληρωμή ύψους 400 ευρώ», επισημαίνει το οικονομικό περιοδικό, που σχολιάζει ότι λίγα έχουν αλλάξει στην άσκηση πολιτικής στην Ελλάδα, ακόμη και έπειτα από 8 χρόνια ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πολλών κυβερνητικών αλλαγών.

«Επίσης δεν υπήρξε αναδιάρθρωση της οικονομίας, κυριαρχούν μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εξάγουν σχεδόν καθόλου. (…) Τα προβλήματα της Ελλάδας με βεβαιότητα δεν θα τελειώσουν μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018», προβλέπει.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το δημοσίευμα σημειώνει ότι παρότι η Αθήνα ήλπιζε πως θα εγκριθούν νωρίς το 2018, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο καιρό δεν υπάρχει γερμανική κυβέρνηση. Αλλωστε, επικαλείται πηγή από το Eurogroup που σημειώνει ότι «έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρξουν μεγάλης κλίμακας ελαφρύνσεις». Η ίδια πηγή εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

FAZ: Δεν είναι καλά όλα τα νούμερα

Από την άλλη η FAZ διερωτάται αν η ψήφιση του ελληνικού προϋπολογισμού μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για το ελληνικό δράμα του χρέους.

Επισημαίνει πάντως ότι «στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης η κυβέρνηση στην Αθήνα ενέκρινε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, περικοπές συντάξεων, αξιολόγηση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα και πώληση λιγνιτικών μονάδων. Επιπλέον πρόκειται να περιοριστεί το δικαίωμα των συνδικάτων στην απεργία».

Παράλληλα, σχολιάζει ότι παρά τη βελτίωση ορισμένων δημοσιονομικών δεικτών, «δεν είναι καλά όλα τα νούμερα», υπογραμμίζοντας ότι η ανεργία παραμένει με ποσοστό 20,2% η υψηλότερη στην ευρωζώνη ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε σχεδόν το 180% του ΑΕΠ.

Handelsblatt: Δεν είναι ορατή η έξοδος από το τούνελ

Τέλος, η Handelsblatt σημειώνει ότι για τον Αλέξη Τσίπρα η έγκριση του νέου ελληνικού προϋπολογισμού δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από την αρχή του τέλους της χρηματοοικονομικής κρίσης και την απελευθέρωση της Ελλάδας από την επιτροπεία των δανειστών.

Ομως, η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «για τους Έλληνες δεν είναι ακόμη ορατή αυτή η πολυπόθητη στιγμή της "εξόδου από το τούνελ της κρίσης", όπως χαρακτηρίζει η (ελληνική) κυβέρνηση το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας». Το δημοσίευμα αναφέρεται στα νέα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση την προσεχή χρονιά. «Ο Τσίπρας ξέρει ότι το πολιτικό του μέλλον εξαρτάται εν μέρει από το αν κατορθώσει μέχρι τον Αύγουστο να οδηγήσει και πάλι την Αθήνα στις χρηματαγορές με ανεκτά επιτόκια. (…) Εάν καταφέρει η Ελλάδα να αντλήσει ξανά χρήματα μόνη της, ο Τσίπρας θα προβάλει το γεγονός ότι οδήγησε τη χώρα του εκτός κρίσης, δήλωσαν διπλωμάτες στην Αθήνα».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ