Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό -Δείτε live - iefimerida.gr

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό -Δείτε live

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018».

Στο βήμα βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ προηγουμένως, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Τσίπρας: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Την πεποίθηση ότι πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό εξέφρασε από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του, αμφισβητώντας την πατρότητα της φράσης που επικαλέστηκε λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι παράνοια «να κάνεις το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα» την οποία απέδωσε στον Αϊνστάιν.

«Μια παρατήρηση στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη για το απόφθεγμα δήθεν του Αϊνστάιν. Δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αλλες φορές το αποδίδουν στον Μπερνάρ Σο, άλλες στον Αϊνστάιν» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Να διαβάζουν οι συνεργάτες σας καλύτερα τα ελληνικά hoaxes για να μην σας παρασύρουν στα σφάλματα».

Μάλιστα, απευθυνόμενος ειρωνικά στον Κ.Μητσοτάκη, του είπε: «ξέρουμε ότι είστε άριστος, αλλά καλό είναι να ψάχνετε και λίγο».

Αναφερόμενος στην ουσία του προϋπολογισμού είπε ότι είναι «η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που δεν θέλουμε να κάνουμε καθόλου τα ίδια πράγματα σ’ αυτή τη Βουλή» για να εξηγήσει:

«Δεν ήρθαν οι θεσμοί να μας πουν για πρώτη φορά ότι τον επόμενο χρόνο χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και είναι η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός».

Οπως υποστήριξε «η χώρα αφήνει πίσω της μια εποχή που κανείς δεν θέλει να τη θυμάται. Η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή σκηνή , έχοντας ολοκληρώσει μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή έχοντας ανακτήσει αξιοπιστία και έχοντας υλοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, το πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των ελευθεριών, παντού».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνησή του έκανε «σκληρή διαπραγμάτευση» το 2015.

«Κάναμε συμβιβασμό. Δεν φέραμε όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία ηπιότερη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή τη συμφωνία που καταφέραμε δεν την κρύψαμε από τον ελληνικό λαό. Αλλά προχωρήσαμε σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση, απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό, με τα μέτρα γνωστά. Και ο ελληνικός λαός εμάς επέλεξε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση και όχι εσάς. Και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα περί του αντιθέτου ευρήματα ορισμένων δημοσκοπήσεων». Απευθυνόμενος στην ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Πώς το εξηγείτε αυτό; Ξεγελάστηκε δύο φορές ο ελληνικός λαός; Μήπως είναι αδαής ο λαός και δεν καταλαβαίνει, για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή σας έκφραση. Όχι λοιπόν, δεν είναι χαζός ο λαός. Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοι είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι «σας έριξε ο Ελληνικός λαός. Δεν άντεχε άλλο το σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα» και περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας.

«Σήμερα, που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια, η Ελλάδα έχει εντελώς άλλη εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, με μηδενική αξιοπιστία, με ανεργία, με επιτόκια δανεισμού 8%. Με μια κυβέρνηση, τότε, που είχε δεσμευτεί όχι σε υπερβολικά, αλλά τρελά πλεονάσματα 4%-4,5%, ενώ αδυνατούσε να καλύψει και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα από το 2010 έως το 2014, 65 δισ. ευρώ, που είχαν βυθίσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση, που συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ και την ίδια περίοδο χάθηκε το 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτή την χώρα παραλάβαμε».

Ελάτε να συγκριθούμε

«Αφού όμως μπήκατε στη βάσανο των συγκρίσεων, ελάτε να συγκριθούμε από τώρα αν θέλετε, γιατί το '19 που θα γίνουν οι εκλογές, η σύγκριση θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Για να συγκριθούμε λοιπόν: Το '14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δεν μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γι' αυτό το λόγο, στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Και στα προαπαιτούμενά της, όλα της πέμπτης αξιολόγησης».

Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή τη συνθήκη είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα, ώστε να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της δίχως το περιοριστικό πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εσείς λοιπόν πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο δεκαετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε το 8% με το 3,7%;» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2009. Δηλαδή κοντά στο 4 με 4,5%». σημείωσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε: «Σήμερα, το 3,67% αντιστοιχεί στα επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα τα έτη 2005-2006. Όταν δηλαδή η κρίση δεν υπήρχε».

Όταν αναφέρεστε στην Κύπρο , την Πορτογαλία, ξεχνάτε ότι δεν χρειάστηκαν δεύτερο μνημόνιο, καμία δεν μπήκε και έχασε το 25% του ΑΕΠ καμία δεν μπήκε στο μνημόνιο και είδε το χρέος της να απογειώνεται, αυτά είναι δικά σας κατορθώματα και του κ. Βενιζέλου που υπερασπίζεστε, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

«Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», είπε ο πρωθυπουργός «και θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου».

«Είναι σαφές, ότι το τέλος των μνημονίων και της κατάστασης εξαίρεσης που βίωσε η χώρα, δεν είναι όπως το ψεύτικο success story του ‘14», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων είπε ο κ.Μητσοτάκης:

  • Η απόπειρα εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη, η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές
  • ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ματαίωσαν από κομματική σκοπιμότητα την εκλογή του Προέδρου, όχι επειδή το ήθελαν οι δανειστές
  • Εσεις που είπατε τον Γενάρη ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, ένα μήνα νωρίτερα είχατε ευτελίσει το Σύνταγμα με τον χειρότερο τρόπο
  • Ρίξατε την κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, τον κ.Κουβέλη, για να έρθετε μετά σε ένα καταστροφικό εξάμηνο
  • Για να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές, κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό δύο φορές
  • Την πρώτη φορά εκλεγήκατε ως αντιμνημονιακοί και τη 2η ως μνημονιακοί
  • Το κόστος θα το πληρώνουν οι Ελληνες για πολλά χρόνια
  • Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παραμένει σε μνημόνια
  • Η οικονομία με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη
  • Εκτός και αν ο κ.Βούτσης εννοούσε ότι κάποιοι δανειστές είναι ικανοποιημένοι που ένα λαϊκίστικο μόρφωμα μετατράπηκε στο πιο πειθήνιο όργανό τους
  • Επειδή γίνατε παράδειγμα προς αποφυγή για τους δικούς τους λαϊκιστές
  • Πώς το είχατε πει; χρήσιμοι ηλίθιοι
  • Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει
  • Αποτύχατε ως αντιμνημονιακοί και ως διαχειριστές του μνημονίου, αποτύχατε παντού και σε όλα και δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας
  • Θυμάστε τι είχε πει ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας «να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα»
  • Ο προϋπολογισμός επαναλαμβάνει τη συνταγή λιτότητας, φόρων, είναι αντιαναπτυξιακός, άδικος και αντιλαϊκός
  • Ψεύδεστε συνειδητά, δεν έχετε λύσεις. Για αυτό η Ελλάδα είναι εκεί που είναι
  • Ο προϋπολογισμός του 2018 μεγαλώνει κι άλλο τον λογαριασμό, για αυτό οι πολίτες εύχονται να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής σας
  • Βουλευτές επαναλαμβάνουν ότι η οικονομία δήθεν υπεραποδίδει, δήθεν βγαίνουμε από τα μνημόνια και όλα αυτά έχουν κοινωνικό πρόσημο. Και οι 3 ισχυρισμοί είναι ψευδείς
  • Η οικονομία όχι μόνο δεν υπεραποδίδει αλλά πέφτει έξω σε όλους τους στόχους, με σημαντικότερο τον ρυθμό ανάπτυξης
  • Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει. Εχουν ήδη νομοθετηθεί μέτρα για 2019, 2020 και έχουν επιβληθεί αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί
  • Ολοι γνωρίζουν ότι θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση μετά τον Αύγουστο του 2018 που θα συνδέεται με την όποια λύση για το χρέος
  • Τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής σας είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι. Οχι μόνο δεν προστατεύονται αλλά φτωχοποιούνται. Διαλύετε την μεσαία τάξη
  • Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει υπεραπόδοση, επικαλείται στόχο πλεονάσματος. Ψέματα.
  • Μετά από 2 χρόνια ύφεσης, σήμερα είναι αναιμικός ο ρυθμός ανάπτυξης. Κάτω από τις δυνατότητες της οικονομίας
  • Οχι μόνο δεν πάει καλύτερα από τις εκτιμήσεις, αλλά πάει πολύ χειρότερα
  • Υπάρχει υπερφορολόγηση και αχρείαστη λιτότητα και πλεόνασμα κοινωνικής αδικίας. Η μόνη υπεραπόδοση που έχετε πετύχει στην αποτυχία σας
  • Το 2017 θα κλείσει με χαμηλότερη ανάπτυξη, ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, λιγότερες επενδύσεις, χαμηλότερο εξωτερικό ισοζύγιο. Για άλλη μια φορά πέσατε έξω.
  • Στόχος του 2017 για ρυθμό ανάπτυξης ήταν 2,7%. Αναμένεται να κλείσει στο 1,3-1,5%.
  • Κάθε δύο μήνες αναθεωρούσατε τους στόχους σας προς τα κάτω
  • Οι στόχοι αναθεωρήθηκαν για όλες τις οικονομίες στην Ευρωζώνη με εξαίρεση την Ελλάδα
  • Για το ΔΝΤ αποτελούμε αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη
  • Γιατί επί των ημερών σας δεν μπόρεσε η Ελλάδα να αξιοποιήσει ιστορικά χαμηλά επιτόκια και άφθονη ρευστότητα στις διεθνείς αγορές, χαμηλές τιμές πετρελαίου και ευνοϊκό περιβάλλον
  • Χάσαμε μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία. Αυτό δεν λέγεται υπεραπόδοση κ.Τσίπρα, σε κανένα λεξικό. Λέγεται πλήρης αποτυχία και έχει αποκλειστικά τη δική σας υπογραφή
  • Στις επενδύσεις ο στόχος ήταν 9,1% στον προϋπολογισμό, τώρα είμαστε στο 5,1%
  • Στην ιδιωτική κατανάλωση στόχος ήταν το 1,8% και τώρα είμαστε στο 0,9%
  • Οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 800 εκατ.ευρώ σε σχέση με τον στόχο
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να αυξάνονται
  • Τις αυξήσατε κατά μισό δισ.ευρώ παρότι έχετε πάρει 5 δισ.ευρώ για την αποπληρωμή τους
  • Τα χρέη πολιτών προς την Εφορία ξεπέρασαν το αστρονομικό 100 δισ. ευρώ
  • 4,2 εκατ. πολίτες χρωστάνε στην Εφορία
  • 1 στους 2 Έλληνες είναι αιχμάλωτοι των οφειλών τους σήμερα
  • Εξίσου στρεβλό είναι το κυβερνητικό αφήγημα για το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού
  • Μπορεί κάποιος φωστήρας από το οικονομικό επιτελείο να εξηγήσει γιατί πρέπει να παράγουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που ζητούν οι πιστωτές;
  • Γιατί να στερούμε πόρους από πραγματική οικονομία;
  • Να δίνουμε επιχειρήματα να λένε τι χρειάζεστε τη μείωση του χρέους;
  • Μία εξήγηση υπάρχει για αυτή τη συνειδητή επιλογή
  • Τα θέλετε για να μοιράσετε αντιγράφοντας τις χειρότερες πελατειακές πολιτικές της αντιπολίτευσης
  • Είναι ψέμα ότι μειώθηκε η ανεργία. Χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται μερικής.
  • Το 60% των θέσεων που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης. Φέρνει αυτό περισσότερα έσοδα;
  • Δύο εργαζόμενοι των 350 ευρώ εισφέρουν στα ταμεία όσο ένας των 700 ευρώ
  • Για αυτό μειώνεται ο δείκτης ανεργίας αλλά χωρίς αύξηση των εισοδημάτων, για αυτό δεν αυξάνονται με βιώσιμο τρόπο τα έσοδα των ταμείων 
  • Είναι ψέμα ότι το υπερπλεόνασμα προήλθε με περιορισμό διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Δεν είναι έτσι. Οι επιδόσεις σας στην καταπολέμηση είναι ανύπαρκτες 
  • Είχατε υποσχεθεί 3 δισ.ευρώ σε 6 μήνες. Εισπράξατε τελικά λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ σε 30 μήνες
  • Για το ζήτημα του παράνομου διαδικτυακού τζόγου θα κάνετε τίποτα; Για όσους έχουν τους server τους στη Μάλτα;
  • Η μήπως επειδή απέκτησαν τυχαία ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση κάποιοι θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν;
  • Εσείς μιλάτε για διαπλοκή;
  • Δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες όταν άλλαζαν ιδιοκτησίες καναλιών; Αυτά τα κάνετε εσείς
  • Καταλαβαίνω τη νευρικότητά σας γιατί ξέρετε ότι πολλοί από εσάς σε λίγους μήνες δεν θα είστε βουλευτές, αλλά μέχρι να γίνει αυτό φερθείτε με αξιοπρέπεια
  • Οχι μόνο είστε διαπλεκόμενοι αλλά παινεύεστε κιόλας για αυτό. Η υπερφορολόγηση οδηγεί σε έξαρση της φοροδιαφυγής και μείωση των εσόδων
  • Οχι μόνο είστε διαπλεκόμενοι αλλά παινεύεστε κιόλας για αυτό. Η υπερφορολόγηση οδηγεί σε έξαρση της φοροδιαφυγής και μείωση των εσόδων
  • Η ευρωπαϊκή επιτροπή διαπιστώνει αυξημένη φοροδιαφυγή παρά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές λόγω capital controls.
  • Πώς προέκυψε το υπερπλεόνασμα; Οχι από την υπεραπόδοση της οικονομίας αλλά από την ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή κατά πάντων
  • Από κατασχέσεις σε 1 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις
  • Με άλλους 700.000 στη ζώνη κινδύνου, από τη διευρυμένη στάση πληρωμών
  • Από τη σκόπιμη καθυστέρηση απονομής 300.000 κύριων και επικουρικών συντάξεων
  • Από την μείωση επενδυτικών δαπανών κατά 800 εκατ.
  • Και από χρηματοδότηση κοινωνικών δαπανών που δεν υλοποιήσατε τελικά
  • Αυτή είναι η αλήθεια για το δήθεν υπερπλεόνασμα και τη δήθεν υπεραπόδοση '
  • Τα μικροεπιδόματα που δίνετε δεν αλλάζουν την πραγματικότητα
  • Η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο
  • Για ποια καθαρή έξοδο μιλάτε όταν υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα για το 2018
  • Κύριε Τσίπρα, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, όταν βγήκαν από τα μνημόνια είχαν το ίδιο δεσμευτικό πλαίσιο με την Ελλάδα;
  • Ψήφισαν εκ των προτέρων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος; Οχι
  • Ψήφισαν πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια; Οχι
  • Υπήρχε αυστηρό πλαίσιο εποπτείας; Οχι
  • Υπάρχουν σε αυτές τις χώρες capital controls; Την ξέρετε την απάντηση
  • Καθαρή έξοδος θα επιτευχθεί μόνο όταν κάνουμε αυτό που έκανε η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία. Χωρίς προειλημμένα μέτρα, ασφυκτική επιτήρηση, πλεονάσματα εξόντωσης
  • Στην Ευρώπη το έχουν τούμπανο, στελέχη της Κομισιόν μιλάνε ανοιχτά για υβριδικό μνημόνιο
  • Εξαιτίας σας κινδυνεύει να χαθεί κάθε θετική προοπτική. Οπως χάνονται όλοι οι στόχοι που είχε θέσει ο κ. Τσίπρας.
  • Πριν από ένα χρόνο λέγατε ότι τους επόμενους μήνες με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης θα ακολουθήσει η ένταξη στο QΕ
  • Μας είπατε πόσο σκληρά διαπραγματευτήκατε και πόσο σημαντικό είναι
  • Αλλά εξαιτίας σας το χάσαμε. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που διαπραγματεύεστε, τα δίνετε όλα, δεν παίρνετε τίποτα
  • Τώρα μας είπατε ότι η ένταξη στο QΕ δεν είναι κρίσιμης σημασίας. Φταίω εγώ αν σας πω ψεύτη;
  • Η μήπως προτιμάτε τον όρο κωλοτούμπας που έχετε πατεντάρει;
  • Τις τελευταίες ημέρες πανηγυρίζετε για αποκλιμάκωση στις τιμές των ομολόγων. Είναι πράγματι θετική εξέλιξη.
  • Αλλά αυτό που δεν μας λέτε είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι υπερβολικά υψηλά σε σχέση με Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι 3,96% της Κύπρου είναι 1,54%, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ήταν 1,46% Αλλά οι χώρες αυτές είχαν σοβαρές ηγεσίες που τις έβγαλαν από τα μνημόνια αρχύτερα.
  • Η Πορτογαλία πρόσθεσε στο ΑΕΠ της 11%, η Ελλάδα επί των ημερών σας 0!
  • Αμφιβάλω αν έχετε οποιαδήποτε πραγματική ιδεολογία. Σας το θυμίζουν με κάθε ευκαιρία παλιοί συνοδοιπόροι σας, Λαφαζάνης-Κωνσταντοπούλου...
  • Το πρόβλημά σας είναι ο αφόρητος κυνισμός σας, τα ατελείωτα ψέματά σας, η μνημειώδης ανικανότητά σας
  • Οσο περιμένετε στην εξουσία, καλύτερες ημέρες δεν θα έρθουν
  • Πίσω από το «Greece come back», κρύβεται μία σειρά από ωρολογιακές βόμβες
  • Οπως η τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και τη ΔΕΗ, που παρουσιάζει άκρως ανησυχητική έλλειψη ρευστότητας
  • Η πιο προβληματική εξέλιξη είναι στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας. Οπου η χώρα μας υποχωρεί συνεχώς, παρά χαμηλούς μισθούς και κατάρρευση αξιών
  • Εχουμε πέσει 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη επί των ημερών σας ενώ σημαντικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει
  • Χιλιάδες θέσεις εργασίας καρκινοβατούν, αποκρατικοποιήσεις σέρνονται
  • Μεγάλες επιχειρήσεις με ιστορία δεκαετιών κλείνουν τα εργοστάσιά τους. Μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες.
  • Οποιες επενδύσεις έγιναν, έγιναν με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και συνεχή εμπόδια, τις πολεμούσατε και σήμερα αναγκάζεστε με το ζόρι να τις στηρίξετε
  • Αλλά επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορείτε να φέρετε, από ιδεοληψία, από ανικανότητα...
  • Το τρίτο μεγάλο σας ψέμα ότι η πολιτική σας έχει κοινωνικό πρόσημο. 21 περικοπές συντάξεων και επιδομάτων. Βάλατε 27 νέους φόρους. Κόψατε το ΕΚΑΣ, θα το καταργήσετε τελείως. Μειώσατε το επίδομα θέρμανσης. Ποιον πλήττουν όλα αυτά; Τους πιο αδύναμους.
  • Και στον νέο προϋπολογισμό υπάρχουν πρόσθετα μέτρα σχεδόν 2 δισ. Ευρώ
  • 150.000 στελέχη ενόπλων δυνάμεων θα δουν περικοπές. 2 εκατ. Ελληνες θα χάσουν έκπτωση φόρου από ιατρικές δαπάνες και κάθε κίνητρο να ζητούν απόδειξη. 3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν την έκπτωση φόρου. Περικόπτετε οικογενειακά επιδόματα, μειώνετε τη φαρμακευτική δαπάνη
  • Θα συμφωνήσετε ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι γιατί επιβαρύνουν τους ασθενέστερους
  • Αυξήθηκε ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, στον καφέ, τα τσιγάρα, το αλκοόλ, την κινητή τηλεφωνία. Και η μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου είναι μπροστά σας
  • Το τέταρτο μνημόνιο είναι μπροστά σας
  • Kαι παράλληλα ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί όλων των κατοικιών, ακόμη και των λαϊκών
  • Αυτά τα κάνετε εσείς που φωνάζατε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Και λέτε ψέματα ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι 300.000 ευρώ. Σήμερα δεν υπάρχει καμία οριζόντια προστασία. Καταργήσατε τη διάταξη που προστάτευε πλήρως την πρώτη κατοικία μέχρι 200.000 ευρώ. Σήμερα προστατεύεται μόνο η πρώτη κατοικία υπερχρεωμένων νοικοκυριών που είχαν μπει στον νόμο Κατσέλη
  • Μία ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία που γαλουχήθηκε σε συνθήκες τυχοδιωκτικής γυμναστικής. Δεν μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα
  • Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να χτίσετε σχέσεις εκλογικής πελατείας, με χριστουγεννιάτικα επιδόματα και βοηθήματα
  • Την ώρα που αντί να συμμαζέψετε το κράτος, το ξεχειλώνετε, στέλνοντας τον λογαριασμό στον φορολογούμενο
  • Εχετε φτιάξει βιομηχανία κατασκευής γραμματέων, κάθε λογής. Από 81 που είχαμε φτάσαμε τους 156
  • Ολοι με μετακλητούς υπαλλήλους και κόστος, αυξήσατε τους μετακλητούς κατά 30%
  • Συστήσατε νέες θέσεις προϊσταμένων και αυξήσατε τις οργανικές θέσεις κατά 3.245
  • Αυξήσατε τον αριθμό των συμβασιούχων, σχεδόν 22%
  • Και όλοι αυτοί είναι όμηροι των υποσχέσεών σας για μονιμοποίηση κόντρα στους νόμους και την οικονομική κατάσταση
  • Συστήσατε 48 κρατικούς φορείς, είναι απαραίτητοι;
  • Δεν πρόκειται να το νομιμοποιήσουμε αυτό, αρκετά με τις χρεοκοπημένες πολιτικές της μεταπολίτευσης, αρκετά με αυτούς που επαγγέλλονται το νέο και εκφράζουν τη χειρότερη Ελλάδα του χθες
  • Η Ελλάδα χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης και μία αποφασισμένη ηγεσία που θα το εφαρμόσει χωρίς αναστολές και χωρίς την ανάγκη εξωτερικών παραινέσεων
  • Το σχέδιό μας είναι έτοιμο και είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε, το ενέκρινε το τακτικό μας συνέδριο
  • Στηρίζεται σε 2 άξονες. Η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας. Ωστε με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα και τη στήριξη αντι-γραφειοκρατικού κράτους να απελευθερώσουμε την ανάπτυξη
  • Μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους και να συγκρατήσουμε τις δαπάνες και να μειώσουμε το αποτύπωμα του κράτους στην οικονομία
  • Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε το κράτος μικρότερο, αποτελεσματικότερο, ξέρουμε τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε επενδύσεις
  • Ο δεύτερος άξονας είναι η διάχυση της ευημερίας σε όλη την κοινωνία, με στιβαρό πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης
  • Στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, που εγγυάται αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με επέκταση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • Πιο αποτελεσματική πολιτική απέναντι στη φτώχεια δεν είναι τα αποσπασματικά επιδόματα αλλά οι σταθερές δουλειές. Μπορούν να έρθουν μόνο από έκρηξη επενδύσεων σε εξωστρεφείς κλάδους, θα έρθουν μόνο αν μειώσουμε τη φορολογία, όταν απλοποιήσουμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες
  • Οταν αποκαταστήσουμε τη ρευστότητα, εξασφαλίσουμε πραγματική ασφάλεια δικαίου για όλους τους Ελληνες και ξένους επενδυτές
  • Tο βάρος της ευθύνης μεταφέρεται στους δικούς μας ώμους
  • Oλο περισσότεροι Ελληνες αντιλαμβάνονται ότι έχουμε σχέδιο και αποφασιστικότητα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και την ευθύνη να ενώσουμε τη χώρα
  • Δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας
  • Θα μας πείτε ότι φέτος θα κάνετε όλα αυτά που μέχρι σήμερα δεν μπορέσατε ή δεν θέλατε
  • Θα μας μιλήσετε για ανάπτυξη, για κοινωνική δικαιοσύνη, καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Κανείς δεν θα σας πιστέψετε, κανείς δεν θα σας ακούσει.
  • Θα μας επιτεθείτε χαρακτηρίζοντάς μας διαπλεκόμενους, καταστροφολόγους, ελίτ, πορφυρογέννητους, αλλά αυτή η παράταξη την οποία με τόση ευκολία απαξιώνετε, έχει αποδείξει ότι έχει ρίζες στην κοινωνία
  • Γιατί είναι ένα γνήσια λαϊκό κόμμα και έχει τη δύναμη να αλλάζει, να μαθαίνει από τα λάθη που έχει τη δύναμη να αναγνωρίζει
  • Οταν έρθει η ώρα, που δεν αργεί, θα υπάρξει πράγματι καθαρή έξοδος. Η έξοδός σας από την εξουσία με τη βροντερή εντολή του λαού! Οταν βρεθείτε πολύ λιγότεροι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και χωρίς την προστασία της εξουσίας. Εκεί να δούμε πόσο θα αντέξετε
  • Η ΝΔ, λοιπόν, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό

Δείτε live

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό -Δείτε live   | iefimerida.gr 0

Γεννηματά: Είναι αργά για δάκρυα, Αλέξη, είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός σας

Με τη φράση «είναι αργά για δάκρυα Αλέξη, αυτός είναι πράγματι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση σας» ξεκίνησε την σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης η Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αμφισβήτησε τόσο το, κυβερνητικό ισχυρισμό ότι τελειώνουν τα μνημόνια όσο και το ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση.

«Με τις πολιτικές του κ Τσίπρα οδηγείται πράγματι η χώρα σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια;

Κατηγορηματικά όχι» είπε και εξήγησε: «Έχετε δεσμευθεί για συνέχιση αυτής της φοβερής φοροεπιδρομής για άλλα πέντε χρόνια, παραχωρήσετε τον εθνικό πλούτο στο υπερταμείο για 99 χρόνια.Υπογράψατε για δέσμευση επιτροπείας της χώρας με υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, υπογράψατε νέες περικοπές για 700.000 κύριες συντάξεις το 2019.

Ο μόνος λόγος που η αξιολόγηση αυτή δεν προσέθεσε νέα μέτρα είναι πολύ απλά γιατί όλα η κυβέρνηση σας τα έχει δώσει απλόχερα εκ των προτέρων και για το 2018 και για το 2019 και για το 2020. Και όλα αυτά χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση για την απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους.»

Η κ.Γεννηματά έκανε λόγο για «έξοδο-μαϊμού» με συνθήκες υποτέλειας σκληρών μέτρων λιτότητας και κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών.

«Βγαίνουμε από την κρίση; Οχι δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση με συνθήκες μιας αναιμικής ανάπτυξης οι στόχοι της οποίας συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω και με τη φτώχεια να απειλεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού» σημείωσε.

Οπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά, έξοδος από την κρίση και συνθήκες φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης απλά δε συμβαδίζουν, ούτε επιτυγχάνεται έξοδος από την κρίση με εξοντωτική φορολόγηση και δυσβάστακτες εισφορές για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Οδηγείτε την οικονομία σε αδιέξοδο η τραγική αποτυχία των προϋπολογισμών σας» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα ενώ «βυθίζει την κοινωνία στα χρέη και την απομόνωση» διαμηνύοντας ότι το Κίνημα Αλλαγές καταψηφίζει τον προϋπολογισμό που αναπαραγάγει την στασιμότητα.

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό -Δείτε live   | iefimerida.gr 1

Επεισόδιο Καμμένου με Βούλτεψη

Επεισοδιακή ήταν η ομιλία του υπ. Αμυνας στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξαπέλυσε επίθεση με το «καλημέρα» στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Σχολιάζοντας την μικρή παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης είπε

«Μετά την μετατροπή της Νέας Δημοκρατίας σε ποτάμι με τη στήριξη της Φώφης Γεννηματά ούτε στην συζήτηση του προϋπολογισμού δεν έρχεστε πιά. Μόνο 15 άτομα είστε. Γίνατε ποτάμι στο ξηροπόταμο του κ. Θοδωράκη με τον οποίο δεν έχετε πια τίποτα να χωρίσετε».

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό -Δείτε live   | iefimerida.gr 2

Τα κότερα, τα δάνεια του Ελ. Τύπου και η Μερσεντές

Οι τόνοι ανέβηκαν στο κατακόρυφο όταν ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε στην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη υποστηρίζοντας ότι...έφαγε κι εκείνη από τα δάνεια που έπαιρνε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στην οποία εργάζονταν.

«Κυρία Βούλτεψη κι εσείς τα περνάτε από τέτοια συγκροτήματα όταν δίνατε δανεισμό. από τον “Ελεύθερο Τύπο” τα παίρνατε κυρία Βούλτεψη και εσείς τα φάγατε, μαζί τα φάγατε. Κι εσύ τα ‘φαγες κ. Βούλτεψη τα άρπαξες από τον "Ελεύθερο Τύπο" όταν έπαιρνε δάνεια την ώρα που μικρομεσαίες επιχειρήσεις πείναγαν, τα μοιράσατε μεταξύ σας» είπε με ένταση ο υπ. Αμυνας.

Η βουλευτής της ΝΔ ζήτησε αμέσως τον λόγο επί προσωπικού ενώ φώναζε από το έδρανο της «απατεώνα!» τον κ. Καμμένο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο υπ. Αμυνας ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά οι επίμαχες εκφράσεις.

Ωστόσο η Σοφία Βούλτεψη που πήρε τον λόγο αντέδρασε: «Αυτά που είπε ο κ. Καμμένος ακούστηκαν από την τηλεόραση κακώς διαγράφτηκαν από τα πρακτικά θα πρέπει να δει ο ιστορικός του μέλλοντος ποιοι δημαγωγοί και ψεύτες κυβέρνησαν την Ελλάδα».

Εσπευσε δε να προσθέσει: «Εγώ ούτε κότερα έχω ούτε αγόρασα τη Μερσέντες του Αμίν Νταντά. Είναι πολύ μεγάλο θράσος να εμφανίζεται ο κ Καμμένος στη Βουλή ενώ είχε εξαφανιστεί όταν ήταν εδώ ο Ερντογάν. Ξαναβγήκε όταν έφυγε ο εχθρός, τώρα πήγε στη Θράκη αλλά δεν μας είπε αν συμφωνεί να εκλέγονται οι μουφτήδες».

Το λόγο πήρε εκ νέου υπουργός άμυνας απαντώντας στην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

«Δεν είχα ποτέ αυτοκίνητο του Αμίν Νταντά, του Μεταξά ήταν το αυτοκίνητο» είπε και πρόσθεσε: «Παλιά είχα μεγαλύτερο κότερο και πήγαινα βόλτα την κυρία Βούλτεψη. Πήρα μικρότερο γιατί το εισόδημα μου έχει μειωθεί».

  • Βουτσης: Κύριε πρόεδρε το διαψεύδει η κ. Βούλτεψη.
  • Καμμένος: Θα σας δείξω φωτογραφίες.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητας»

Επί του θέματος συζήτησης, τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τον χαρακτήρισε ως τον πρώτο «προϋπολογισμό ομαλότητας» που συζητείται τα τελευταία εφτά χρόνια στην βουλή.

«Αυτός ο προϋπολογισμός οδηγεί στο τέλος των μνημονίων, οδηγεί στο τέλος της διαπραγμάτευσης για τη δόση, δεν θα υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση για τη δόση ανάλογα με τα μέτρα που θα θέλουν οι δανειστές».

Ο υπ. Αμυνας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων βγαίνει από την εποχή παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας» για να προσθέσει δηκτικά: «Ξέρω ότι αυτό στεναχωρεί κάποιους. Εσείς φωνάζατε Γερούν γερά, είστε αυτοί που θέλατε να τα πληρώσετε τον ελληνικό λαό για να έχετε αποτελέσματα. Ε, δεν κράτησε ο Γερούν, κράτησε ο ελληνικός λαός και θα κρατήσει αυτή η κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την κρίση αυτό σας πονάει αλλά είναι αλήθεια βοηθήσει για το υφεσιακό πρόγραμμα που εσείς τρέξατε με το ΠΑΣΟΚ στοίχισε 280 δις νέο χρέος».

Εκανε λόγο επίσης για λανθασμένους χειρισμούς και «εγκλήματα» μετά το 2009 από τι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ.Καμμένος για να δικαιολογήσει την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής κατέθεσε όπως είπε γράφημα που δείχνει την μείωση των επιτοκίων στα δεκαετή ομόλογα.

Επιπλέον, ο υπουργός άμυνας ζήτησε ο προϋπολογισμός του υπουργείου του να μην είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα και να επέλθει η κανονικότητα της προ μνημονίων εποχής όπου όλα τα κόμματα ψήφιζαν τις αμυντικές δαπάνες

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό -Δείτε live   | iefimerida.gr 3

«Ο προϋπολογισμός της άμυνας θα πρέπει να είναι πεδίο συνεννόησης και όχι αντιπαράθεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις , θα πρέπει στην άμυνα να είμαστε όλοι ενωμένοι. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι ένα πονεμένο από τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών υπουργείο, από την περίοδο 2000- 2002 ,από αυτά που πληρώσαμε στα υποβρύχια, από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Παπαντωνίου, από τα σκάνδαλα που η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε ως αντιπολίτευση και εν συνεχεία ξέχασε και τώρα καλεί τα παιδιά των υπουργών που τότε χειρίστηκαν εξοπλιστικά να συμμετέχουν στο άνοιγμα της πολιτικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας» κατέληξε ο Π. Καμμένος.

Θεοδωράκης: Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε τις αναμνήσεις

Την φοροεισπρακτική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης επέκρινε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό, κάνοντας λόγο για «βροχή» φόρων και για «πόλεμο χαρακωμάτων» προς όλους τους υποψήφιους επενδυτές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Φόροι, φόροι, φόροι. Φόροι για αυτούς που ξεκινούν. Φόροι για αυτούς που επιχειρούν. Φόροι για αυτούς που προσπαθούν. Και για όλους τους άλλους, άνεργους, φτωχούς και συνταξιούχους, μια γερή δόση από έμμεσους φόρους».

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως φέτος είναι 5 δισεκατομμύρια περισσότεροι φόροι σε σύγκριση με το 2015! Και με έμφαση είπε πως «το σωτήριον έτος 2018 η κυβέρνηση προϋπολογίζει να αντλήσει από την οικονομία, φόρους, 48 δισ.». Μάλιστα, όπως είπε, 48 δισ ευρώ είχαν αντληθεί πριν από 10 χρόνια από μια οικονομία 230 δισ, ενώ σήμερα 48 δισ. φόροι, αντλούνται από μια οικονομία 180 δισ.

Στο σημείο αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης αναρωτήθηκε «πού θα σταματήσετε; Στον επόμενο Προϋπολογισμό, θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει. Και τα κάνατε εφιάλτες! Τα όνειρα για μια κανονική ζωή». Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που πέτυχαν πλεονάσματα χωρίς να χρειαστεί να αυξήσουν τους φόρους σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Επιπλέον αναφέρθηκε στους στόχους ανάπτυξης, στους οποίους, όπως είπε χαρακτηριστικά, η χώρα υστέρησε δραματικά το ‘17. «Ήταν 2,7%, θυμίζω, και θα πιάσουμε το μισό. Φοβούμαι πως αντίστοιχη υστέρηση θα καταγραφεί και το ‘18. Η κυβέρνηση, ανίκανη να εργαστεί για την ανάπτυξη, θα συνεχίσει να αναδιανέμει φτώχεια, μιζέρια και φόρους. Και βόλεμα σε ένα σπάταλο κομματικό κράτος» είπε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση υπογράμμισε με αιχμές πως «ο προϋπολογισμός σας το ’17 εμφανίζεται αυξημένος κατά μισό δισ σε έξοδα που αφορούν κυρίως καταναλωτικές δαπάνες και δαπάνες μετακίνησης του προσωπικού. Φαντάζομαι είναι οι πρόσθετες ανάγκες ορισμένων εκ των υπουργών σας στα πολυτελή ξενοδοχεία και τα καζίνο του εξωτερικού». Αναφέρθηκε επίσης και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος όπως είπε «χάρηκε πολύ που τον κάλεσαν να χτυπήσει το σφυρί στη Wall Street! Δεν νομίζω ότι έχουμε δει πιο χαμογελαστό, πιο χαρούμενο, πιο εντυπωσιασμένο και τελικά πιο ευτυχισμένο, τον συνήθως βλοσυρό στη Βουλή κ. Τσακαλώτο. Αν το ξέραμε κύριε υπουργέ θα είχαμε προσπαθήσει να οργανώσουμε νωρίτερα μια εκδρομή στο ναό του καπιταλισμού».

Καταλήγοντας ο Σταύρος Θεοδωράκης διευκρίνισε πως «αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει την έγκριση του Κινήματος μας» και συμπλήρωσε πως «το Ποτάμι, όπως και το Κίνημα Αλλαγής-που χτίζουμε αυτές τις μέρες- θέλει να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, θα επιμείνει να μελετά και να προωθεί σύγχρονες λύσεις. Όχι τις λύσεις που έχουν την έγκριση των συντεχνιών. Όχι τις λύσεις που επιβάλλουν οι κομματικοί μηχανισμοί. Όχι τις λύσεις που στηρίζουν τα συμφέροντα των κολλητών».

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό -Δείτε live   | iefimerida.gr 4

Λεβέντης: Ιδιος με τους προϋπολογισμούς Παπανδρέου-Σαμαρά

Ομιλία εφ΄ όλης της ύλης έκανε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Λεβέντης είπε χαριτολογώντας, ότι «κ. Μητσοτάκης έχει έθιμο, όταν ανεβαίνει ο ίδιος στο βήμα, να απέρχεται» και προσέθεσε: «Του εύχομαι να μη με χρειαστεί μόνο, γιατί αν με χρειαστεί θα απέλθω εγώ. Αυτά πάνε δανεικά».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΕΚ υποστήριξε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης βασίζει όλη του την προσπάθεια στο να πάρει την κυβέρνηση με μπόνους» ωστόσο σημείωσε: «Αν γίνει κανένα δημοψήφισμα λίγο προ των εκλογών, και βγάλει ο ελληνικός λαός 65% ότι θέλει την απλή αναλογική, ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει και από αρχηγός της ΝΔ, γιατί σημαίνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Σχολιάζοντας τον φετινό, προς ψήφιση προϋπολογισμό, είπε ότι «είναι ίδιος με τους προηγούμενους, του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά» και προσέθεσε ότι «και από αυτόν τον προϋπολογισμό αφαιρούνται κάποια λεφτά. Άρα, δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά παίρνει. Προσπαθούμε, με κόψιμο των συντάξεων και επιβολή φόρων, να επιβιώσουμε. Πόσα χρόνια μπορούμε να πάμε έτσι; Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει».

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λεβέντη, «το έγκλημα έγινε από το 2009, γιατί τότε έπρεπε να σχηματιστεί κυβέρνηση 200 και πάνω βουλευτών. Αφού δεν έγινε αυτό, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος πετσοκόψανε τον κόσμο και έτσι μεγάλωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν γίνονταν τότε κυβέρνηση και γίνονταν προσπάθειες για οικουμενική, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια».

Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης άσκησε κριτική και στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Άκουσα την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο. Κόβει φόρους. Ξέρει ότι αυτό φέρνει ψήφους, αλλά όταν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, δεν έφερε καμιά ανάπτυξη» και έψεξε τη ΝΔ, ότι «δεν βγάζει πρόγραμμα» και όσα λέει ότι «θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, ξέρει ότι δεν μπορεί να το κάνει γιατί είναι ανελαστικός φόρος».

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό -Δείτε live   | iefimerida.gr 5

Κουτσούμπας: Κοροϊδεύετε τον λαό όταν λέτε ότι θα βγούμε από τα μνημόνια το 2018

Η πολυσυζητημένη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 είναι μια μεγάλη πολιτική απατεωνιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» είπε στην αρχή της ομιλίας του στο προϋπολογισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και πρωθυπουργού και έκανε λόγο για χαμαιλέοντες που κινούνται πάντα με το ρεύμα.

«Έχετε την θαυμαστή ιδιαιτερότητα να είστε με όλους και με όλα αφού δεν κράτησατε κάτι άλλο από τον οπορτουνισμό που σας διακρίνει μέχρι τώρα παρά την δυνατότητα του χαμαιλέοντα που κινείται πάντα με το ρεύμα από τον Κλίντον στον Τραμπ, τον Νετανιάχου αλλα και τον μακρόν την Μέρκελ και βάλε. Πάψτε να έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας μη νομίζετε ότι η εξυπνάδα σας είναι αυτή που βάζει τους άλλους να χορεύουν με τα δικά σας νταούλια είστε το πιο πιστό προσωπικό, πιόνια είστε και δεν διστάζετε να έμπλεξε τον ελληνικό λαό πιο βαθιά σε ανταγωνισμούς προκειμένου να υπηρετήσατε οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα».

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε οτι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον λαό όταν λέει ότι θα βγει από την επιτροπεία το 2018 καθώς υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα που θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια και που δεν έχει πρόθεση να τα ακυρώσει.

«Οι μνημονιακές σας δεσμεύσεις εκτείνονται πολύ πέρα από τον Αύγουστο του 2018. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό κ. Τσίπρα αν με ακούτε γιατί εδώ μέσα στη βουλη δεν έχετε εμφανιστεί. Αφήστε τις κορώνες για τα επιδόματα που δίνετε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που κόβει δικαιώματα δίνει επιδόματα φτωχοκομείου για να συγκαλύπτει την πολιτική της έτσι έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το πρόβλημα σας δεν είναι τα επιδόματα αλλά τα δικαιώματα, με αυτά θέλετε να ξεμπερδεύετε, αυτή είναι η πολιτική σας, πολιτική συνολικής μείωσης μισθών και μεταρρυθμίσεων υπέρ των μονοπωλίων. Έχετε το θράσος να χαρακτηρίζεται ως υπεραπόδοση των μέτρων την φτωχοποίηση των συνταξιούχων αλλά και όσους γονατίσουν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο προϋπολογισμός σας προβλέπει 1 εκατομμύριο πλεόνασμα από τον εφκα πως θα το πετύχετε αυτό; Τσακίζοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους και καταργώντας το ΕΚΑΣ».

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό -Δείτε live   | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ