Η μάχη του Προϋπολογισμού στη Βουλή - Τι θα πει ο Τσίπρας - iefimerida.gr

Η μάχη του Προϋπολογισμού στη Βουλή - Τι θα πει ο Τσίπρας

Η μάχη του Προϋπολογισμού στη Βουλή / EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κορυφώνεται στις 12 τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η «μάχη» του προϋπολογισμού για το 2018, με ονομαστική ψηφοφορία, που εκ των πραγμάτων λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εργάζονται πυρετωδώς για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
Στενοί του συνεργάτες, προϊδεάζουν για μία εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση διανθισμένη με πολλά οικονομικά στοιχεία, λόγω και της περίστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida o πρωθυπουργός:

  • θα επαναλάβει ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του μνημονίου και θα μιλήσει για το γεγονός ότι το 2018 θα είναι χρονιά «ορόσημο»
  • ειδική αναφορά θα κάνει στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, τονίζοντας ότι σηματοδοτεί το τέλος της επιτροπείας και της ανάκτησης της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας
  • θα εστιάσει σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ανάκαμψη της οικονομίας
  • θα τοποθετηθεί για τους στόχους της διαπραγμάτευσης εξόδου από το Πρόγραμμα, όπως και αν θα επαναφέρει ή όχι; το στόχο της καθαρής εξόδου 

Το βλέμμα στην «επόμενη μέρα»
Στο Μαξίμου «ιδρώνουν» προκειμένου να αποτινάξουν από πάνω τους τα μνημονιακά μέτρα. Για το λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας θα εστιάσει στις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες (μισθοί, συλλογικές διαπραγματεύσεις, συνταγματική αναθεώρηση κ.α.) και στην επανάκτηση ελέγχου σε θέματα καθημερινότητας που σήμερα περνούν εξονυχιστικά από το μικροσκόπιο των δανειστών.

Διαχωριστικές γραμμές από το σχέδιο ΝΔ
Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι θα αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην επόμενη μέρα αλλά και στη στρατηγική για τη «δίκαιη ανάπτυξη». Βάζοντας έτσι τις διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ και επιμένοντας στο ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά σχέδια.

Μάχη και για τις φοροελαφρύνσεις
Σε μεγάλο βαθμό πάντως, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό μέχρι στιγμής κυριαρχείται από την αντιπαράθεση γύρω από την φορολογία και τις φοροελαφρύνσεις. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για υπερφορολόγηση και υπόσχεται φοροελαφρύνσεις.
Από τη μεριά της η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ-όπως εξάλλου αναμένεται να πράξει και ο πρωθυπουργός- αντιδρά προβάλλοντας δύο επιχειρήματα: πρώτον, ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής ήδη προβλέπει φοροελαφρύνσεις για την περίοδο μετά το 2019.
Και δεύτερον, ότι περαιτέρω μείωση των φόρων που υπόσχεται η ΝΔ «συνεπάγεται σκληρές περικοπές δαπανών με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων,κλείσιμο σχολίων και νοσκομείων».

Οι αποφάσεις για το χρέος
Με μεγάλο ενδιαφέρον , τέλος, αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ως προς τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος. Κρίσιμη ημερομηνία είναι ο Φεβρουάριος καθώς τότε κλείνει η προθεσμία που έχει δώσει το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους να απαντήσουν για τις προθέσεις τους σε ο,τι αφορά τις οριστικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Από την άλλη μεριά οι Ευρωπαίοι
να σπρώχνουν τις τελικές αποφάσεις στο καλοκαίρι του 2018, όταν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, και με δεδομένο ότι σ’ αυτή τη φάση δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προϋπολογισμός Αλέξης Τσίπρας Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ