Μέρκελ: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν στην ασφάλεια -Ενα χρόνο μετά την επίθεση στο Βερολίνο - iefimerida.gr

Μέρκελ: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν στην ασφάλεια -Ενα χρόνο μετά την επίθεση στο Βερολίνο

Η Ανγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: AP/ Maurizio Gambarini)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γερμανία θα πρέπει να διδαχθεί από τις παραλείψεις στην ασφάλεια, που επέτρεψαν την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο πριν από ένα χρόνο, δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ο Ανίς Αμρί έπεσε με φορτηγό πάνω σε πολίτες, στη χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες.

Την Τρίτη η Μέρκελ παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα, συγγενείς των οποίων εξακολουθούν να επικρίνουν την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση. Η Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι πρέπει να αυξηθεί η βοήθεια στους επιζώντες και στις οικογένειες των θυμάτων.

«Σήμερα είναι ημέρα θρήνου αλλά και μια ημέρα αποφασιστικότητας, να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα που δεν λειτούργησαν στο παρελθόν», δήλωσε ακόμη, ενώ συναντήθηκε για πρώτη φορά και με συγγενείς των θυμάτων. Υποστήριξε ότι θα το επαναλάβει σε μερικούς μήνες, για να τους ενημερώσει για τα μαθήματα που πήρε η Γερμανία από τη χειρότερη ισλαμιστική επίθεση που έχει βιώσει ποτέ η χώρα.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ παραδέχθηκε ότι άργησε να παρασχεθεί βοήθεια προς τα θύματα και αυτή που τους δόθηκε δεν ήταν αρκετή. «Προκαλεί πίκρα που το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους συγγενείς σας», είπε απευθυνόμενος στις οικογένειες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για να αποτρέψει μια τέτοια επίθεση. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε συγγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς», έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει την αποζημίωση προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους επιζώντες αφού το ποσό των 10.000 ευρώ που πρόσφερε κρίθηκε ανεπαρκές, όπως ανέφερε ο Κουρτ Μπεκ, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άνγκελα Μέρκελ επίθεση Βερολίνο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ