Η Κίνα συνεχίζει τη στρατιωτικοποίηση διαφιλονικούμενων νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα - iefimerida.gr

Η Κίνα συνεχίζει τη στρατιωτικοποίηση διαφιλονικούμενων νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα

Κινεζικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησιά Σπράτλι (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα έκτισε η Κίνα από την αρχή του έτους, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες.

Στόχος του Πεκίνου είναι να δημιουργήσει αεροπορικές και ναυτικές βάσεις και να εδραιώσει την κυριαρχία του σε μια από τις πιο επικίνδυνες εστίες ανάφλεξης στην υδρόγειο.

Η Κίνα συνεχίζει τη στρατιωτικοποίηση διαφιλονικούμενων νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 0

Οι εγκαταστάσεις αυτές συνολικού εμβαδού 290.000 τ.μ. στα νησιά Σπράτλι και Παρασελ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υπόστεγα για αεροσκάφη, αποθήκες πυρομαχικών και πυραύλων και συστήματα ραντάρ, σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Center for Strategic and International Studies.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Κίνα ξεκινά έναν -παρατεταμένο, όπως αναμένεται- διάλογο με γειτονικές της χώρες για τη δημιουργία ενός «κώδικα συμπεριφοράς» στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι εντάσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα είχαν αποκλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, παρά τις έντονες επικρίσεις της Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου για την «επιθετική» συμπεριφορά του και την διέλευση αμερικανικών πολεμικών πλοίων από την περιοχή.

Η Κίνα συνεχίζει τη στρατιωτικοποίηση διαφιλονικούμενων νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 1

Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων έρχεται σε συνέχεια της πρώτης φάσης εδαφικών διεκδικήσεων του Πεκίνου που ολοκληρώθηκε στις αρχές του προηγούμενου έτους στα Σπράτλι -ένα σύμπλεγμα νησίδων που διεκδικούν επίσης η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι-. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η Κίνα επέκτεινε τεχνητά κατά 12.480 στρέμματα το εμβαδόν των νησίδων που κατέλαβε στην περιοχή, ενώ σε ανάλογες ενέργειες φαίνεται ότι προέβη και στο σύμπλεγμα των νησίδων Παρασελς, που βρίσκονται αρκετά βορειότερα.

Η Ουάσιγκτον και σύμμαχοί της κατηγορούν το Πεκίνο ότι στρατιωτικοποιεί την περιοχή και αλλάζει τη γεωγραφία της προκειμένου να ενισχύσει τις αξιώσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα. Η Κίνα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η τεχνητή επέκταση των νησιών Σπράτλι, όπου έχει κατασκευάσει αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έχει ειρηνικούς σκοπούς, όπως η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου και της αλιείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα Νότια Σινική Θάλασσα ΣΠΡΑΤΛΙ ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ