Τσίπρας: Το προσφυγικό ήταν η αιτία της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Τσίπρας: Το προσφυγικό ήταν η αιτία της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα

Τσίπρας: Το προσφυγικό ήταν η αιτία της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα / Ιntimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να κρατήσει ζωντανή την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και να συνδέσει την ασφάλεια της Ευρώπης την εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού απέρριψε τις σκέψεις-προτάσεις Τούσκ υποστήριξε ότι όλες οι χώρες-μέλη έχουν υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιούν. Ζήτησε να εξαρτηθεί η χρηματοδότηση των τρίτων χωρών (Τουρκία) από την αποτελεσματικότητά τους στη συγκράτηση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που περνούν μέσα από το έδαφός τους αλλά και την αποδοχή επιστροφών. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, αλλά και ενός ακόμα για την επανεγκατάσταση με κέντρα αιτήσεων σε τρίτες χώρες.

Για το προσφυγικό ήρθε ο Ερντογάν στην Ελλάδα
Στο ειδικό ενδιαφέρον για την επίσκεψη Ερντογάν ο Ελληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι επί της ουσίας το προσφυγικό ήταν η αιτία της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου. Παράλληλα προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ότι δεν μπορεί να θεωρείται ελληνοτουρκικό θέμα οι σχέσεις της Αθήνας με την Αγκυρα, καθώς δεδομένης της αποσταθεροποίησης στην περιοχή τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης και η στήριξή τους καθίστανται ολοένα και πιο σημαντική υπόθεση. Μάλιστα χαρακτήρισε σημαντικό διακύβευμα για την ΕΕ το σεβασμό του Διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό καταγράφονται ουσιαστικά βήματα όπως η επανέναρξη των ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) και μέτρα για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας καθώς η Τουρκία να αρχίσει να εφαρμόζει ξανά την διμερή Συμφωνία Επανεισδοχής. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην Τουρκία ελπίζοντας ότι η γειτονική χώρα, μπορεί να κάνει συγκράτηση των ροών. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε να είναι σημαντική η συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας,
Ελληνική Πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και για την Κοινωνική Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η κοινωνική διάσταση είναι αναγκαία συνθήκη για την Ενωμένη Ευρώπη ώστε ο Κοινωνικός πυλώνας να εξισορροπήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Ο κ.Τσίπρας ζήτησε το ευρωπαϊκό εξάμηνο, να έχει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους όπως επίσης και να μπει ειδική αναφορά στα συμπεράσματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ