Αρχαιολόγοι ανακατασκεύασαν το πρόσωπο βασίλισσας που έζησε πριν από 1.200 χρόνια [εικόνες και βίντεο] - iefimerida.gr

Αρχαιολόγοι ανακατασκεύασαν το πρόσωπο βασίλισσας που έζησε πριν από 1.200 χρόνια [εικόνες και βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αρχαιολόγοι έχουν μάθει ήδη πολλά για τη «βασίλισσα Huarmey» τα τελευταία πέντε χρόνια από τότε που ανακάλυψαν τον τάφο της στο El Castillo de Huarmey στο Περού.

Αρχαιολόγοι ανακατασκεύασαν το πρόσωπο βασίλισσας που έζησε πριν από 1.200 χρόνια [εικόνες και βίντεο] | iefimerida.gr 0

Έμαθαν ότι ανήκε στην φυλή Wari, προ-Ίνκα και έζησε περίπου 12 αιώνες πριν. Ξέρουν ότι έζησε μέχρι την ηλικία των 60 ετών και πως αν και ήταν μόνο μία από τις 58 ευγενείς – συμπεριλαμβανομένων 4 βασιλισσών – που βρέθηκαν στον αξιοθαύμαστο ανέγγιχτο τάφο, ξεχώριζε σαφώς μεταξύ τους.

Το σώμα της, περιτριγυρισμένο από κοσμήματα, χρυσά σκουλαρίκια, ένα χάλκινο τσεκούρι, ένα ασημένιο κύπελλο και υφαντικά εργαλεία από χρυσό, βρέθηκε σε έναν ιδιωτικό θάλαμο. Ο σκελετός της αποκάλυψε πως είχε ένα δυνατό σώμα και πως πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της καθισμένη, υποδεικνύοντας πως ήταν μία υφάντρα – μια θέση εξαιρετικής φήμης στη φυλή των Wari, που σεβόταν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα περισσότερο από ότι το χρυσό και το ασήμι.

Ωστόσο, δεν είχαν ιδέα πώς έμοιαζε. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Αρχαιολόγοι ανακατασκεύασαν το πρόσωπο βασίλισσας που έζησε πριν από 1.200 χρόνια [εικόνες και βίντεο] | iefimerida.gr 1

Στις αρχές του έτους, ο αρχαιολόγος του National Geographic, Μίλος Γκιρς, που βρήκε τον τάφο μαζί με τον περουβιανό αρχαιολόγο Ρομπέρτο Πιμεντέλ Νίτα, ζήτησε από τον Σουηδό αρχαιολόγο Όσκαρ Νίλσον να ανακατασκευάσει το πρόσωπο της βασίλισσας Huarmey.

Αρχαιολόγοι ανακατασκεύασαν το πρόσωπο βασίλισσας που έζησε πριν από 1.200 χρόνια [εικόνες και βίντεο] | iefimerida.gr 2

Και ο Νίλσον τα κατάφερε. Αφού δημιούργησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου της γυναίκας, χρησιμοποίησε γνωστά σύνολα δεδομένων για να εκτιμήσει το πάχος των μυών και της σάρκας πάνω από τα οστά. Στη συνέχεια, με φωτογραφίες από αυτόχθονους κατοίκους των Άνδεων που ζουν κοντά στον αρχαίο τάφο, ξανάχτισε το πρόσωπο της με το χέρι. Χρησιμοποίησε επίσης και πραγματικά μαλλιά από ηλικιωμένες γυναίκες των Άνδεων για να ανακατασκευάσει το κούρεμά της. Χρειάστηκε 220 ώρες, αλλά άξιζε την προσπάθεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ