Τσίπρας: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός -Θα ηττηθεί η ΝΔ και το 2019 [βίντεο] - iefimerida.gr

Τσίπρας: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός -Θα ηττηθεί η ΝΔ και το 2019 [βίντεο]

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πεποίθηση ότι πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό εξέφρασε από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι «μνημονιακότερος από την τρόικα» και προέβλεψε ότι ο ελληνηικός λαός θα καταδικάσει την ΝΔ και στις επόμενες εκλογές, τις οποίες προσδιόρισε για το 2019.

Κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «γιαλαντζί» φιλελεύθερος και «πιο τροϊκανός από τους τροϊκανούς».

Για τη Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στην αντιπαράθεση με την Δικαιοσύνη. ΚΑτηγόρησε μάλιστα την ΝΔ ότι εκείνη προσπαθεί να στρέψει την Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης. «Αλλά είμαι σίγουρος ότι και σε αυτό το απονενοημένο διάβημα θα αποτύχετε. Και θέλω εδώ να είμαι σαφής: Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση παρέμβασης σε καμία από τις άλλες δύο εξουσίες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οπως είπε, η κυβέρνησή του δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης με τους δικαστές συλλήβδην. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και τη σέβεται, όμως δεν θα επιτρέψει την αναπαραγωγή δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής των ελέγχων. Και μην ξεχνάτε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές ήδη έχουν κάνει κανονικά δήλωση πόθεν έσχες. Εμείς λοιπόν έχουμε εντολή να λειτουργήσουμε με βάση τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας. Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θα κουραστούμε μέχρι να την επιβάλλουμε σε όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, ό,τι και να γίνει».

«Πάρτε θέση για το πόθεν έσχες»

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη και για την υπόθεση του Ποθεν Έσχες λέγοντας «σε μια συζήτηση περί μηχανισμών ελέγχου: Ποια είναι η θέση σας για το θεσμό του Πόθεν Έσχες; Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί αποτελεσματικά;» είπε/

Εκλογές το 2019

«Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε, με ό,τι δυνατότητα μας παρέχεται στα σημερινά πλαίσια, αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «εμείς το βλέπουμε ως καθήκον εσείς ως ψηφοθηρικές παροχές. Γι’ αυτό και φαγωθήκατε ότι μοιράζουμε επειδή έρχονται κάλπες. Κρατηθείτε μη βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019. Γιατί το ‘19 θα είναι το έτος των εκλογών» είπε ο πρωθυπουργός .

Για τον... Αϊνστάιν

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του, αμφισβητώντας την πατρότητα της φράσης που επικαλέστηκε λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι παράνοια «να κάνεις το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα» την οποία απέδωσε στον Αϊνστάιν.

«Μια παρατήρηση στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη για το απόφθεγμα δήθεν του Αϊνστάιν. Δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αλλες φορές το αποδίδουν στον Μπερνάρ Σο, άλλες στον Αϊνστάιν» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Να διαβάζουν οι συνεργάτες σας καλύτερα τα ελληνικά hoaxes για να μην σας παρασύρουν στα σφάλματα».

Μάλιστα, απευθυνόμενος ειρωνικά στον Κ.Μητσοτάκη, του είπε: «ξέρουμε ότι είστε άριστος, αλλά καλό είναι να ψάχνετε και λίγο».

Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Αναφερόμενος στην ουσία του προϋπολογισμού είπε ότι είναι «η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που δεν θέλουμε να κάνουμε καθόλου τα ίδια πράγματα σ’ αυτή τη Βουλή» για να εξηγήσει:

«Δεν ήρθαν οι θεσμοί να μας πουν για πρώτη φορά ότι τον επόμενο χρόνο χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και είναι η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός».

Οπως υποστήριξε «η χώρα αφήνει πίσω της μια εποχή που κανείς δεν θέλει να τη θυμάται. Η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή σκηνή , έχοντας ολοκληρώσει μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή έχοντας ανακτήσει αξιοπιστία και έχοντας υλοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, το πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των ελευθεριών, παντού».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνησή του έκανε «σκληρή διαπραγμάτευση» το 2015.

Ο ελληνικός λαός έριξε την ΝΔ το 2015

«Κάναμε συμβιβασμό. Δεν φέραμε όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία ηπιότερη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή τη συμφωνία που καταφέραμε δεν την κρύψαμε από τον ελληνικό λαό. Αλλά προχωρήσαμε σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση, απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό, με τα μέτρα γνωστά. Και ο ελληνικός λαός εμάς επέλεξε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση και όχι εσάς. Και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα περί του αντιθέτου ευρήματα ορισμένων δημοσκοπήσεων». Απευθυνόμενος στην ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Πώς το εξηγείτε αυτό; Ξεγελάστηκε δύο φορές ο ελληνικός λαός; Μήπως είναι αδαής ο λαός και δεν καταλαβαίνει, για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή σας έκφραση. Όχι λοιπόν, δεν είναι χαζός ο λαός. Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοι είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι «σας έριξε ο Ελληνικός λαός. Δεν άντεχε άλλο το σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα» και περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας.

«Σήμερα, που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια, η Ελλάδα έχει εντελώς άλλη εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, με μηδενική αξιοπιστία, με ανεργία, με επιτόκια δανεισμού 8%. Με μια κυβέρνηση, τότε, που είχε δεσμευτεί όχι σε υπερβολικά, αλλά τρελά πλεονάσματα 4%-4,5%, ενώ αδυνατούσε να καλύψει και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα από το 2010 έως το 2014, 65 δισ. ευρώ, που είχαν βυθίσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση, που συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ και την ίδια περίοδο χάθηκε το 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτή την χώρα παραλάβαμε».

Τσίπρας: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός -Θα ηττηθεί η ΝΔ και το 2019 [βίντεο] | iefimerida.gr 0

«Πάρτε θέση για τους φορολογικούς παραδείσους»

Για να εμπεδωθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, χρειάζονται βαθιές τομές και συγκρούσεις. Όπως στον τομέα της φοροδιαφυγής. Γιατί οι έντιμοι πολίτες αισθάνονται αρκετές φορές υπέρμετρο και άδικο το βάρος που έπεσε στις πλάτες τους τα χρόνια της κρίσης, όταν κάθε τρεις και λίγο ακούν για φορολογικά σκάνδαλα και φορολογικούς παραδείσους, είπε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας:

«Εσάς αυτό δεν σας αγγίζει κ. Μητσοτάκη. Για τη φοροδιαφυγή και τις μόνιμες φοροαπαλλαγές που απολάμβαναν οι έχοντες σε αυτή τη χώρα, δεν βγάζετε λέξη. Παριστάνετε ότι δεν ξέρετε για την φοροδιαφυγή, όταν συστηματικά η χώρα μας ήταν 5 με 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τα έσοδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη «όταν χάναμε ένα ολόκληρο ΑΕΠ κάθε δεκαετία εξαιτίας της φοροδιαφυγής δεν ξέρατε ότι και αυτό θα οδηγούσε σωρευτικά στη χρεοκοπία της χώρας;Εκεί όμως που είστε ακόμη πιο φειδωλός κύριε Μητσοτάκη είναι στο θέμα των φορολογικών παραδείσων».

«Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια νομική τεχνολογία φοροαποφυγής ιδιαίτερα χρήσιμη για τα συμφέροντα που πρόσκεινται σε εσάς, αλλά η σιωπή σας πάνω στο θέμα είναι αποκαλυπτική, πάρτε μια θέση έστω πάνω στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που καλούν για συντονισμένες δράσεις των κρατών μελών πάνω στο ζήτημα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Αλλά ξέρω δεν νιώθετε άνετα με αυτό το ζήτημα, κάτι φαίνεται να σας ενοχλεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ελάτε να συγκριθούμε»

«Αφού όμως μπήκατε στη βάσανο των συγκρίσεων, ελάτε να συγκριθούμε από τώρα αν θέλετε, γιατί το '19 που θα γίνουν οι εκλογές, η σύγκριση θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Για να συγκριθούμε λοιπόν: Το '14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δεν μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γι' αυτό το λόγο, στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Και στα προαπαιτούμενά της, όλα της πέμπτης αξιολόγησης».

Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή τη συνθήκη είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα, ώστε να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της δίχως το περιοριστικό πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εσείς λοιπόν πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο δεκαετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε το 8% με το 3,7%;» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2009. Δηλαδή κοντά στο 4 με 4,5%». σημείωσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε: «Σήμερα, το 3,67% αντιστοιχεί στα επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα τα έτη 2005-2006. Όταν δηλαδή η κρίση δεν υπήρχε».

Όταν αναφέρεστε στην Κύπρο , την Πορτογαλία, ξεχνάτε ότι δεν χρειάστηκαν δεύτερο μνημόνιο, καμία δεν μπήκε και έχασε το 25% του ΑΕΠ καμία δεν μπήκε στο μνημόνιο και είδε το χρέος της να απογειώνεται, αυτά είναι δικά σας κατορθώματα και του κ. Βενιζέλου που υπερασπίζεστε, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

«Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», είπε ο πρωθυπουργός «και θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου».

«Είναι σαφές, ότι το τέλος των μνημονίων και της κατάστασης εξαίρεσης που βίωσε η χώρα, δεν είναι όπως το ψεύτικο success story του ‘14», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός -Θα ηττηθεί η ΝΔ και το 2019 [βίντεο] | iefimerida.gr 1

«Μήπως υπαινίσσετε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;»

«Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση, άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα ο ΕΦΚΑ καταλήγει να είναι 2 δισ. πάνω από το στόχο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μηρυκάζετε μια γραμμή, την αναπαράγουν και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν και θεωρείτε ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και δεν συγκρίνει. Υπάρχει βέβαια και το σκέλος του περιορισμού των εξόδων όπου εξοικονομήσαμε 180 εκατ. από την επισκόπηση των δαπανών των υπουργείων και αυτό με δική μας πρωτοβουλία, και όχι με εντολή των δανειστών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια. Αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά. Και υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως κ. Μητσοτάκη, ποιών δαπανών; Ρώτησε ο πρωθυπουργός.

Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό, το είπατε όλοι οι συμβασιούχοι έξω υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται αυτό που αποδέχτηκε η Τρόικα, όταν φέραμε τη ρύθμιση για τους πυροσβέστες πενταετούς διάρκειας.

«Εσείς λουκέτα παντού, εμείς χιλιάδες νέες επιχειρήσεις»

Μέσα στο 2017 μόνο, καταγράφηκαν 14.000 περισσότερες επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, 14.000 περισσότερες μέσα στο 2017. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Νομίζω ότι σας έκανε κακό η εμφάνιση του κ. Σαμαρά, ας κάτσει στην κρυψώνα του», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Μας λέτε όμως ότι εμείς υπερφορολογούμε και έχουμε διαλύσει τη μεσαία τάξη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε είναι υπερφορολόγηση τα 5 δισ. ενώ δεν είναι τα 30 δισ. φόροι που φέρατε εσείς; Σε ποιο κόσμο αλήθεια; Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ ; Ποιος την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιος το τέλος επιτηδεύματος;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς δε καταφέραμε να άρουμε άμεσα, αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Και τώρα μας κατηγορείτε για αυτά που εσείς φορτώσατε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εφάρμοσε το αφορολόγητο των αγροτών.

Η ανεργία αποκλιμακώνεται

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους οικονομικούς δείκτες, λέγοντας ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται ουσιαστικά. «Το '14, με εσάς η ανεργία χτύπησε ταβάνι, έφτασε το 27%. Η ανεργία των νέων το 60%», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα τα στοιχεία της Εργάνη μάς λένε ότι η ανεργία έπεσε ήδη από το 27% στο 20%, είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν κάνει τις συγκρίσεις, δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δεν πετυχαίνατε πλεονάσματα και δεν μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ., φέτος 1,5 δισ.», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την αύξηση του αριθμού των γενικών γραμματέων

«Μας κατηγορείτε για αύξηση του αριθμού των γενικών γραμματέων, όταν εμείς φέραμε νόμο που θεσμοθετεί τη θέση χωρίς να χρειάζεται να φεύγει ένας γραμματέας όταν φεύγει ο υπουργός ή η κυβέρνηση, και λέτε ότι τους αυξήσαμε γιατί για κάποιο χρόνο θα λειτουργούν παράλληλα ε! Αυτό είναι λαθροχειρία, κύριε Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας προϋπολογισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ