Δίκη Χρυσής Αυγής: Η κατάθεση-καταπέλτης του Δημ. Κουσουρή -«Είναι ναζιστικό κόμμα»[εικόνες] - iefimerida.gr

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η κατάθεση-καταπέλτης του Δημ. Κουσουρή -«Είναι ναζιστικό κόμμα»[εικόνες]

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πεποίθηση ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ναζιστικό κόμμα εξέφρασε στην κατάθεση του ο Δημήτρης Κουσουρής, θύμα και ο ίδιος των χτυπημάτων της οργάνωσης το 1998.

Ο καθηγητής Ιστορίας σήμερα καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σημείωσε ότι όποιος γνωρίζει τι σημαίνει ναζιστικό κόμμα αντιλαμβάνεται πως η δράση της Χρυσής Αυγής εντάθηκε γιατί η όξυνση, η αίσθηση στους υποστηρικτές της ότι «είμαστε δυνατοί και μπορούμε να χτυπήσουμε όποιον θέλουμε είναι συστατικό στοιχείο του πώς αναπτύσσεται ένα ναζιστικό κόμμα».

Στην κατάθεση του ο καθηγητής περιέγραψε την επίθεση που είχε δεχθεί έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 16 Ιουνίου 1998 από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με αρχηγό τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο ο οποίος τότε ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής των λεγόμενων ταγμάτων εφόδου.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα είχε και ο ο ίδιος στοχοποιηθεί λόγω της εμπλοκής του με την ΕΦΕΕ όπως άλλωστε στοχοποιήθηκαν αργότερα τα μέλη του ΠΑΜΕ, οι αλιεργάτες από την Αίγυπτο και ο Παύλος Φύσσας.

Ο μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο πως οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά αφετηρία των οποίων είναι «η συγκρότηση τάγματος εφόδου». Όπως ανέφερε ο καθηγητής , η ομάδα των οπλισμένων που δραστηριοποιείται μετά την στοχοποίηση του αντιπάλου , λειτουργεί με πανομοιότυπο τρόπο σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις: «Πηγαίνει, χτυπάει και φεύγει». Και η επίθεση , σύμφωνα με τον μάρτυρα γίνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά: «απομόνωση του στόχου ώστε να υπάρχει δυνατότητα πλήξης του».

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η κατάθεση-καταπέλτης του Δημ. Κουσουρή -«Είναι ναζιστικό κόμμα»[εικόνες] | iefimerida.gr 0

Για τον Δημήτρη Κουσουρή, ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι και έμεινε για ένα μήνα στην εντατική , ο τρόπος λειτουργίας φαίνεται να έχει εξελιχθεί και να έχει γίνει «πιο αποτελεσματικός με την πάροδο του χρόνου». Σε ερώτηση μάλιστα της προέδρου να εξηγήσει τι εννοεί με την παρατήρηση του αυτή, ο κ. Κουσουρής απάντησε: «Εγώ δέχθηκα επίθεση με ρόπαλα, ο Φύσσας δέχθηκε δύο μαχαιριές».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε «δεσμούς» που διατηρεί η Χρυσή Αυγή με «κομμάτι της Ελληνικής Αστυνομίας» κάτι που φαίνεται , όπως είπε , από «από το γεγονός ότι δρουν με βεβαιότητα ασυλίας». Σύμφωνα με τον μάρτυρα αυτό αναδείχθηκε στην περίπτωση της δολοφονίας Φύσσα. Στην δική του περίπτωση ,όπως επεσήμανε νωρίτερα ο κ. Κουσουρής , η επίθεση που δέχθηκαν από την ομάδα των Χρυσαυγιτών έγινε λίγα λεπτά αφού είχε αποχωρήσει η κλούβα των ΜΑΤ από την Ευελπίδων.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η κατάθεση-καταπέλτης του Δημ. Κουσουρή -«Είναι ναζιστικό κόμμα»[εικόνες] | iefimerida.gr 1

Σε ερώτηση από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων αν ο μάρτυρας διακρίνει οικονομικά συμφέροντα από “την εγκληματική οργάνωση όπως αποκαλείτε την Χρυσή Αυγή” ο κ. Κουσουρής απάντησε:

«Ασφαλώς ναι, όπως προκύπτει από την επιλογή πολιτικών αντιπάλων και στόχων.Από τις επιθέσεις σε αδύναμα κομμάτια εργαζομένων αλλά και στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δηλαδή σε θεσμούς που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και βελτίωση μισθών».

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η κατάθεση-καταπέλτης του Δημ. Κουσουρή -«Είναι ναζιστικό κόμμα»[εικόνες] | iefimerida.gr 2

Τέλος ο μάρτυρας επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαίες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί που επιλέγονται από την Χρυσή Αυγή για τους αντιπάλους τους , όπως η λέξη «κατσαρίδες» για μετανάστες: «Η απανθρωποποίηση του πολιτικού αντιπάλου, αποτελεί συγκεκριμένο στάδιο για να περάσουν τα μέλη στην πράξη. Για να άρουν τους όποιους ενδοιασμούς, όπως με τους Εβραίους στην ναζιστική Γερμανία, που ονομάζονταν «φιγούρες» αντί για άνθρωποι. Είναι μία διαδικασία που έχει μελετηθεί ιστορικά».

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η κατάθεση-καταπέλτης του Δημ. Κουσουρή -«Είναι ναζιστικό κόμμα»[εικόνες] | iefimerida.gr 3
Δίκη Χρυσής Αυγής: Η κατάθεση-καταπέλτης του Δημ. Κουσουρή -«Είναι ναζιστικό κόμμα»[εικόνες] | iefimerida.gr 4
Δίκη Χρυσής Αυγής: Η κατάθεση-καταπέλτης του Δημ. Κουσουρή -«Είναι ναζιστικό κόμμα»[εικόνες] | iefimerida.gr 5

Πηγή Φωτό: SOOC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ