Το iefimerida στη Βαρκελώνη για τις εκλογές στην Καταλονία -Μαρτυρίες [εικόνες] - iefimerida.gr

Το iefimerida στη Βαρκελώνη για τις εκλογές στην Καταλονία -Μαρτυρίες [εικόνες]

Αφίσες στους δρόμους της Βαρκελώνης του υποψήφιου Οριόλ Χουνκέρας
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Με τα μεγάλα κόμματα «τραυματισμένα» και με διχασμένη την κοινωνία η Καταλονία προσέρχεται στις κάλπες για την ανάδειξη νέας τοπικής κυβέρνησης.

Το iefimerida βρίσκεται στη Βαρκελώνη και παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία βήμα προς βήμα, καταγράφει τις αντιδράσεις των υποψηφίων και των πολιτών, ενώ φιλοξενεί εκτιμήσεις αναλυτών για την επόμενη μέρα στην Ισπανία.

Το iefimerida στη Βαρκελώνη για τις εκλογές στην Καταλονία -Μαρτυρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 0


«Ο Ραχόι πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου» υποστηρίζει στον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη ο Μανουέλ Πέρες

Υποψήφιοι στη φυλακή

Οι εκλογές διεξάγονται κάτω από τις πλέον παράδοξες συνθήκες, με δυο από τους βασικούς υποψήφιους, τον πρώην προεδρο Κάρλος Πουιτζεμόν να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να γλυτώσει τη σύλληψη και τον Οριόλ Χουνκέρας να βρίσκεται στη φυλακή (μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες), κατηγορούμενος για εξέγερση. Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος της Καταλονίας από τα τέλη Οκτωβριου έχει περάσει στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος. Σήμερα, μια μέρα πριν από τις εκλογές, δεν πραγματοποιούνται προεκλογικές συγκεντρώσεις και ομιλίες, ωστόσο η μάχη συνεχίζεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους δρόμους της Βαρκελώνης έχουν κατακλύσει οι αφίσες των υποψηφίων, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες. Ο Κάρλες Πουιτζεμόν εμφανίζεται ως ο «νόμιμος πρόεδρος της Καταλονίας», ενώ ο Οριόλ Χουνκέρας που βρίσκεται στις φυλακές της Εστρεμέρα έχει ως σύνθημα «Η δημοκρατία πάντα κερδίζει».

Το iefimerida στη Βαρκελώνη για τις εκλογές στην Καταλονία -Μαρτυρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Αφίσες του πρώην προέδρου Πουιτζδεμόν που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να γλυτώσει τη σύλληψη

Διχασμένη η κοινωνία

Η κοινωνία της Καταλονίας προσέρχεται στις κάλπες διχασμένη. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, την πρώτη θέση σε αριθμό ψήφων διεκδικούν το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos που στηρίζει την ενότητα της Ισπανίας, με υποψήφια την 36χρονη Ινές Αριμάδας, και το κόμμα ERC που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, με υποψήφιο τον προφυλακισμένο Οριόλ Χουνκέρας. Ωστόσο, ούτε οι αυτονομιστές, ούτε οι ενωτικοί φαίνεται να κερδίζουν την αυτοδυναμία στις εκλογές, με ρόλο κλειδί να παίζει το αριστερό κόμμα των Podemos, που μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Μεγάλος χαμένος σε αυτές τις εκλογές αναμένεται να είναι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να καταλάβει την τελευταία θέση.

Το iefimerida στη Βαρκελώνη για τις εκλογές στην Καταλονία -Μαρτυρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 2


«Δύσκολα οι εκλογές θα δώσουν λύση» υποστηρίζει η 18χρονη Γιόβα Φρεσιονέτ στον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη

Το iefimerida στη Βαρκελώνη για τις εκλογές στην Καταλονία -Μαρτυρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 3

«Το πρόβλημα δεν είναι ανεξαρτησία ή αυτονομία», δηλώνει στο iefimerida ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Complutense της Ισπανίας, Χαβιέρ Φρανσέ και προσθέτει: «Το πρόβλημα είναι ότι το 80% των Καταλανών θέλει να αποφασίσει εκείνο τη σχέση του με την Ισπανία, τι είδος τοπικής κυβέρνησης θα έχει, που πηγαίνει από την αυτονομία μέχρι την ανεξαρτησία. Είναι ένα καταλανικό πρόβλημα, όχι ένα πρόβλημα ανεξαρτησίας. Η Καταλονία αισθάνεται μια πολιτική οντότητα διαφορετική από αυτή της Ισπανίας, παρ’ ότι πολλοί Καταλανοί επιθυμούν να παραμείνουν στην Ισπανία ή στην Ευρώπη. Εκεί βρίσκεται η πρόκληση για την Ισπανία και την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, ούτε η Ισπανία ούτε η Ευρώπη έχουν να παρουσιάσουν κάποιο πολιτικό σχέδιο που να είναι ελκυστικό για ένα μεγάλο μέρος της Καταλονίας», καταλήγει ο κ. Φρανσέ.

Σημαίες της Καταλονίας σε πολλά μπαλκόνια στο κέντρο της Βαρκελώνης

Τι λένε οι πολίτες στο iefimerida

Το iefimerida μίλησε με πολίτες στη Βαρκελώνη για το διακύβευμα των αυριανών εκλογών. «Ελπίζουμε η Καταλονία να κερδίσει την ανεξαρτησία της γιατί με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε την ηρεμία μας. Ο Ραχόι πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, πια δεν είμαστε στην εποχή της δικτατορίας του Φράνκο», τονίζει στο iefimerida ο 78χρονος Μανουέλ Πέρες. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η 18χρονη Άλβα Γκίου. «Εγώ είμαι εναντίον της απόσχισης της Καταλονίας αλλά επίσης δεν με εκφράζει η στάση της κυβέρνησης που αγνόησε την Καταλονία, και απόδειξη είναι ότι το κίνημα αυτό αυξήθηκε τα χρόνια της διακυβέρνησης του. Η ανεξαρτησία όμως, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της περιοχής. Αυτές οι εκλογές δεν θα βοηθήσουν, ο λαός είναι διχασμένος». Η 18χρονη Γιόβα Φρεσιονέτ υποστηρίζει από την πλευρά της ότι για να προχωρήσει μια ανάλογη πρωτοβουλία στο μέλλον θα χρειαστούν αρκετά χρόνια. «Πιστεύουμε ότι η Ισπανία μας κλέβει, εκμεταλλέυεται τα χρήματα μας. Όμως δύσκολα οι εκλογές μπορούν να δώσουν λύση. Η Καταλονία μπορεί να οργανωθεί καλύτερα και να γίνει ένα ανεξάρτητο Κράτος, αλλά αυτό θα αργούσε πάρα πολύ για να γίνει».

Το iefimerida στη Βαρκελώνη για τις εκλογές στην Καταλονία -Μαρτυρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 4


«Είναι ένα καταλανικό πρόβλημα και όχι πρόβλημα ανεξαρτησίας», δηλώνει στο iefimerida ο καθηγητής Χαβιέρ Φρανσέ.

Οι Ciudadanos στο προσκήνιο

Η 36χρονη Ινές Αριμάδα, υποψήφια με το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos προβάλλει ως το φαβορί των εκλογών και αν το κόμμα της έρθει πρώτο και καταφέρει να ενώσει τα κόμματα που υποστηρίζουν την ένωση της Ισπανίας, τότε θα μπορούσε αυτή να είναι η νέα πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας. «Αν οι αυτονομιστές χάσουν την αυτοδυναμία, κανένας δεν θα μας συγχωρέσει αν (οι υπόλοιποι) δεν φθάσουμε σε μια συμφωνία. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να κερδίσουμε το κίνημα της ανεξαρτησίας και το μοναδικό κόμμα με ρεαλιστικές πιθανότητες είναι οι Ciudadanos» δηλώνει στην ισπανική εφημερίδα ABC η κ. Αριμάδα και προσθέτει: «Αν κερδίσω τις εκλογές θα απλώσω το χέρι μου σε όλα τα συνταγματικά κόμματα για να σχηματίσω μια εναλλακτική κυβέρνηση απέναντι στο κίνημα της ανεξαρτησίας, που θα φέρει την ηρεμία και την συμφιλίωση στην Καταλονία», καταλήγει η 36χρονη κεντροδεξιά υποψήφια.

Το iefimerida στη Βαρκελώνη για τις εκλογές στην Καταλονία -Μαρτυρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Διχασμένοι οι Καταλανοί προσέρχονται σε λίγες ώρες στις κάλπες

Τραυματισμένο το Λαϊκό Κόμμα

Το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να υποστεί βαριά ήττα στις εκλογές της Καταλονίας. Ο ίδιος ο κ. Ραχόι μετέβη στη Βαρκελώνη και μίλησε σε οπαδούς του, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους. «Η Καταλονία θα κερδίσει. Αυτές οι εκλογές ήδη έχουν διασπάσει το κίνημα ανεξατησίας. Όλοι οι Ισπανοί θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο ελπίδα», τόνισε στην ομιλία του, κλείνοντας τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος του. Ο Ραχόι κατηγόρησε επίσης την απερχόμενη τοπική κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε 1 δισεκατομμύριο ευρώ που προορίζονταν για τον τομέα της υγείας, σε καμπάνια για την προώθηση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια του να καταπνίξει το κίνημα απόσχισης της Καταλονίας. Ωστόσο, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την αυξημένη χρήση βίας από τους αστυνομικούς στο (παράνομο κατά την κυβέρνηση) δημοψήφισμα τον περασμένο Οκτώβριο. Κοινοβουλευτικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το iefimerida, υποστηρίζουν πως «η Ισπανία έχει μια ανοικτή πληγή, την οποία πρέπει να την κλείσουμε. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από την στάση που θα τηρήσει ο υποψήφιος του αριστερού κόμματος Podemos, Χαβιέρ Ντομένεχ, αν δηλαδή αποφασίσει να στηρίξει τους ενωτικούς ή τους αυτονομιστές. Αυτή θα είναι μια ιστορική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της Ισπανίας».

Αβεβαιότητα και μετά τις κάλπες

Όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές δεν θα λύσουν το πρόβλημα της Καταλονίας, ενώ ειδικά στην περίπτωση που κερδίσουν οι αυτονομιστές, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθεί η εφαρμογή του Άρθρου 155 και η Καταλονία θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μαριάνο Ραχόι το πρωί της Παρασκευής θα έχει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να καθορίσει τα επόμενα βήματα του. Το βέβαιον είναι ότι η Ισπανία παραμένει διχασμένη και η κρίση εκτός από πολιτική είναι και βαθιά κοινωνική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκλογές στην Καταλονία Βαρκελώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ